Turun joukkopuukotuksen pääepäiltyä päästy kuulemaan – esitetään maanantaina vangittavaksi

LEHTIKUVA / RONI LEHTI

STT

Turun puukotuksista epäiltyä marokkolaismiestä on kuulusteltu tänään, kertoo keskusrikospoliisi Twitterissä. KRP:n mukaan miestä esitetään huomenna puoleenpäivään mennessä vangittavaksi. Vaatimus vangitsemisesta tehdään Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle.

Tutkinnallisista syistä poliisi ei vielä kommentoi tämänpäiväisen kuulustelun sisältöä. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Crista Granroth KRP:stä ei kerro myöskään sitä, kuinka paljon epäilty on ylipäätään puhunut tapahtumista.

Perjantain joukkopuukotuksesta epäilty mies on ollut hoidettavana sairaalassa. Hänen vangitsemisoikeudenkäyntinsä on mahdollista käydä siten, että hän ei ole itse paikalla käräjäoikeuden istunnossa, kertoo Granroth STT:lle. Granrothin mukaan poliisi ja terveydenhuoltohenkilökunta arvioivat huomenna maanantaina, millainen on epäillyn terveydentila.

Poliisin mukaan puukotuksista epäilty marokkolaismies on kertonut olevansa 18-vuotias. Mies oli tullut Suomeen viime vuonna turvapaikanhakijana, poliisi kertoi viikonloppuna.

Poliisi sai hälytyksen Turun puukotuksesta perjantaina kello 16:n aikaan. Epäilty saatiin kiinni muutama minuutti sen jälkeen. Poliisi ampui virka-aseella yhden laukauksen miehen alaraajaan.

"Taustalla ideologisia ajatuksia"

Puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä rikoksina: kahtena murhana sekä kahdeksana murhan yrityksenä. Tutkinnanjohtaja Granroth ei sunnuntaina ottanut kantaa Turun iskun tekovälineeseen tai -välineisiin.

Turun puukotusten rikosnimikkeet muuttuivat terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi murhiksi ja niiden yrityksiksi, koska teon taustalla on ideologisia ajatuksia, täsmensi Granroth sunnuntaina iltapäivällä STT:lle. Granroth ei halua ottaa tarkemmin kantaa siihen, millaisesta ideologiasta esitutkinnassa on saatu viitteitä.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyssä rikoksessa itse teko on väline jonkin tavoitteen saavuttamiseksi, kertoi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio STT:lle eilen. Tavoite voi olla hänen mukaansa esimerkiksi vakavan pelon aiheuttaminen tai yhteiskunnan horjuttaminen.

Kotietsintöjä ja kuulusteluja

Pääepäillyn lisäksi tutkitaan yhteensä viiden ihmisen osuutta Turun iskuun. Pidätettyinä on neljä muuta ihmistä, jotka ovat myös Marokon kansalaisia.

Näiden neljän epäillyn kuulustelut ovat jatkuneet. KRP:n mukaan he ovat olleet halukkaita selvittämään asioita poliisin kanssa. Poliisi ei ole vielä ratkaissut, esitetäänkö myös heitä huomenna vangittavaksi.

– Heidän osuutensa tapahtumiin on vielä epäselvä, ja heidän asemansa voi muuttua esitutkinnan edetessä, kertoi KRP tiedotteessa iltapäivällä.

Lisäksi yhdestä ihmisestä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

KRP on tehnyt kotietsintöjä muun muassa Turun Runosmäessä. Uusia kiinniottoja ei ole tehty. Tutkinnanjohtaja Granroth sanoi STT:lle iltapäivällä, että kotietsintöjä ei ole tehty muualla Suomessa.

Poliisi on kuulustellut myös silminnäkijöitä, ja näiden kuulustelujen arvioidaan jatkuvan vielä useita päiviä.

Poliisi ottaa edelleen vastaan kuvia ja videotallenteita perjantain joukkopuukotuksesta WhatsApp-viestisovelluksen kautta. Materiaalia voi lähettää poliisille WhatsAppin kautta matkapuhelinnumeroon 046 534 2316. Poliisi kiittää materiaalista, jota se on jo saanut yleisöltä sovelluksen kautta.

Kolme yhä sairaalahoidossa

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on edelleen hoidossa kolme Turun puukotuksen uhria ja epäilty tekijä. Kolme ihmistä on tehohoidossa ja yksi vuodeosastolla. Tehohoidossa olevien joukossa on myös iskusta epäilty.

Kaikkien vointi on vakaa, eikä tilanteeseen odoteta muutosta tämän päivän aikana, kerrottiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä sunnuntaina päivällä. Heidän hoitonsa on suunniteltu jatkuvan tällä tavalla ainakin maanantaihin saakka. Muut potilaat on jo kotiutettu sairaalasta.

Sairaala on myös lisännyt vartiointia, jotta sairaanhoitajien ja lääkärien työrauha pystytään turvaamaan.

KRP kertoi iltapäivällä tiedotteessa, että Turun joukkopuukotuksen asianomistajista eli uhreista osaa on päästy kuulemaan, mutta osan kohdalla poliisi odottaa vielä terveydentilan kohenemista.

Poliisi julkaisee seuraavan kerran huomenna maanantaina klo 12 kirjallisen tiedotteen Turun iskun tutkinnasta, ellei merkittävää tiedotettavaa ennen sitä ilmaannu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman tilauksen
 2. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - poliisi epäilee kolmea henkilöä tuhotyöstä
 3. Lahden vuokramarkkinat ylikuumenivat pahasti, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 4. Lahden kaupunki on parantanut toimivalmiuksiaan koronaviruksen varalta
 5. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona
 6. Kuvagalleria: Jää innoitti Etelä-Suomen Sanomien lukijoita – katso kuvat
 7. Nimeä ja paikkaa vaihtanut Mukkulan Toimari tarjoaa nyt aamupuuroa, lounasta ja mediakeskuksen
 8. Tietotekniikan pulmat estävät poliisien töitä: "Harvoin on vuoroa, ettei olisi joitain ongelmia"
 9. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 10. Lukijalta: Lahti halusi jatkaa ensihoidon kulujen kohtuutonta jakoa kuntien kesken
 11. Turvapaikanhakija pätkätyössä, tunneista tai euroista ei pidetty kirjaa – kertoi anelleensa palkkasaataviaan
 12. Lahtelaislähtöinen vuoristo-opas Ode Siivonen viihtyy lumella Alpeilla ja Antarktiksella – maaliskuussa hänet nähdään uudessa tv-sarjassa
 13. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 14. Katupölykausi alkoi jo – näin vähennät altistusta: "Ulos kannattaa lähteä mieluummin päivällä"
 15. Pääkirjoitus: Faktat tarpeen koronaviruksesta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.