Kommentti: Liike Nyt tuskin saa hämäläistä eduskuntaan

Valtaosa hämäläisehdokkaista ajattelee, ettei kansanedustajan ensisijainen tehtävä ole ajaa oman maakuntansa asiaa. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Juha Honkonen

Harry Harkimon ja Mikael Jungerin Liike Nyt on saanut tällä viikolla valtakunnallista julkisuutta Päijät-Hämeestä.

Ensin liikkeeseen liittyi Parempi Heinola -ryhmä, ja sen jälkeen kiinnostuksensa myönsi Kärkölä-ryhmä. Leikitäänpä ajatuksella, että myös maakunnan kolmas suuri sitoutumaton valtuustoryhmä, asikkalalainen Kotikunta, lähtee mukaan.

Voisivatko nämä kolme valtakunnallisestikin suuren ääniosuuden kunnassaan saanutta ryhmää saada yhteistuumin kansanedustajan eduskuntaan? Lasketaanpa.

PaHe, Kärkölä ja Kotikunta nappasivat viime vuoden kuntavaaleissa yhteensä vähän yli 4000 ääntä. Se on kova luku, kun kyse on pienistä kunnista.

Heitetään mukaan täysin hypoteettinen ajatus, että äänestäjät pysyisivät uskollisina ryhmälleen myös eduskuntavaaleissa. Vaalitavan mukaisesti potti menisi puolueen – esimerkiksi Liike Nytin – suosituimmalle ehdokkaalle.

Käännetäänpä katse vuoden 2015 eduskuntavaalien tuloksiin. Täpärimmin Hämeen vaalipiirin kansanedustajaksi pääsi keskustan Martti Talja alle 4 000 äänellä, mutta koska vaalipiirit ovat eduskuntavaaleissa suuria, sai Taljakin vertausluvukseen yli 12 000 ääntä.

Hämeen vaalipiiri koostuu Päijät-Hämeen lisäksi Kanta-Hämeestä. Toki Liike Nyt voi haalia sieltäkin valovoimaisia ehdokkaita. Naapurimaakunnassa vastaavat ryhmät ovat kuitenkin pieniä. PaHe, Kärkölä ja Kotikuntakin saivat äänensä paljolti paikallisilla teemoilla, kun taas eduskuntavaaleissa puhutaan paljon laajemmista aiheista.

Niinpä Arkadiamäen portaat jäänevät Hämeen liikenytläisille haaveeksi. Ainoa mahdollisuus tuntuisi olevan todella suositun julkkiksen saaminen mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.