Valkoiset, punaiset ja ne muut

Kalle Veirto

Pari viikkoa siten pyöräilin kaupalle kermaa hakemaan. Reitti kulki ohi Launeen kirjaston (säilytettävä ja korjattava!). Sen laaja piha ja ympäristö olivat täynnä autoja viimeistä paikanpuolikasta myöten.

Lastenkirjan julkistamistilaisuus? Ei, tutkija Marjo Liukkonen oli kertomassa tuoreesta teoksestaan, joka käsittelee sisällissotaa ja Hennalan naismurhia 1918.

Kutsu oli kaikunut yli kenttien ja kaupunginosien. Puoli tuntia myöhästynyt ei saanut edes jonotusnumeroa aulaan.

Sisällissodan merkkivuosi on tuottanut erinomaisia kirjoja ja lehtijuttuja. Tiedot tarkentuvat, kokonaiskuva uudistuu. Historia kirjoitetaan taas uudelleen, eikä se tähän lopu.

Minulla oli universtaalla virallisena pääaineena historia (oikeasti sähly), joten uskoisin olevani aiheeseen paremmin perehtynyt kuin kansalainen keskimäärin.

Mikään ei ole varsinaisesti häirinnyt. Taiteessa on tapana eläytyä ns. heikomman ankaraan osaan ja kuvittaa kärsimystä, ja sitä on taiteelta saatu. Mannerheim-kritiikkiä myös, totta kai.

Saksan rooli vuoden 1918 tapahtumissa oli ilmeisesti suurempi kuin vanhastaan kuvittelin ja venäläisten pienempi.

Totuuskomissiota ja ryhmäanteeksipyyntöjä en sisällissodan tiimoilta kaipaa.

Mitä oman sukuni tarinasta tiedän, isovanhempani kuuluivat enemmistöön: eivät punaisiin eivätkä valkoisiin, vaan sivustaseuraajiin.

Isän vanhemmat viljelivät vuokratilaa Kärkölässä ja olivat jo keski-ikäisiä, samoin Kittelänlinjoilla asunut äidinisä. Se on selvää, ettei kumpikaan sukuhaara punaisia peesannut.

Punaiset toivat Lahteen aseidenkalistelun ja oman järjestyksensä ja ”häiritsivät” aikansa tolkun ihmisten elämää ja arkea.

Semmoinen sattumus sukuani kohtasi, että isänisä pidätettiin punaisena keväällä 1918 ja suljettiin piikkilankojen sisään.

Vankeusaika jäi lyhyeksi. Isänäiti, minulle Mamma, kävi hänet sieltä tuttujen (valkoisten?) kanssa hakemassa pois:

”Ei tämä mies jouda täällä virumaan, olis kotona töitä!”

Tuon repliikin otan totena. Sitä jutun osaa, jossa myös Mannerheim on mukana, en. Näitä anekdootteja suvussa riittää, kylmät tosiasiat löytyvät kirkon kirjoista.

Kova kokemus sisällissota oli. Isäni kertoo Länsiharjun koulun historiikissa, kuinka vielä 30-luvulla vapaussodan (käsite kirjasta) perintöä setvittiin välitunneilla koulupoikien kesken nyrkein.

Isäni ja osa hänen veljistään kuului 30-luvun lopulla suojeluskuntaan. Sodista isä tuli takaisin sosialidemokraattina.

Nykyisessä perheessäni ja ystäväpiirissäni elää rinnakkain vähän valkoinen ja hiukan punainen Suomi, eikä meidän näistä tarvitse riidellä. Lätkästä ja futiksesta löytyvät verevämmät ainekset.

Kun kuulin Suomen valinnasta ykköseksi onnellisuudessa, ajattelin ensin että älytöntä paskaa! Mutta kun mietin perhettäni, sisaruksiani, ystäviäni, sukuni tarinaa ja Suomen tarinaa, niin ehkä siinä jotain perää on.

Siitä mistä sata vuotta sitten aloitettiin sovun hierominen, on menty eteen- ja ylöspäin loikka-askelin jokaisella saralla. Tämän voinevat faktabaarin kantapeikot tarkistaa ja leimata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 5. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 6. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 7. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 8. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 9. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 10. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 11. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 12. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 13. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 14. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 15. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.