Videonäppikset: Etelä-Suomen Sanomien huippusuositun Näppis-palstan viestejä aletaan julkaista videoina

ESS juhlii tänä vuonna 120-vuotista taivaltaan. Virallinen synttäripäivä on lauantaina 18.4.2020.

ESS

Näppikset ovat niin hyvin kirjoitettuja, että niitä on helppo "mehustella" ja niistä saa paljon ideoita. Näin arvioi Etelä-Suomen Sanomissa julkaistavaa Näppis-tekstiviestipalstaa eli lukijoiden lähettämiä tekstiviestejä Lahden kaupunginteatterin näyttelijä Henri Tuominen.

Toista vuotta Lahdessa vaikuttava Tuominen, 29, on yksi uuteen Näppis-projektiin osallistuneista näyttelijöistä. Kuvio on sinänsä yksinkertainen: näyttelijät lukevat näppisviestejä videolle ja Etelä-Suomen Sanomat julkaisee niitä verkkosivuillaan. Sarjan avausjakso julkaistaan tänään lauantaina 18.4.2020.

Ensimmäisen videonäppiksen pääset katsomaan tämän jutun lopusta.

– Päivä on tarkoin harkittu. Etelä-Suomen Sanomat täyttää tänään 120 vuotta. Tämä on hyvä päivä puhaltaa traditioihin – kuten näppiksiin – uutta eloa, sanoo lehden päätoimittaja Markus Pirttijoki.

Yhteistyö käynnistyi kuukausi sitten. Pirttijoki oli yhteydessä Lahden kaupunginteatterin johtajaan Ilkka Laasoseen. Koronaviruksen vuoksi Suomi oli juuri asetettu poikkeustilaan ja julkiset laitokset, kuten teatteri, suljettiin. Yhdessä he miettivät, miten teatteri voisi jatkaa läsnäoloaan, vaikka fyysiset esitykset jouduttiinkin perumaan.

Laasonen keskusteli asiasta näyttelijöiden kanssa. He listasivat ideoitaan. Ajatus oli kirkas: jotain hauskaa sen pitää olla. Sitten näyttelijä Liisa Vuori hoksasi, että hänhän oli miettinyt ja vähän kokeillutkin tätä jo aiemmin: miltä näyttäisi ja kuulostaisi, jos teatterilaiset alkaisivat esittää näppiksiä.

Videoita syntyi kymmenittäin ja nyt julkaisemme niistä ensimmäisen. Se on Henri Tuomisen ideoinnin tulosta. Ja vaikka kuvio onkin sinänsä yksinkertainen ja videot muutamasta sekunnista minuuttiin, niiden työstämiseen voi kulua päiviä.

Näytelmissä minulla tuppaa olemaan aina hyviksen rooli, joten ajattelin, että nytpä saan tehdä jotain aivan muuta.

Näyttelijä Liisa Vuori

– Ensin luen tekstin, sitten mietin, mitä siinä sanotaan ja mitä se kirjoittaja on ajatellut. Ideoin asiaa lenkillä. Tämä poikkeaa normaalista näyttelijäntyöstä siinä, että nyt pitää olla sekä ohjaaja, kuvaaja, leikkaaja että näyttelijä.

Videoita varten näyttelijät maskeeraavat, hankkivat rekvisiittaa ja saattavat kulkea pitkiäkin matkoja sopivaan kuvauspaikkaan.

Ensimmäisen sipulipipulihiuksista kertovan videon kuvaamiseen meni aikaa 45 minuuttia ja siitäkin puoli tuntia siihen, että kännykän sai pysymään paikallaan kaatumatta.

Ilkka Laasonen kiittelee yhteistyössä sitä, että näin näyttelijöiden "mielikuvitusapparaattia" pidetään yllä eli luova työ pysyy käynnissä. Tällä hetkellä näyttelijät harjoittelevat syksyn esitysten tekstejä etäyhteyden avulla.

– Näppikset tuovat hyvää vaihtelua perustyöhön, Laasonen sanoo.

Näppisprojektin ideoinut Liisa Vuori esiintyy videoilla naisena, jolla riittää valittamista asiasta kuin asiasta.

– Näytelmissä minulla tuppaa olemaan aina hyviksen rooli, joten ajattelin, että nytpä saan tehdä jotain aivan muuta, Vuori nauraa.

Ensimmäisen videonäppiksen voit katsoa tästä:

Videonäppikset Osa 1

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut