Videokonsertti: Katso ja kuuntele Sinfonia Lahden konsertti tästä

Viulisti Lotta Nykäsenoja soittaa Bachia sellisti Ilkka Uurtimon ja alttoviulisti Katariina Ruokosen kanssa ess.fi-sivuilla keskiviikkona. Sami Kuusivirta

Ilkka Kuosmanen

Sinfonia Lahden ja Etelä-Suomen Sanomien kamarikonserttisarja jatkuu pääsiäiskonsertilla. Tämä jutun lopusta pääset katsomaan konsertin, jossa kuullaan osia J.S. Bachin Goldberg-muunnelmista, Crusellin duo nro 2 kahdelle klarinetille ja osia Bartokin teoksesta 44 duoa kahdelle viululle.

– Muusikot heittelivät erilaisia ideoita, joista yritin muokata mielekkäitä kokonaisuuksia. Tämän konsertin ohjelmasta varsinkin Goldberg-muunnelmat sopii hyvin pääsiäisen odotukseen, ylikapellimestari Dima Slobodeniouk vinkkaa.

Goldberg-muunnelmat on yksi Bachin tunnetuimmista teoksista. Alun perin klaveerille sävelletty teossarja syntyi vuonna 1741 tai 1742 Leipzigissa. Tunnetun tarinan mukaan Bach sävelsi 30-osaisen sarjan "lääkkeeksi" univaikeuksista kärsineelle dresdeniläiselle kreiville. Soittoteknisesti vaativa sarja kestää kokonaisuudessaan noin tunnin, mutta sitä esitetään vain harvoin alusta loppuun.

Slobodeniouk uskoo, että koronavirustilanteen aiheuttamien poikkeusolojen suoratoistokokemuksista otetaan monessa orkesterissa varmasti tulevaisuudessa jatkokehitysideoita yleisötyöhön. Hänen toinen orkesterinsa, Galician sinfoniaorkesteri, teki tänä keväänä hieman lahtelaisten Finlandia-videon kaltaisen koosteen Elgarin Enigma-muunnelmien Nimrodista.

– Varmasti näistä kokeiluista jotain jää elämään. Mutta mikään ei tietystikään voi korvata aitoa läsnäoloa, Slobodeniouk sanoo.

Sinfonia Lahden ylikapellimestari ottaa pääsiäisen tänä vuonna vastaan eristyksessä niin kuin miljoonat muutkin. Hän on viettänyt jo kohta kuukauden tiukassa kotikaranteenissa perheensä kanssa Espanjan luoteiskulmassa A Coruñan kaupungissa.

– Vaikka Galicia ei ole pahiten koronaviruksesta kärsineitä Espanjan maakuntia, ulkonaliikkumiskieltoa valvotaan tiukasti. Kaupassa saa käydä, mutta muuten ei ole menemistä oikeastaan minnekään. Maanantaina kävin lääkärissä ja jouduin paluumatkalla poliisin pysäyttämäksi, puhelimella tavoitettu kapellimestari kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 6. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 7. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 8. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 9. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 10. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 11. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 12. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 13. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 14. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 15. Lukijalta: Ihmettelen joidenkin yhteisyritystä vastustavien taipumista apatiaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.