KRP: Turun puukotusiskun pääepäillyllä oli myös kaksi vaihtoehtoista kohdetta

Turun puukotuspaikalle muodostui valtava kukkameri. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Keskusrikospoliisin päällikkö, poliisineuvos Robin Lardot kertoo, että Turun puukkoiskun pääepäilty ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole valikoinut naisia uhreikseen vaan uhrit valikoituivat sattumalta. KRP päätyi päätelmään siksi, että poliisin tietojen mukaan pääepäillyllä oli iskulle myös kaksi vaihtoehtoista kohdetta, joissa uhreiksi olisi valikoitunut pääosin miehiä.

Toinen isku oli poliisin mukaan suunniteltu samalle päivälle ja toinen mahdollisesti jollekin toiselle päivälle. Epäilty on ollut poliisin mukaan yhteistyökykyinen.

– Esitutkinta on edennyt tehokkaasti. Poliisilla on tarkka käsitys tapahtumien kulusta ennen iskua ja iskun osalta, Lardot kertoo.

Poliisilla on käsitys, että päätekijä olisi jatkanut tuhojaan niin pitkään, että poliisi mahdollisesti tappaa hänet.

– Näyttää tällä hetkellä siltä, että Isisin propagandaan perehtynyt epäilty haki marttyyrikuolemaa. Se on oletettavasti syy, että järjestöt eivät ole ottaneet nimiinsä tekoa, koska epäilty jäi henkiin, Lardot kertoo.

Manifestia levitettiin pikaviestipalvelussa

Epäillyn tekemästä manifestista tiedetään tällä hetkellä se, että se oli alunperin kirjoitetussa muodossa ja epäilty luki sen tallenteelle. Hän julkaisi videomanifestinsa poliisin mukaan juuri ennen tekoa pikaviestipalvelussa.

– Julkaisujen sisältö ja ryhmien jäsenet ovat tarkemman selvittelyn alla, Lardot sanoo.

Lardotin mukaan epäilty radikalisoitui viikkoja tai kuukausia ennen iskua, mutta kuitenkin poliisin saaman vihjeen jälkeen. Poliisi sai vihjeen epäillyn radikalisoitumisesta tammikuussa.

Tapahtumien kulku on tarkentunut

Ilmoitus hätäkeskukseen tuli poliisin mukaan kello 16:02. Kolme minuuttia ilmoituksen jälkeen poliisi ampui epäiltyä.

– Poliisilla on tarkka käsitys tapahtumien kulusta ennen iskua ja iskun osalta, Lardot sanoo.

Poliisille on toimitettu myös kuvamateriaalia tapahtumasta ja poliisi on tehnyt laajaa yhteistyötä eri valtioiden ja Europolin kanssa.

– Esitutkinta tulee jatkumaan vielä kuukausien ajan. Haasteena on kieli, suurin osa läpikäytävästä materiaalista on arabiankielistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.