Turun joukkopuukotuksen pääepäilty siirrettiin Hämeenlinnan vankisairaalaan – yksi uhreista yhä hengityskoneessa

Turun puukotuksista epäiltyä miestä kuultiin eilen käräjäoikeuden istunnossa videoyhteyden välityksellä. Sairaalasängyssä makaava epäilty oli peittänyt itsensä kokonaan valkoisella lakanalla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Hoidettavana ollut Turun joukkopuukotuksen pääepäilty on siirretty Hämeenlinnan vankisairaalaan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa. Abderrahman Mechkah -nimellä esiintyvä pääepäilty siirrettiin Hämeenlinnaan iltapäivällä.

Mies haavoittui perjantaina, kun poliisi ampui häntä reiteen pysäyttääkseen puukotukset.

– Luoti on osunut lihakseen ja katkaissut valtimosuonen, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) sairaalajohtaja Petri Virolainen kertoo STT:lle.

Virolaisen mukaan verisuonivamma on saatu ommeltua ja haava paranee normaalisti. Luunmurtumia luoti ei aiheuttanut.

– Kyllä tässä iso vamma on, mutta kyllä hän kävelyä voi aloitella. Haava paranee varmasti sillä tavalla, että kahden viikon jälkeen otetaan ompeleet pois, Virolainen uskoo.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hoidetaan yhä kahta puukotuksen uhria. Sairaanhoitopiirin mukaan uhrien tila on vakaa ja heidän hoitonsa Turussa jatkuu.

Toinen tehohoidossa olevista haavoittuneista irrotettiin tänään hengityskoneesta. Virolaisen mukaan myös toinen haavoittunut voidaan irrottaa koneesta piakkoin.

– Koneessa pitämisen ajatus on siinä, että henkitorvessa olevan vamman pitää päästä parantumaan ompelun jäljiltä.

Poliisi otti kiinni kaksi uutta epäiltyä

Poliisi on tehnyt tänään Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen. Poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on heidän osaltaan ylittynyt. Tutkinnanjohtaja Crista Granrothin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti ja miehiä pyritään kuulustelemaan jo tänään.

– Selvitetään, onko heillä ollut jotain tietoa tai osuutta tähän asiaan, Granroth sanoo STT:lle.

Myös miesten olinpaikkaa puukotusten aikaan selvitetään. Granroth ei kommentoi, mistä miehet otettiin kiinni tai miten poliisi pääsi miesten jäljille.

– Se on tässä esitutkinnassa selvinnyttä tietoa.

Granroth ei ota kantaa siihen, mikä miesten suhde on muihin puukotuksista epäiltyihin.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta, koska he ovat antaneet siitä ristiriitaista tietoa. Suomen viranomaisille miehet ovat ilmoittaneet olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi eilen pääepäillyn ja kolme muuta ihmistä.

Asianajaja keskusteli pääepäillyn kanssa suomeksi

Poliisi on jatkanut pääepäillyn kuulusteluja. Tämän asianajaja Kaarle Gummerus kertoo STT:lle, että kuulustelut kestivät muutaman tunnin.

Gummerus ei halua kommentoida kuulustelujen sisältöä. Hänelle on määrätty ilmaisukielto esitutkinnan aikana esiin tulevista asioista.

Gummerus kertoi kuitenkin, että pääepäillyn kunto paranee päivä päivältä ja hän oli käynyt tämän kanssa keskusteluja suomeksi.

– Neuvottelin suomen kielellä hänen kanssaan jonkin aikaakin.

Seuraavista kuulusteluista ei asianajajan mukaan ole vielä sovittu.

Poliisi on kertonut selvittävänsä, onko pääepäilty kertonut oikeita tietoja henkilöllisyydestään ja iästään. Gummerus ei kommentoi asiaa.

– Itse en ole keskittynyt nimipuoleen, koska viranomaiset selvittävät sitä omaa reittiään, jos heillä on syytä epäillä, että se ei ole oikein.

Pääepäilty ja yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäillyn lisäksi toinenkin Turun puukotusiskusta vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskeli suomen kielen kesäkurssilla Turun kristillisellä opistolla. Kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alkuvaiheen jälkeen.

Toinen nyt vangittu mies kuitenkin oli kurssin loppuun asti kirjoilla koulussa. Kummastakaan ei ole rehtorin mukaan erityistä kerrottavaa.

Yle kertoi ensimmäisenä pääepäillyn opiskelusta opistolla.

---

Korjattu aiempaa uutista 24.8. klo 13:45:

Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalajohtaja on nimeltään Petri Virolainen, ei Savolainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.