Lahti Energian liikevoitto laski roimasti – kaupungille esitetään suunnitelman mukaisia 15 miljoonan euron osinkoja

Kymijärven uusi biolämpölaitos oli Lahti Energian viime vuoden huomattavin investointi. Sami Kuusivirta

Kimmo Kangas

Lahden kaupungin kokonaan omistaman energiayhtiön Lahti Energian liikevoitto laski viime vuonna selvästi. Koko Lahti Energia -konsernin liikevoitto jäi 20,5 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 36,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 Lahti Energian voittoa paransi maakaasuliiketoiminnan myynti.

Lahti Energian uusi biolämpölaitos Kymijärvi III aloitti kaupallisessa käytössä

Lahti Energian tiedotteen mukaan tavanomaista vaisumpaan tulokseen vaikuttivat muun muassa kivihiilivoimalaitoksen alasajo, uuden biolämpölaitoksen käyttöönotto sekä keskimääräistä lämpimämpi vuosi.

Alavireisestä tuloksesta huolimatta Lahti Energian hallitus ehdottaa, että tuloksesta maksetaan osinkoja Lahden kaupungille suunnitelman mukaisesti 15 miljoonaa euroa, mikä on puoli miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2018.

Lahti Energia -konsernin liikevaihto oli viime vuonna lähes edellisvuoden tasolla. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna noin 185 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 187 miljoonaa euroa.

Erityisesti lämmön myynnissä liikevaihto laski lämpimien talvikuukausien vuoksi.

Koronasta kymmenien miljoonien eurojen lovi Lahden talouteen –  "Konkurssit ovat todennäköisempiä, jos yritykset eivät löydä apua"

Lahti Energian mukaan viime vuoden keskeisimpiin tapahtumiin kuuluivat kivihiililaitos Kymijärvi I:n alasajo ja Kymijärvi III -biolämpölaitoksen koekäytön alkaminen.

– Keskeisin onnistuminen oli uuden laitoksen lämmöntuotannon aloittaminen syksyllä aikataulun mukaisesti. Vuoden suurimpiin päätöksiin puolestaan kuului sähkön vähittäismyynnin siirtäminen uuteen, valtakunnalliseen sähkön vähittäismyyntiyhtiöön, toimitusjohtaja Eero Seesvaara kertoo yhtiön tiedotteessa.

Lahti Energia -konserni käytti viime vuonna investointeihin 52 miljoonaa euroa. Tilikauden ympäristöinvestoinnit olivat noin 7,2 miljoonaa euroa. Suurin osa niistä kohdistui Kymijärvi III -lämpölaitoksen ilman- ja vesiensuojeluinvestointeihin sekä energiatehokkuuteen.

Tuulisähkön osuus Lahti Energian omasta kokonaisvuosituotannosta kasvoi 22 prosenttiin. Hiilineutraalin sähköntuotannon osuus konsernissa oli 71 prosenttia ja kaukolämmössä 58 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.