Liika liberaalilla on alasuoja silmillä

Kalle Veirto

Luin Hesaria ja näin punaista. Tarjolla oli kysymyspatteri, joka mukamas selvitti, kuinka liberaali tai konservatiivi olen muihin nähden.

Suupielet kääntyivät pian alas ja otsaan tuli ryppy. Voi pyhä pälli, ovatko nämä nyt toistensa vastakohtia!

Esimerkiksi: Yksipuolinen ihanne ydinperheestä, jossa on isä ja äiti ja näiden yhteisiä biologisia lapsia, on 1950-luvulta peräisin oleva vanhentunut ihanne.

Ja sen vastakohta: Ydinperhe, jossa… (kuten edellä), on terve yhteiskunnan perustekijä ja tavoiteltava tilanne

Ensinnäkin, mihin tarvitaan ohjailevat sanat ”yksipuolinen” ja ”vanhentunut”? Toisekseen, nämä väitteet eivät sulje toisinaan pois. Sillä tontulla, joka kysymykset laati, on ollut alasuoja silmillä.

Maamme lapsiperheistä kaksi kolmesta on yhä mallia aviopari ja lapsia. Onko liberaali ihanne se, että tämän perhetyypin olisi parasta supistua edelleen?

Tuoko se tilaa muille? Onko kyse nollasummapelistä? Miksei viisainta ja liberaaleinta olisi se, että annetaan kaikkien kukkien kukkia ja aletaan ylipäätään taas tehdä ja suosia lapsia ja lapsiperheitä?

Perinteisestä ydinperheestä ei voi tehdä peikkoa edes modernien kaupunkilaisten maailmassa. Semmoisessa heistäkin moni on kasvanut, eikä se tule poistumaan markkinoilta lähitulevaisuudessa.

Liberaali ja konservatiivi ovat riittämättömiä käsitteitä kuvaamaan nykyihmisen arvoa, arvoja, käytöstä ja ajattelua. Ne ovat pintasilausta.

Ihminen ei vieläkään ole täydellinen eikä täydellisen rationaalinen. Vietit, vaistot, tunteet ja päihteet vievät meistä monia kuin litran mittaa.

Yhteiskunta toki vapautuu taas kerran joistakin vanhoista kahleista ja kehittää uusia. Ja unohtaa jotain vanhaa ja hyvää. Yksi asia, joka yllättäen kaventuu, on ihmiskäsitys. Se ei tavoita tyyppien luonnollista kirjoa, ja sen ajoittain inhottavaa ja siltäkin osin inhimillistä moninaisuutta.

Kaikki eivät ole kivoja koko ajan.

Nojaan tässäTheofrastoksen-kirjaan. Theofrastos oli kreikkalainen filosofi 300-luvulla eaa., Aristoteleen oppilas ja seuraajaa. Hän kirjoitti paljon, siitä säästyi vähän.

Luonteita on pirullisen hauskasti veistetty tutkielma ihmisluonnosta ja käyttäytymisestä. Pentti Saarikosken suomennos vuodelta 1968 pitää yhä kutinsa.

Kirja esittelee 30 tyyppiä ja luonteenpiirrettä, mm. itaruuden, virkainnon, kaistapäisyyden, ylimielisyyden ja hidasoppisuuden. Kaikki yhä tosia.

Hidasoppinen esimerkiksi oppii pojaltaan, miten tehdään käännös oikeaan ja ”juoksee Sankarien juhlissa soihtujuoksua poikien sarjassa”. Eli oppii lapsenlapsilta miten tekstiviesti lähetetään ja esittää nuorta tilaamalla netistä 26 tuuman nahkahousut 95-kiloiselle itselleen.

Yhden uuden luonteen karikatyyrien sarjaan lisäisin. Se on Liika liberaali: mestaroi muitten asioita toisten rahoilla, tietää kaiken oikein ja neuvoo sitäkin, joka ei neuvoa kysy; yrittää ensin hyvällä, pakottaa sitten pahalla, koska liberaalin paha on sekin tavallaan hyvää.

Minäkin olin kerran tuollainen, mutta siitä synnistä olen parantunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 2. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 3. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 4. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 5. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 6. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 7. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 9. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 10. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 11. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 12. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 13. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 14. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 15. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.