Likolammelle rakennetaan esteetön luontoreitti – LAB ja Lahti mukaan virkistysalueita kehittävään verkostoon

Luonnosta on hyötyä terveydelle. Lahden Likolammelle rakennetaan esteetön reitti, jota pitkin keskussairaalastakin pääsee luonnonkauniiseen maisemaan. Pertti Louhelainen

Nina Räty

LAB-ammattikorkeakoulu ja Lahden kaupunki pääsivät mukaan eurooppalaiseen yli 10 miljoonan euron Go Green Routes -hankkeeseen, jossa kehitetään virkistysalueiden esteettömyyttä ja edistetään luontolähtöistä yrittäjyyttä.

Hanke rahoitetaan Euroopan unionin merkittävimmästä tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -ohjelmasta. Alkukesällä alkavan hankkeen kokonaisbudjetista yli 600 000 euroa kohdennetaan Lahteen.

LABin ja Lahden lisäksi mukana on yhdeksän kaupunkia sekä yrityksiä ja korkeakouluja EU-maista.

Lahtelainen retkeilyblogisti vinkkaa: ”Kotona kartta auki ja sieltä jokin lähimetsä kohteeksi, sitten ovesta ulos”

Lahden kaupunki rakentaa Likolammelle esteettömän luontoreitin, johon muun muassa Päijät-Hämeen keskussairaalasta on helppo tehdä retkiä. Tämä on osa Kintterön terveysmetsäkokonaisuutta. Aluetta kehitetään kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteistyönä.

Metsän terveyshyödyt liittyvät ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon sekä palauttavaan ja kuntouttavaan vaikutukseen.

– Niin luonnon kuin rakennetunkin ympäristön on osoitettu olevan yhteydessä väestön terveyteen. Tavoitteenamme on selvittää luonnossa liikkumisen vaikutuksia hyvinvointiin sekä kehittää virkistysalueiden esteettömyyttä, kertoo LABin erikoistutkija Ilkka Väänänen.

EU-hankkeen tuotokset ovat kaikkien kuntien ja alueiden asukkaiden sekä yritysten käytettävissä, mistä hyötyvät etenkin matkailu- ja liikunta-alat. Nelivuotinen hanke tukee Lahden ympäristöpääkaupunki 2021 -projektin luontoteemaa.

– Hankkeen kautta LAB ja Lahden kaupunki vahvistavat kansainvälistä yhteistyötä luonnon hyvinvointivaikutusten tutkimiseksi ja mittaamiseksi, sanoo ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

LABin pääsy osaksi kansainvälistä Horisontti-ohjelmaa on harvinaista, sillä vain neljätoista prosenttia suomalaisten toimijoiden hakemuksista hyväksytään ja yksi prosentti rahoituksesta on kohdentunut suomalaisille ammattikorkeakouluille.

Taiteilijat tarttuivat talttaan ja sahaan – Likolammen puuveistospolku alkaa hahmottua Lahdessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.