Lakko haittaa jopa 250 000 ihmisen matkustamista pääkaupunkiseudulla

Työnseisaus alkoi kello kolmelta yöllä, ja sen on tarkoitus jatkua vuorokauden. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Bussiyhtiö Nobinan lakko vaikuttaa HSL:n arvion mukaan jopa neljännesmiljoonan ihmisen matkantekoon tänään pääkaupunkiseudulla. Tiedottaja Tapio Tolmusen mukaan HSL-alueen noin 21 000 päivittäisestä bussilähdöstä lakko vaikuttaa noin 10 000:een. Nobina liikennöi kaikkiaan noin sataa linjaa pääkaupunkiseudulla.

Työnseisaus alkoi kello kolmelta yöllä, ja sen on tarkoitus jatkua vuorokauden.

VR:n viestinnästä kerrottiin aamukahdeksalta, että aamun työmatkaliikenteeseen ei lakon takia varattu lisää kalustoa. VR:n mukaan lakon vaikutusalue on sellainen, että junaliikenteellä sen haittoja voidaan korvata vain rajallisesti. VR tiedottaa päivän aikana mahdollisesta lisäkalustosta iltapäivän työmatkaliikenteeseen. Aamun raideliikenne on kuitenkin sujunut pääpiirteissään aikataulussa.

HSL kehottaa matkustajia seuraamaan HSL:n somekanavia ja verkkosivuja, joihin vuorojen perumiset päivitetään.

Pääluottamusmies: Huutamista ja tönimistä

Nobinan pääluottamusmies Markus Jokikokko kertoo STT:lle, miten esimiehet kutsuivat kuljettajan yhtäkkiä työhuoneeseen keskustelemaan Köysikujan varikolla tiistaina.

Pääluottamusmiehen mukaan aikaa keskusteluun ei ollut etukäteen varattu.

– Kuljettajalle pitäisi etukäteen ilmoittaa, mistä keskustelussa on kysymys. Sitä ei tehty. Kuljettaja pyysi, voinko lähteä tukihenkilöksi keskusteluun. Totta kai suostuin, ja lähdimme peräkanaa esimiesten huoneeseen. Minut torpattiin ovella. Liikennepäällikkö sanoi, että minulla ei ole sinne mitään asiaa. Hän alkoi töniä ja tuuppi minut pois.

Jokikokko kertoo kuulleensa ohimennen, että esimiesten ja työntekijän keskustelussa oli kyse asiakaspalautteesta.

– Liikennepäällikkö löi oven kiinni, ja kuljettaja joutui menemään yksin keskusteluun.

Miksi Jokikokko koki, että hänet olisi tarvittu mukaan palautekeskusteluun?

– Kuljettaja on ulkomaalaistaustainen mies. Hänen kielitaitonsa ei ole paras mahdollinen. Kaikki eivät välttämättä ymmärrä kaikkea vielä Suomen laista niin, että heille ei tehdä vääryyttä. Siellä oli kaksi esimiestä yhtä työntekijää vastaan. Se voi olla aika ikävä tilanne työntekijän näkökulmasta.

Jokikokko sanoo, että hän ja kuljettaja eivät voineet etukäteen tietää, että kyseessä ei ollut kurinpidollinen keskustelu.

– Jos asiasta pitää keskustella, onhan se kurinpidollista. Tuskin hirveää haloota olisi tullut, jos kyseessä olisi ollut positiivinen keskustelu.

Nobinan toimitusjohtaja ihmettelee edelleen kuljettajien työnseisausta

Työnseisauksen syy on edelleen epäselvä Nobinan toimitusjohtajalle Tom Wardille. Hän kertoo STT:lle torstaiaamulla ennen kello kahdeksaa olevansa yhä kuulopuheiden varassa.

– Kiertoteitse olen kuullut, että päällä oleva työnseisaus kestää 24 tuntia. Perjantaina aamulla kello kolme liikenne kulkee taas normaalisti.

Wardin mukaan lakkovaroitusta ei tullut. Hän sanoo, että tällä hetkellä ei myöskään ole riitatilannetta.

– Ihmettelen tilannetta kovasti.

"Toimitusjohtajan propagandaa"

Toimitusjohtajan mukaan tilanteessa ei käytetty mitään fyysistä väkivaltaa eikä riitatilannetta ole päällä. Pääluottamusmies Jokikokko kuitenkin syyttää toimitusjohtajaa valehtelusta.

– Tämä on toimitusjohtajan propagandaa: hän ei ollut paikalla siellä, ja tietysti hän kuuntelee työntekijöidensä juttuja. En ole tänä aikana puhunut toimitusjohtajan kanssa.

Jokikokko aikoo tehdä rikosilmoituksen häneen kohdistuneesta kohtelusta.

– Minulla pitää olla oikeus tehdä työni ilman uhkaa. Ei työnantaja saa käydä käsiksi työpaikalla ja estää työtehtävieni tekemistä. Ei minun tarvitse sietää huutamista ja tönimistä. Asiat pitäisi pystyä hoitamaan asiallisesti keskustelupohjalta.

Jokikokon mukaan työntekijät ja luottamusmiehet yhdessä päättivät lakon järjestämisestä. Hän oli tuona aikana sairaalassa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut