ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"

Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän juhlintaa koskevat jutut eivät sisältäneet väärää tietoa. Kahden kaupunginvaltuutetun välinen asia on vielä syyteharkinnassa.

ESS uutisoi tapauksesta, jossa lahtelainen kaupunginvaltuutettu Francis McCarron (kok.) oli itsenäisyyspäivän vastaanotolla tarttunut takapuolesta ja kourinut toista kaupunginvaltuutettua, Elisa Lientolaa (vas.). Anssi Hietamaa, Armi Salonen

Terhi Säynäjärvi

Uutisointi Lahden kaupungin vuoden 2018 itsenäisyyspäiväjuhlien tapahtumista ei johda kunnianloukkaus- eikä päätoimittajarikkomussyytteisiin.

Etelä-Suomen Sanomien vt. päätoimittajan ja kahdeksan toimittajan syyttämättäjättämispäätöksiä perustellaan näytön puutteella. Vt. päätoimittajana toimi tuolloin ESS:n toimituspäällikkö Hanna Myyrä.

Syyttäjä Pasi Pälsi toteaa päätoimittajaa koskevassa päätöksessään, että ”artikkeli ei sisällä väärää tai perätöntä tietoa rikosepäilystä (seksuaalisesta ahdistelusta), vaikka asianosaisten kertomukset tapahtumista eroavat toisistaan”.

Syyttäjä arvioi ”artikkelin sisällön lähtökohtaisesti vastaavan niitä tietoja, joita tapahtumista Lahden kaupungintalolla on saatu”.

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi ensimmäisen kerran 7.12.2018 tapauksesta, jossa lahtelainen kaupunginvaltuutettu Francis McCarron (kok.) oli itsenäisyyspäivän vastaanotolla tarttunut takapuolesta ja kourinut toista kaupunginvaltuutettua, Elisa Lientolaa (vas.).

Vt. päätoimittaja oli hyväksynyt nimen julkaisemisen jutussa, jonka sisältämiä tapahtumia oli varmisteltu useasta eri lähteestä.

Kunnianloukkausta arvioidessaan syyttäjä kiinnittää huomiota nimen julkaisuun. ”Tältä osin on olennaista, että tapahtuma on sattunut Lahden kaupungin vastaanotolla ja molemmat osapuolet ovat Lahden kaupunginvaltuuston jäseniä ja merkittävissä tehtävissä Lahden kaupungin päätöksentekoelimissä. Kyse on siis ollut tapahtumasta, joka ei ole tapahtunut yksityiselämässä”, syyttäjä perustelee päätöstään.

Ratkaisu on lehdistönvapauden kannalta ainoa oikea.

Toimituspäällikkö Hanna Myyrä

Syyttäjä toteaa, ”että tämänkaltaista rikosepäilyä on tärkeää käsitellä myös julkisesti päätöksentekijöiden toiminnan ja uskottavuuden arvioimiseksi. Tämä arviointi edellyttää laajaa sananvapautta ja vapautta kirjoittaa asioista ja henkilöistä nimillä. Kyse ei ole juorujen tai halventamistarkoituksessa esitettyjen loukkausten levittämisestä. Nimien julkaiseminen on myös omiaan hälventämään kohtuullisen suppeaan henkilöjoukkoon kohdistuvaa epäilyä siitä, kenestä on kyse”.

Päätoimittajarikkomuksen osalta syyttäjä toteaa, että ”koska vt. päätoimittaja oli nimenomaan hyväksynyt nimien julkaisemisen, hän ei ole lyönyt laimin toimitustyön johtamis- tai valvontavelvoitetta”.

Tapahtuma-aikaan vt. päätoimittajana toiminut Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkö Hanna Myyrä on tyytyväinen, että asia on vihdoin saatu päätökseen.

– Ratkaisu on lehdistönvapauden kannalta ainoa oikea. Prosessi kesti harmittavan pitkään, mikä oli varmasti kaikkien osapuolten kannalta raskasta. Onneksi asialle saatiin nyt piste, Myyrä toteaa.

ESS:n lähteet: Francis McCarron kouri Elisa Lientolaa kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlissa – McCarron kiistää kaiken

Seksuaalista ahdistelua koskeva tapaus on yhä syyteharkinnassa, eikä ESS tavoittanut lomalla olevaa syyttäjä Pia Mäenpäätä kommentoimaan asiaa.

Valtuutettu Lientola oli julkaissut itsenäisyyspäivän tapauksesta Facebook-päivityksen, jonka jälkeen McCarron teki kollegastaan ja Etelä-Suomen Sanomista rikosilmoitukset.

Tämän jälkeen Facebook-päivityksen julkaissut Lientola teki myös kollegastaan rikosilmoituksen.

Syyttäjä Pasi Pälsi sanoo, että Etelä-Suomen Sanomien vt. päätoimittajan ja toimittajien tapauksesta päätös olisi voinut tulla aikaisemminkin.

– Olen odotellut Mäenpään päätöstä, mutta nyt olen jäämässä vuorotteluvapaalle ja päätin ratkaista nämä asiat.

Seksuaalista ahdistelua koskeva syyteharkinta oli ensin Pälsillä, mutta se siirrettiin viime vuoden lopulla Mäenpäälle.

Pasi Pälsi on mukana kunnallispolitiikassa. Hän on Hollolan kristillisdemokraattien kunnanvaltuutettu.

Lientola: "Silminnäkijä on valmis todistamaan poliisille ja oikeudessa" – McCarron: "En ole syyllistynyt kourintaan ja ahdisteluun"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 2. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 3. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 4. "Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua
 5. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 6. Kysely: Ammatillisen koulutuksen järjestäjät tyytyväisiä hallituksen koronatoimiin – "Rajoitukset on toteutettu hyvin ja määrätietoisesti"
 7. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia
 8. Chiméne Bavardin Esalainen: Vuosien pohdiskelu päättyi koronakeväänä – topakka Tyyne teki meistä jälleen koirallisen perheen
 9. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 10. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 11. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 12. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 13. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 14. Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia
 15. Kiuru: Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.