Likolammelle rakennetaan esteetön luontoreitti – LAB ja Lahti mukaan virkistysalueita kehittävään verkostoon

Luonnosta on hyötyä terveydelle. Lahden Likolammelle rakennetaan esteetön reitti, jota pitkin keskussairaalastakin pääsee luonnonkauniiseen maisemaan. Pertti Louhelainen

Nina Räty

LAB-ammattikorkeakoulu ja Lahden kaupunki pääsivät mukaan eurooppalaiseen yli 10 miljoonan euron Go Green Routes -hankkeeseen, jossa kehitetään virkistysalueiden esteettömyyttä ja edistetään luontolähtöistä yrittäjyyttä.

Hanke rahoitetaan Euroopan unionin merkittävimmästä tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -ohjelmasta. Alkukesällä alkavan hankkeen kokonaisbudjetista yli 600 000 euroa kohdennetaan Lahteen.

LABin ja Lahden lisäksi mukana on yhdeksän kaupunkia sekä yrityksiä ja korkeakouluja EU-maista.

Lahtelainen retkeilyblogisti vinkkaa: ”Kotona kartta auki ja sieltä jokin lähimetsä kohteeksi, sitten ovesta ulos”

Lahden kaupunki rakentaa Likolammelle esteettömän luontoreitin, johon muun muassa Päijät-Hämeen keskussairaalasta on helppo tehdä retkiä. Tämä on osa Kintterön terveysmetsäkokonaisuutta. Aluetta kehitetään kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteistyönä.

Metsän terveyshyödyt liittyvät ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon sekä palauttavaan ja kuntouttavaan vaikutukseen.

– Niin luonnon kuin rakennetunkin ympäristön on osoitettu olevan yhteydessä väestön terveyteen. Tavoitteenamme on selvittää luonnossa liikkumisen vaikutuksia hyvinvointiin sekä kehittää virkistysalueiden esteettömyyttä, kertoo LABin erikoistutkija Ilkka Väänänen.

EU-hankkeen tuotokset ovat kaikkien kuntien ja alueiden asukkaiden sekä yritysten käytettävissä, mistä hyötyvät etenkin matkailu- ja liikunta-alat. Nelivuotinen hanke tukee Lahden ympäristöpääkaupunki 2021 -projektin luontoteemaa.

– Hankkeen kautta LAB ja Lahden kaupunki vahvistavat kansainvälistä yhteistyötä luonnon hyvinvointivaikutusten tutkimiseksi ja mittaamiseksi, sanoo ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

LABin pääsy osaksi kansainvälistä Horisontti-ohjelmaa on harvinaista, sillä vain neljätoista prosenttia suomalaisten toimijoiden hakemuksista hyväksytään ja yksi prosentti rahoituksesta on kohdentunut suomalaisille ammattikorkeakouluille.

Taiteilijat tarttuivat talttaan ja sahaan – Likolammen puuveistospolku alkaa hahmottua Lahdessa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut