Tampereen vastamielenosoituksesta tutkinta väkivaltaisesta mellakasta

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) marssin ja vastamielenosoituksen yhteydessä syntyi käsikähmää Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2016. Tänään uusnatsit ja heidän vastustajansa osoittavat mieltä Tampereella. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Neljä ihmistä otettiin Tampereella kiinni uusnatsien ja vastamielenosoittajien mielenilmausten yhteydessä. Poliisi tutkii vastamielenosoittajien toimia epäiltynä väkivaltaisena mellakkana.

Uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoittajat kokoontuivat aluksi Laukontorille, josta he lähtivät marssimaan Tampereen keskustan läpi oikeustalolle. Tampere natseja vastaan -vastamielenosoitus puolestaan kokoontui Keskustorille.

Vastamielenosoitusta pitäneet ryhmittymät pyrkivät hyökkäämään uusnatseja vastaan muun muassa Hämeensillalla ja Satakunnansillalla, kerrottiin Sisä-Suomen poliisista. Osa mielenosoittajista heitteli paukkupommeja toisia mielenosoittajia ja poliiseja kohden. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut.

– Naamioituneena heiteltiin poliiseja kohden soihtuja ja erilaisia paukkupommeja, yritettiin käydä toisten mielenosoittajien kimppuun ja poliisi oli siinä välissä, ylikomisario Harri Nojonen kuvaili iltapäivällä.

Mielenosoittajia junanraiteilla

Poliisista arvioitiin, että vastarintaliikkeen mielenosoitusmarssilla oli mukana noin 200 ihmistä. Vastamielenosoittajia oli useita satoja, arviolta 300–400.

Poliisi pyrki pitämään mielenosoittajat toisistaan erillään asettumalla heidän väliinsä. Päivään oli varauduttu noin 200 poliisilla.

Uusnatsien joukossa nähtiin myös Helsingin Asema-aukion jutussa käräjillä tuomittu Jesse Torniainen. Hän sai törkeästä pahoinpitelystä kahden vuoden vankeustuomion, joka ei ole kuitenkaan lainvoimainen, vaan siitä on valitettu hoviin.

Kiinni otetuista yksi otettiin kiinni pahoinpitelystä epäiltynä, toinen epäillystä vaaran aiheuttamisesta ja kaksi rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi.

Liikenne katkaistiin mielenosoitusten takia useita kertoja keskustassa. Myös junaliikenne Vaasan ja Porin suuntaan keskeytyi, kun raiteilla oli mielenosoittajia. Junat eivät kuitenkaan viivästyneet tapahtumien vuoksi.

Mielenosoittajan asu muistutti armeijan maastopukua

Uusnatsistisessa mielenosoituksessa yhdellä mielenosoittajalla näkyi asu, joka muistutti armeijan pukua.

Maastopuvun kuosi vapautettiin vuonna 2016, kertoo Pääesikunnan viestinnän päivystäjä Anna Lind. Hänen mukaansa on valmistajia, jotka tuottavat kuosia, joka on hyvin armeijan maastopuvun näköinen.

– Jos henkilöllä on kaupasta ostettu retkipuku, sitä saa käyttää vapaasti. Jos se on kaupasta ostettu retkipuku ja siihen on liitetty meidän tunnuksiamme, niin niiden käyttäminen sellaisessa ei ole oikein, Lind sanoo.

Jos taas henkilö on varusmies tai armeijan henkilöstöä, asiaa koskee Lindin mukaan yleisen palveluohjesäännön kohta 548: sotilaspuvun ja siihen kuuluvan pukineen käyttö on kielletty puoluepoliittisessa toiminnassa, vaalimainonnassa ja mielenosoituksissa eikä sen käyttöä vapaa-ajalla pidetä suotavana julkisissa mielipiteenilmaisun kaltaisissa tilaisuuksissa.

– Tulkitsisin, että jos kyseessä on ollut virallinen mielenosoitus, käyttö on kielletty.

Lind kertoi nähneensä puvusta kuvia, mutta niiden perusteella hän ei pystynyt varmasti sanomaan, mistä on kyse. Hänen mukaansa se muistutti varusmiesten lomapukua.

Asia selvitetään ensi viikolla, jos kyse on varusmiehestä tai muusta Puolustusvoimien palkatusta henkilöstöstä, Lind sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut