Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Talvivaaran velkataakka surkastui murto-osaan – karjanlannan tuotteistaminen voi jatkua

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön velasta katosi valtaosa, kun Espoon käräjäoikeus vahvisti perjantaina yhtiön yrityssaneerausohjelman. Osa isoista velkojista vastusti saneerausta.

– Yhtiöllä oli aamupäivällä velkaa noin 450 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä, kun saneerausohjelma on vahvistettu, velkaa on 9,6 miljoonaa euroa, kertoi selvittäjä Pekka Jaatinen STT:lle.

Maksettavaksi jäävä summa sisältää saneerausvelan lisäksi vakuudellisia lainoja, Talvivaaran viestinnästä täsmennetään. Jäljelle jäänyt velka pitää maksaa seuraavan kahden vuoden aikana.

Kaikille velkojille tarjottiin vuodenvaihteessa mahdollisuutta muuttaa saatavansa yhtiön osakkeiksi koko saamisosuudellaan. Konversioannissa velkoja muutettiin osakkeiksi noin 240 miljoonan euron edestä, Jaatinen sanoo.

– Jos velkoja ei tätä käyttänyt, saneerausohjelma leikkaa yksittäisen velkojan saatavaa 99 prosenttia ja maksettavaksi jää yksi prosentti.

"Yhtiö ilmeisen elinkelvoton"

Pankkivelkojat vastustivat saneerausohjelman hyväksymistä. Näitä ovat Nordea , OP , Danske Bank , Handelsbanken sekä Finnvera . Velkojien mukaan Talvivaaralla ei ole kassavirtaa tuottavaa liiketoimintaa. Ne toteavat oikeudelle antamassa vastauksessaan, että saneerausohjelma ei sisällä tervehdyttämistoimia, vaan pelkkiä velkojen järjestelyjä.

– Ei ole realistisia mahdollisuuksia siihen, että yhtiön toiminta voitaisiin saneerausohjelmaehdotuksen avulla saada liiketaloudellisesti kestävälle pohjalle, koska yhtiö on ilmeisen elinkelvoton, vastauksessa todetaan.

Saneerausohjelmassa on tarkoitus järjestellä yrityksen velkoja ja korjata sen toimintaedellytyksiä.

Talvivaara kertoo tiedotteessaan keskittyvänsä saneerausohjelman mukaisen alle kymmenen miljoonan euron maksun suorittamiseen ja uusien liiketoimintojen kehittämiseen.

Talvivaara aikoo alkaa valmistaa tuotteita lehmänlannasta.

Perälle ja Lammassaarelle ehdollista, yhtiölle yhteisösakkoa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Talvivaaran toimitusjohtajan Pekka Perän ja kaivoksen entisen johtajan Lassi Lammassaaren ehdolliseen vankeuteen. Molemmat joutuvat lisäksi maksamaan sakkoja.

Oikeus tuomitsi Talvivaaran Kaivososakeyhtiön 50 000 euron yhteisösakkoon. Perusteena on se, että yhtiön lakimääräisiin toimielimiin kuuluneet henkilöt ovat yhtiön toiminnassa syyllistyneet arvopaperimarkkinarikoksiin.

Yhtiö julkisti tuoreeltaan tiedotteen, jonka mukaan käräjäoikeuden tuomiosta todennäköisesti valitetaan Helsingin hovioikeuteen. Tiedotteen mukaan yhtiö katsoo, että käräjäoikeuden ratkaisuilla ei ole vaikutusta yhtiöön, sen taloudelliseen asemaan tai toimitusjohtajan asemaan.

Väärää tietoa nikkelintuotannosta

Oikeus tuomitsi Perän kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kolmesta tiedottamisrikoksesta. Lisäksi Perä sai 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan on 8 880 euroa. Oikeus hylkäsi viisi syytekohtaa Perää vastaan.

Tiedottamisrikoksissa on oikeuden mukaan kyse lähinnä siitä, että osassa Talvivaaran Kaivososakeyhtiön pörssitiedotteista annettiin totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa tietoa vuosien 2012 ja 2013 nikkelin tuotantoennusteista.

Oikeus katsoo, että tiedotetut tuotantoennusteet eivät ole olleet realistisia eivätkä todennäköisesti toteutuvia. Nikkelin tuotantomäärä on ollut sijoittajien kannalta olennainen tieto.

50 000 euron rikoshyöty

Lassi Lammassaari sai kuuden kuukauden ehdollisen tuomion viidestä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä. Hänet tuomittiin menettämään lähes 50 000 euroa rikoksen tuottamana hyötynä. Lammassaari sai 30 päiväsakkoa eli hänen tuloillaan 3 000 euroa. Oikeus hylkäsi yhden häntä vastaan nostetuista syytteistä.

Lisäksi yhtiön entinen toimitusjohtaja Harri Natunen sekä entinen varatoimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde saivat sakkotuomion yhdestä tiedottamisrikoksesta.

Miettinen-Lähde tuomittiin 50 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 13 250 euroa. Natunen sai 30 päiväsakkoa eli 3 420 euron sakot.