Poliisin mukaan mielenosoittajia "tunkeutui" sisäministeriöön – ministeriön mukaan he saapuivat tiloihin rauhallisesti

Helsingin Kansalaistorilla järjestettiin puoliltapäivin mielenosoitus afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vastaan. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Pakkopalautuksia vastaan osoitettiin mieltä tänään Helsingin Kansalaistorilla ja sisäministeriön edustalla Erottajankadulla. Molemmat mielenosoitukset ovat päättyneet.

Poliisin tietojen mukaan Kansalaistorilla olleista noin 600 mielenosoittajasta satakunta suuntasi sisäministeriön eteen.

Helsingin poliisin Twitter-tilillä kerrottiin, että Erottajankadulla olleista mielenosoittajista noin 20 henkilöä olisi tunkeutunut sisäministeriöön. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kuitenkin puhuu Twitterissä maltillisemmin. Hän sanoo, että mielenosoittajat kävelivät sisään avoimista ovista. Nergin mukaan keskustelu oli käytävä kadulla, sillä sisään tulleet eivät mahtuneet ministeriön aulaan.

Myös sisäministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen kommentoi Twitterissä mielenosoittajien saapuneen rauhallisesti sisäministeriön aulaan.

Yksi sisäministeriössä sisällä olleista mielenosoittajista kertoo STT:lle, että he etenivät ministeriön eteiseen ja pyysivät tavata sisäministeri Paula Risikon (kok.). He eivät aulavahdin pyynnöstä huolimatta poistuneet, jolloin poliisi saapui poistamaan heidät paikalta. Mielenosoittaja kuvaa tilanteen sujuneen rauhallisesti.

Poliisin mukaan yhtäkään mielenosoittajaa ei otettu kiinni.

Helsingin poliisilaitoksen yleisjohtaja, komisario Tuomo Tuohimaa kertoo, että mielenosoituksen aikana poliisi sulki ajoväyliä sisäministeriön edustalta. Liikenne oli poikki Bulevardin ja Uudenmaankadun väliltä.

Poliisi käytti Pasilassa kaasua

Palautuslento Kabuliin lähti maanantaina illalla Helsinki-Vantaalta, jonne myös oli kerääntynyt mielenosoittajia vastustamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuksia.

Palautuksia vastustavat järjestivät mielenosoituksia lentokentän lisäksi myös Pasilan poliisitalolla, jossa poliisi käytti tilanteen rauhoittamiseksi fyysistä voimaa. Poliisin mukaan mielenosoittajat olivat pyrkineet estämään myös hälytystehtäville lähtevien poliisiautojen kulun.

– Tilanteessa ei ollut kyse rauhanomaisesta mielenilmauksesta, vaan aktiivisesta viranomaisen toiminnan estämisestä. Tilanteen selvittämiseksi poliisi joutui käyttämään fyysistä voimaa sekä yksittäistapauksessa kaasua. Tapahtumasta on kirjattu rikosilmoitus nimikkeellä haitanteko virkamiehelle, kertoo ylikomisario Jere Roimu.

Risikko vetoaa, että hälytysajoneuvot jätetään rauhaan

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoo olevansa todella huolissaan, että eilen illalla hälytysajoneuvoja oli estetty lähtemästä liikkeelle. Hän viittaa mielenosoitukseen Pasilan poliisitalolla.

Poliisin mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuslentoa Afganistaniin vastustaneet mielenosoittajat olivat pyrkineet estämään myös hälytystehtäville lähtevien poliisiautojen kulun.

– Todella vetoan, että hälytysajoneuvot jätetään rauhaan, koska jonkun henki voi olla vaarassa, Risikko sanoo.

Risikko toivoo, että lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet lähtisivät vapaaehtoisen paluun järjestelmän kautta. Risikko muistuttaa, että Suomi on aiemminkin tehnyt palautuslentoja. Risikko ei asiasta kysyttäessä sanonut, että Suomi harkitsisi mitenkään uudelleen pakkopalautuksia.

Palautuslento Kabuliin lähti maanantaina illalla Helsinki-Vantaalta, jonne oli kerääntynyt mielenosoittajia vastustamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia.

– Asiaa pohdittuani olen todella tyytyväinen, että Afganistanin kanssa on palautussopimus, jonka mukaan viranomaiset ja (Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestön) IOM:n edustajat ovat heti auttamassa (Afganistaniin palautettavia), Risikko sanoo.

Risikon mukaan Suomi ei pysty seuraamaan yksittäisten palautettujen kohtaloita.

– IOM:n johtaja on minulle sanonut, että he huolehtivat, että paluu ja juurtuminen kotimaahan onnistuisivat. He tekevät kaikkensa, ja siitä Suomi maksaa IOM:lle, Risikko sanoo.

Risikon mukaan Suomi huolehtii, että kaikki turvapaikanhakijat saavat oikeudenmukaisen ja yksilöllisen käsittelyn.

– Meillä Euroopassa on yhteinen huoli, että jos laittomasti maassa olevien määrä lisääntyy, se altistaa ihmisten hyväksikäytölle, Risikko sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 4. 1.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei ilmi uusia koronatartuntoja viikkoon
 5. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 6. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 7. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 8. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 9. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 10. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 11. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 12. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 13. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 14. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 15. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.