Kaunokirjallisuus ja palapelit olivat kysytyimpiä tuotteita kirjakaupoissa maaliskuussa – kirjakauppojen myynti on kuitenkin rajussa laskussa

Korona kurittaa myös kirjakauppoja. Niiden myynti on laskenut rajusti. Mesut Turan / Lehtikuva

Anne Honkanen

Kirjamyynti on laskenut kirjakaupoissa rajusti maaliskuussa koronan myötä, kertoo Kirjakauppaliitto.

Lucinda Riley oli maaliskuun myydyin kirjailija Lahdessa

Maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana myynti laski lähes 30 prosenttia. Huhtikuun alussa lasku on jatkunut.

Lasku on näkynyt erityisesti kivijalkaliikkeissä. Niiden myynti laski maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana yli 40 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pahimmillaan yksittäisissä myymälöissä myynti on Kirjakauppaliiton mukaan romahtanut jopa 90 prosenttia. Liikkeitä on jouduttu myös sulkemaan.

Verkkokauppa sen sijaan on kasvanut huomattavasti. Kasvanut verkkokauppa ei kuitenkaan riitä paikkaamaan menetettyä myymälämyyntiä, vaikka myymälät ovatkin ottaneet käyttöön erilaisia toimintamalleja, kuten kotiinkuljetus- ja noutopalveluita, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson tiedotteessa.

Lautapelit eivät ole enää vain lasten hupia

Kaunokirjallisuus ja palapelit olivat maaliskuussa kirjakaupoissa kysytyimpiä tuotteita. Erilaiset ajanvietteeseen tarkoitetut tuotteet, askartelutarvikkeet ja lasten puuhapakkaukset ovat nekin tehneet kauppansa. Tästä huolimatta myös muiden kuin kirjatuotteiden myynti laski suurimmissa kirjakaupoissa ja kirjakauppaketjuissa 29 prosenttia maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana.

Etäopetukseen siirtymisen myötä kirjakaupoissa on poikkeuksellisesti ollut kysyntää myös peruskoulun oppikirjoista.

Koronaa vastaan taistellaan Lahdessa lukulampun alla

Kirjamyynnin voimakas lasku ja kirjakauppaverkoston supistuminen tulee jatkuessaan heijastumaan koko kirja-alaan ja kirjakulttuuriin Suomessa, Kirjakauppaliitto ennakoi. Kirjakauppojen osuus kirjojen vähittäiskaupasta on edelleen noin 65 prosenttia.

– Valtio on luonut erilaisia tukitoimia ripeästi, mutta suoraa tukea on edelleen tarjolla liian vähän, Karlsson sanoo tiedotteessa.

Erikoiskaupoille tyypillisesti kirjakaupoissa kiinteät kulut ovat suuret, ja varat ovat kiinni varastossa olevissa tuotteissa, jotka eivät nyt liiku.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut