Videokonsertti: Katso ja kuuntele Sinfonia Lahden konsertti tästä

Viulisti Lotta Nykäsenoja soittaa Bachia sellisti Ilkka Uurtimon ja alttoviulisti Katariina Ruokosen kanssa ess.fi-sivuilla keskiviikkona. Sami Kuusivirta

Ilkka Kuosmanen

Sinfonia Lahden ja Etelä-Suomen Sanomien kamarikonserttisarja jatkuu pääsiäiskonsertilla. Tämä jutun lopusta pääset katsomaan konsertin, jossa kuullaan osia J.S. Bachin Goldberg-muunnelmista, Crusellin duo nro 2 kahdelle klarinetille ja osia Bartokin teoksesta 44 duoa kahdelle viululle.

– Muusikot heittelivät erilaisia ideoita, joista yritin muokata mielekkäitä kokonaisuuksia. Tämän konsertin ohjelmasta varsinkin Goldberg-muunnelmat sopii hyvin pääsiäisen odotukseen, ylikapellimestari Dima Slobodeniouk vinkkaa.

Goldberg-muunnelmat on yksi Bachin tunnetuimmista teoksista. Alun perin klaveerille sävelletty teossarja syntyi vuonna 1741 tai 1742 Leipzigissa. Tunnetun tarinan mukaan Bach sävelsi 30-osaisen sarjan "lääkkeeksi" univaikeuksista kärsineelle dresdeniläiselle kreiville. Soittoteknisesti vaativa sarja kestää kokonaisuudessaan noin tunnin, mutta sitä esitetään vain harvoin alusta loppuun.

Slobodeniouk uskoo, että koronavirustilanteen aiheuttamien poikkeusolojen suoratoistokokemuksista otetaan monessa orkesterissa varmasti tulevaisuudessa jatkokehitysideoita yleisötyöhön. Hänen toinen orkesterinsa, Galician sinfoniaorkesteri, teki tänä keväänä hieman lahtelaisten Finlandia-videon kaltaisen koosteen Elgarin Enigma-muunnelmien Nimrodista.

– Varmasti näistä kokeiluista jotain jää elämään. Mutta mikään ei tietystikään voi korvata aitoa läsnäoloa, Slobodeniouk sanoo.

Sinfonia Lahden ylikapellimestari ottaa pääsiäisen tänä vuonna vastaan eristyksessä niin kuin miljoonat muutkin. Hän on viettänyt jo kohta kuukauden tiukassa kotikaranteenissa perheensä kanssa Espanjan luoteiskulmassa A Coruñan kaupungissa.

– Vaikka Galicia ei ole pahiten koronaviruksesta kärsineitä Espanjan maakuntia, ulkonaliikkumiskieltoa valvotaan tiukasti. Kaupassa saa käydä, mutta muuten ei ole menemistä oikeastaan minnekään. Maanantaina kävin lääkärissä ja jouduin paluumatkalla poliisin pysäyttämäksi, puhelimella tavoitettu kapellimestari kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 2. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 3. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 4. "Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua
 5. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 6. Kysely: Ammatillisen koulutuksen järjestäjät tyytyväisiä hallituksen koronatoimiin – "Rajoitukset on toteutettu hyvin ja määrätietoisesti"
 7. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia
 8. Chiméne Bavardin Esalainen: Vuosien pohdiskelu päättyi koronakeväänä – topakka Tyyne teki meistä jälleen koirallisen perheen
 9. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 10. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 11. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 12. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 13. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 14. Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia
 15. Kiuru: Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.