Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Lämpö ei enää karkaa harakoille - lahtelainen taloyhtiö teki energiaremontin ja aikoo leikata puolet energiankulutuksestaan

Juustilankatu 9:ään asennettiin lämmöntalteenottojärjestelmä, vedenkäsittelylaite ja aurinkokeräimiä. Kaukolämmön tarve vähenee jopa 70–80 prosenttia. Remontti maksaa itsensä takaisin noin kuudessa vuodessa.

Lahden Kiveriönmäellä, Juustilankatu 9:ssä asuu energiapihiä väkeä.

Yhdeksänkerroksisen, 36 asunnon, kerrostalon energiaremontti on juuri valmistunut. Tulevan talven energialaskusta on odotettavissa roimasti aiempaa pienempi. Taloyhtiö on laskenut, että energiankulutus putoaa jatkossa 50 prosenttia vuodessa.

Miten näin roima pudotus on mahdollista?

Kaikki alkoi jo kolme vuotta sitten, kun taloyhtiön eli asunto-osakeyhtiö Lahden Säästöhuipun, puheenjohtaja Markku Palmu alkoi seurata kerrostalojen energiaratkaisuja. Pari vuotta sitten hän perehtyi aiheeseen Saksassa, jossa on asunut useita vuosia.

– Olin messuilla Frankfurtissa ja löysin Stiebel Eltronin, Palmu kertoo.

Stiebel Eltron on Suomessakin toimiva saksalaisyritys, jolta taloyhtiö lopulta päätti tilata lämmöntalteenottojärjestelmän. Taloyhtiön järjestelmä on siinä mielessä erikoinen, että järjestelmään yhdistettiin vielä ilmakiertoiset aurinkokeräimet talon katon etureunaan.

Kolme lämpöpumppua vintissä

Juustilankatu 9:ssä on koneellinen ilmanvaihto. Jos lämmöntalteenottojärjestelmää ei ole, huippuimurin kautta menee taivaan tuuliin paljon yli 20-asteista ilmaa.

– 30–40 prosenttia talon lämmitysenergiasta on ennen remonttia ajettu ulos poistoilman mukana, Palmu ja talon pitkäaikainen asukas, taloyhtiön tiedottaja Kari Eronen kertovat.

Nyt talon vinttikerrokseen on asennettu kolme lämpöpumppua. Ne ovat huomattavasti isompia kuin omakotitalojen pumput, korkeuttakin pumpuilla on yli metrin verran. Pumppujen avulla talosta ei enää poistu lämmintä ilmaa, vaan se saadaan talteen. Pelkästään lämpöpumpuilla saadaan energiankulutus vähenemään merkittävästi, noin puoleen aiemmasta.

Katolla olevat aurinkokeräimet tuovat vielä lisäapua. Talosta poistettu kylmä ilma kuumenee aurinkokeräimissä ja puhalletaan takaisin lämpöpumpuille.

Jätekuilulle uutta käyttöä

Talon pannuhuone on iso. Siellä oli aiemmin kaksi isoa öljysäiliötä. Öljylämmitys korvattiin kaukolämmöllä, jota käytetään jatkossakin, mutta paljon nykyistä vähemmän.

– Kaukolämmön kulutus vähenee nyt 70–80 prosenttia, Stiebel Eltronin projektipäällikkö Jarno Kanninen sanoo.

Entiseen pannuhuoneeseen asennettiin remontissa kolme tuhannen litran vesisäiliötä. Yksi niistä toimii vesikiertoisen lämmityksen puskurina. Kahdessa lämpiää käyttövettä, jota on tärkeää varastoida iltojen kulutushuippua varten.

Remontissa taloyhtiö hankki myös vedenkäsittelylaitteen, joka poistaa kalkki- ja ruostekerrostumia putkista ja estää uusien muodostumista.

– Tämäkin laite tuli saksalaisfirmalta, Bauerilta. Suomessa yhtiö toimii Vantaalla, Palmu kertoo.

Lämpöpumpuilta kulkee iso putki talon kellarikerroksiin, jossa pannuhuone ja lämmönjakokeskus ovat. Putken asennus ei vaatinut pintavetoja, koska se sijoitettiin talon entiseen jätekuiluun, jonne asukkaat vielä 1980-luvulla heittivät roskapussinsa joka kerroksesta.

Kuilun käyttö lopetettiin 1980-luvulla, mutta nyt siitä on taas hyötyä. Jätekuilun luukusta kurkatessa näkyy, että kuiluun on mahtunut hyvin lämpöputki ja sähköjohdot.

Paikallista urakointia

Urakoitsijana remontissa toimivat asikkalalainen Etelä-Päijänteen LVI-Palvelu ja lahtelainen Zensolar, jotka toteuttivat ensimmäistä kertaa aurinkokeräimien yhdistämisen lämmöntalteenottojärjestelmään. Aurinkokeräimet asensi 30 metrin korkeuteen lahtelainen Summus Vertical Safety.

Zensolarin Sunsampo-aurinkokeräimet ovat paikallista tuotantoa. Yhtiö on aiemmin toimittanut Sunsampo-järjestelmiä omakotitaloihin ja loma-asuntoihin. Ensimmäinen kerrostalokohde on siis Juustilankatu 9, jonka katolla on nyt 14 keräintä.

– Tällaisella määrällä keräimiä tuotetaan Lahdessa keskimäärin 18 500 kilowattituntia energiaa vuodessa, kertoo yrittäjä Pasi Puikkonen.

Sunsampo-järjestelmä on hänen mukaansa yli 40 vuoden kehitystyön tulos.

– Keräimet valmistetaan kotimaisesta teräksestä ja puusta, ainoastaan pintaan tuleva, valoa läpäisevä polykarbonaatti on ruotsalaista. Keräimiä ei tarvitse juuri huoltaa, kertoo Puikkonen.

Varjoisilla paikoilla aurinkoenergian hyödyntäminen ei onnistu. Korkean mäen päällä Juustilankadulla varjoista ei ole pelkoa. Aurinkokeräimet on sijoitettu katolle pystyasentoon kohti etelää. Tämä asento suosii kevään ja syksyn matalia aurinkokulmia.

Yhtiövastike ennallaan

Asukkaille remontti ei aiheuttanut juuri mitään erityistä. Nykyinen ilmanvaihtojärjestelmä säilyy ennallaan. Vesi oli katkolla yhtenä päivänä parin tunnin ajan, ja pihalla seissyt nostolava-auto rajoitti kulkua muutaman päivän ajan.

Yhtiövastikkeeseenkaan ei ole muutosta tulossa. Se on nyt 3,30 euroa neliöltä.

– Energiansäästö tietysti auttaa meitä pitämään vastikkeen nykyisellä tasolla, Palmu sanoo.

Taloyhtiö käytti remonttiin yhteensä noin 120 000 euroa. Palmun mukaan lämmöntalteenottoinvestointi maksaa itsensä takaisin kuudessa vuodessa.

Remonttipäätöksen tekeminen oli taloyhtiössä kohtuullisen sujuvaa. Muutama osakas ei innostunut aiheesta, mutta suuri enemmistö kannatti sitä.

Talossa 30 vuotta asunut Kari Eronen on ylpeä ennakkoluulottomasta tekemisestä.

– Näin laajaa energiansääsötön tähtäävää remonttia ei varmasti ole Lahdessa muualla tehty.