Suomalaisten turvallisuudentunne on heikentynyt viime vuosina – mutta monella mittarilla Suomi on turvallisin maa

Eriarvoistuminen ja syrjäytymisen keskittyminen johtavat siihen, että arjen turvallisuusongelmat kasautuvat samoille ihmisille. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

Keskeisin uhka Suomen sisäiselle turvallisuudelle on laajeneva ja monimuotoinen syrjäytyminen, todetaan tänään julkaistussa sisäministeriön sisäisen turvallisuuden strategiassa. Äärimmäisiä seurauksia ovat rikollisuus, radikalisoituminen ja ääriliikkeiden voimistuminen.

Sisäministeriön mukaan suomalaisten turvallisuudentunne on heikentynyt viime vuosina. Tällä on raportin mukaan merkitystä, sillä esimerkiksi informaatiovaikuttamisessa ja terrorismissa pyritään hyödyntämään juuri vähentynyttä turvallisuudentunnetta.

Entistä heikommasta turvallisuudentunteesta huolimatta Suomi on selvityksen mukaan jo nyt useilla mittareilla maailman turvallisin maa. Strategia keskittyykin erityisesti sellaisiin ilmiöihin, joissa turvallisuusriskit ovat kohonneet edellisvuosista ja joihin on puututtava ajoissa.

Syrjäytyminen uhkaa nuoria miehiä

Syrjäytyminen ja huono-osaisuus uhkaavat raportin mukaan kasautua tietylle ihmisryhmälle. OECD:n selvityksen mukaan yli viidennes suomalaisista 20–24-vuotiaista miehistä on työttömänä eikä osallistu koulutukseen. Nuorten osuus on noussut vuodesta 2011 lähtien.

Syynä syrjäytymiseen ovat usein mielenterveysongelmat, mutta sitä tuottavat myös muun muassa pitkään jatkunut taantuma ja työttömyys sekä päihdeongelmat.

Eriarvoistuminen ja syrjäytymisen keskittyminen johtavat siihen, että arjen turvallisuusongelmat kasautuvat – alle viisi prosenttia tekee puolet kaikista rikoksista, ja 10 prosenttia kokee kaksi kolmasosaa kaikesta väkivallasta. Rikosten uhrit ja tekijät ovat usein samoja henkilöitä eri elämänvaiheissa.

Yksi strategian tavoitteista onkin, että nuorten syrjäytymiskehitykseen puututaan mahdollisimman varhain monin tavoin muun muassa eri viranomaisten yhteistyötä parantamalla.

Hallitsematon maahantulo lisääntyy tulevaisuudessa

Eurooppaan nyt kriisimaista suuntautuva hallitsematon maahantulo sekä tulevaisuuden ilmastopakolaisuus nähdään keskeisinä turvallisuusuhkina. Kotoutuminen, integroituminen ja osallistuminen koulutukseen ja työelämään ehkäisevät syrjäytymistä ja näköalattomuutta, jotka toimivat ääriliikkeiden polttoaineena niin kriisimaissa kuin Suomessakin. Riskiksi nähdään myös maahanmuuttajayhteisöjen keskittyminen tietyille alueille.

– Maahantuloon liittyy turvallisuusriskejä, kuten terrorismiyhteyksiä, ulkomaalaisvastaisten ääriliikkeiden nousua sekä erimuotoista rikollisuutta. Maahanmuuton on pysyttävä hallittuna, raportissa todetaan.

Samalla maahanmuuttoa pidetään selvityksessä voimavarana, sillä Suomen huoltosuhde heikkenee edelleen väestön ikääntyessä.

Some, valheet ja kybervaikuttaminen aiheuttavat vastakkainasettelua

Raportissa nähdään turvallisuusuhaksi myös sosiaalisessa mediassa ja netissä nopeasti leviävä valheellinen tieto.

– Verkossa on mahdollista mustamaalata ja uhkailla ihmisiä vailla pelkoa oikeusjärjestelmän rajoitteista, raportissa sanotaan.

Samalla kun kaikki on entistä riippuvaisempaa informaatioteknologiasta, tekee se osan yhteiskunnan toiminnoista myös haavoittuviksi esimerkiksi kybervaikuttamiselle. Nopea teknologinen kehitys on omiaan myös tuottamaan syrjäytymistä, sillä osa voi tipahtaa kehityksen kelkasta.

Esimerkiksi sosiaalisen median kautta tapahtuva Suomen ulkopuolelta tuleva mielipidevaikuttaminen yleistyy ja yrittää vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Vastavoimana informaatiovaikuttamiselle toimii osaltaan Suomen korkea koulutustaso. Strategiassa todetaankin, että lasten ja nuorten turvallisuustaitoja opetuksessa sekä lasten ja nuorten monilukutaitoa on vahvistettava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 2. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 3. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 4. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 5. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 6. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 7. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 8. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 9. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 10. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 11. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 12. Lukijalta: Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä
 13. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 14. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä
 15. Säästöä tuovat rahanreiät – heinolalainen taloyhtiö porautti tontilleen 14 maalämpökaivoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.