Oppositio hyökkäsi hallituksen asumistukipäätöksen kimppuun

Hallitus päätti viime viikolla kehysriihessään sitoa asumistuen elintasoindeksiin vuokraindeksin sijaan. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Hallituksen viimeviikkoinen asumistukipäätös joutui opposition riepoteltavaksi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Hallitus päätti viime viikolla kehysriihessään sitoa asumistuen elintasoindeksiin vuokraindeksin sijaan. Hallituksen mukaan päätöksellä taitetaan vuokrien kasvua.

Vasemmistoliiton Silvia Modigin mukaan hallituksen päätös ei johda toivottuihin tuloksiin. Hänestä Kelan tilastot osoittavat, että vuokrat ovat nousseet myös niinä vuosina, kun asumistukea ei ole korotettu tai kun indeksit ovat olleet jäädytettyinä.

– Tämä leikkaus osuu kaikista koviten pääkaupunkiseudulla korkeita vuokria pienistä asunnoista maksaviin eli niihin, joilla on jo nyt kaikkein vaikeinta taloudellisesti, Modig sanoi.

Modigin mukaan asumistuen leikkaus johtaa siihen, että yhä useampi joutuu turvautumaan toimentulotukeen selvitäkseen asumiskustannuksistaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) perusteli hallituksen ratkaisua sillä, että viime vaalikaudella uudistetun asumistukilain jälkeen asumistukimenojen kasvukäyrä on ollut jyrkkä. Rehulan mukaan on näyttöä siitä, että asumistuen nousu valuu suoraan vuokriin.

– On etsittävä toimenpiteitä, jolla tuota asumistukimenojen kasvukulmaa saadaan tyrehdytettyä, Rehula sanoi.

"Kannattaa perehtyä arkitodellisuuteen"

Kokoomuksen Ben Zyskowicz piti asumistukeen puuttumista olennaisena askeleena kannustinloukkujen purkamisessa.

– Työnteon tulee aina kannattaa. Sen, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, pitää tienata enemmän kuin sen, joka ei nouse eikä mene, Zyskowicz painotti.

SDP:n Tuula Haatainen puolestaan muistutti, että monet Alepan kassoilla ja muissa palveluammateissa työskentelevät joutuvat turvautumaan esimerkiksi Helsingissä asumistukeen, koska eivät saa kokoaikaista työtä.

– Kannattaa ensin perehtyä siihen, mikä on ihmisten arkitodellisuus suurissa kaupungeissa, Haatainen vastasi Zyskowiczille.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut