Turussa liikkellä väärennettyjä satasia – Kuopiossa vääriä 50 euron seteleitä

Väärästä 50 euron setelistä löytyy pätemättömyys -merkintä (invalid) lähtömaan omalla kielellä sekä englanniksi. Kuva: Lehtikuva / Handout Poliisi

STT

Turussa on liikkeellä väärennettyjä 100 euron seteleitä, kertoo poliisi. Seteleitä on tarjottu maksuvälineenä paikoissa, joissa ei ole teknisiä laitteita aitojen seteleiden tunnistamiseen.

Viime päivinä tavatut setelit ovat pienen tarkastelun jälkeen melko helposti havaittavissa väärennetyiksi, poliisi kertoo. Seteleistä puuttuvat kaikki turvamerkinnät ja lisäksi niissä on tekstiä, jotka eivät kuulu aitoon seteliin.

Kuopiossa kolme otettu kiinni

Kuopiossa on tullut poliisin tietoon useita tapauksia, joissa asiakas on yrittänyt maksaa muun muassa ravintolaostoksia väärillä 50 euron seteleillä, kertoo poliisi.

Poliisi on ottanut kiinni kolme kuopiolaista 18–24-vuotiasta miestä. Miehiltä on löytynyt vääriä seteleitä, poliisi kertoo.

Väärät setelit ovat nopeasti katsottuna aidon näköisiä ja paperin laatukin on poliisin mukaan aidon oloinen. Isoin tummin kirjaimin painettu Invalid-teksti setelin molemmilla puolilla kuitenkin paljastaa setelit vääriksi. Setelit on poliisin mukaan tilattu netin kautta ulkomailta Suomeen. Rahat ovat niin sanottuja näyterahoja, jonka vuoksi niistä löytyy pätemättömyys-merkintä.

Jo alkukesästä samanlaisia seteleitä on käytetty poliisin mukaan ainakin Iisalmessa, Kiuruvedellä ja Nurmeksessa. Poliisin mukaan on mahdollista, että näitä vääriä 50 euron seteleitä on edelleen liikenteessä ja niitä saatetaan käyttää maksuvälineenä.

Poliisin mukaan teoilla aiheutetut vahingot ovat jääneet vähäisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 4. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 5. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 8. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 9. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 10. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 11. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 12. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 13. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 14. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 15. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.