Ministeri Mykkänen Ylellä: Liikenneselvityksen keskeyttäminen oli oikein

Mykkänen totesi, että hallituskumppaneiden kanssa oli käyty ennen selvityksen julkistamista informoivia keskusteluita. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että liikenneselvityksen keskeyttäminen oli järkevää. Mykkänen totesi Ylen aamutelevisiossa, että malli ei esitetyssä muodossaan olisi toiminut.

Pitkä julkinen keskustelu tässä tilanteessa olisi ministerin mukaan ollut hankalaa.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) tiedotti eilen illalla, että ministeriö keskeyttää selvityksen. Berner totesi, että yhtiömuotoinen toimintamalli ei saanut kannatusta eikä liikenneverkon kehittämiseksi näin ollen ollut liiketaloudellisia edellytyksiä.

Mykkänen kertoi aamutelevisiossa, että hallituskumppaneiden kanssa oli käyty ennen selvityksen julkistamista keskusteluita, mutta koko esitystä ei hallitukselle tuotu ennen sen julkistamista.

– Berner valitsi sen tien, että tekee esityksen omissa nimissään. Saimme tietoa, mitä hän tietyissä asioissa on esittämässä.

Mykkänen arvioi myös, että Liikenneviraston rooli voisi jatkossa olla nykyistä itsenäisempi ja että liikennejärjestelmää tulee suunnitella kokonaisuutena.

Esitys ajoi hallituksen eripuraan jo tuoreeltaan

Viime viikolla julkistettuun selvitykseen kuului muun muassa ehdotus autoveron poistosta, mikä ajoi hallituksen ministerit keskinäiseen kiistaan, jossa toisaalta kyse oli selvityksen sisällöstä, mutta ministerit syyttelivät toisiaan myös liikenneuudistuksen toimintatavoista.

Mykkänen on jo aiemmin ihmetellyt, miksi autoveron poistamisesta ei keskusteltu seurantaministereiden kokouksissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) tyrmäsi yhtiöittämisen jo alkuunsa ja totesi aiemmin, että liikenneverkkojen yhtiöittäminen ei etene ministeriön selvityksessä olleella tavalla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eilen illalla STT:lle, että liikenneverkon kehittämistä mietitään seuraavaksi rauhassa hallituspuolueiden kesken, ennen kuin seuraavista askelmerkeistä päätetään.

Kaupan vastainen populismi huolettaa

Mykkänen on huolestunut kaupan vastaisen populismin leviämisestä muun muassa Yhdysvalloissa.

Hän muistutti, että presidentti Donald Trumpin Tyynenmeren sopimuksesta irtautuminen oli etukäteen tiedossa.

Mykkänen sanoi kuitenkin toivovansa, että Trumpin hallinto havahtuu siihen, että myös Yhdysvaltain talous on riippuvainen maailmankaupasta.

Presidentti Trump allekirjoitti eilen asetuksen, jossa hän määräsi Yhdysvallat irtautumaan Tyynenmeren maiden vapaakauppasopimuksesta. Sopimus ei ollut vielä astunut voimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuone laajenee Sokoksen kolmanteen kerrokseen
 2. Hämeen poliisipäällikkö näki helsinkiläistä alamaailmaa vuosikaudet - silti Lahdessa odotti jotain sellaista, joka sai hänet huolestumaan
 3. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 4. Kortiton ajoi vuokra-autolla kolminkertaista ylinopeutta – poliisi tulppasi pakoreitin
 5. Asemies piinasi poliisia ja omakotialueen asukkaita koko päivän Lahden Patomäessä
 6. Entinen Vuohelan Herkku hakeutui yrityssaneeraukseen – taustalla Lahteen rakennetusta leipomosta periytyvät velat
 7. Näpistelijä jäi kiinni kaupassa, varas Fazerin tehtaalla
 8. Jenkkifutiksen Vaahteramalja pelataan ensi syksynä Lahdessa
 9. Jukka Oksaharjun kolumni: Maakunnissa asuminen auttaa säästämään ja sijoittamaan
 10. "Kolmas vuosi oli kulttuurishokki", sanoo lahtelaistunut pietarilainen – tiukat kielitaitovaatimukset vaikeuttavat työllistymistä
 11. Saksan ampumista epäillään terroriteoksi – teossa viitteitä muukalaisuusvastaisuudesta
 12. Pääkirjoitus: Haaviston piina vain pahenee
 13. Chiméne Bavardin Esalainen: Yksinäisyyttä, sekavia suhteita ja lukuisia hittejä – kolmen englantilaisen rokkikukon vaiheissa on ollut paljon yhteistä
 14. Sibeliustalon uudet tuolit saatetaan tehdä Unkarissa, Virossa tai Suomessa: "Alihankinnassa ei ole mitään väärää", sanoo Lahden kaupungin rakennuttajapäällikkö
 15. Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.