EK:n barometri: Yritysten suhdannetilanne on parantunut syksyn aikana

Yritysten suhdanneodotukset seuraavaa puolta vuotta kohtaan ovat myönteisiä etenkin teollisuudessa ja palveluissa. EK:n johtaja Jussi Mustonen esitteli barometrin tuloksia. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Suomalaisyritysten suhdanteet ovat parantuneet kesän ja syksyn aikana, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n maanantaina julkaisema suhdannebarometri.

Sekä teollisuudessa että rakentamisessa tilannetta kuvaillaan yleisesti keskimääräistä vahvemmaksi, ja myös palvelualoilla tilanne on kohentunut tavanomaista paremmaksi.

Myös yritysten suhdanneodotukset seuraavaa puolta vuotta kohtaan ovat myönteisiä etenkin teollisuudessa ja palveluissa. Kasvun ennustetaan nopeutuvan lähikuukausina kaikilla päätoimialoilla.

Yleisiä suhdannenäkymiä mittaava saldoluku vahvistui teollisuudessa lukemaan +18 (heinäkuussa +16) ja palvelualoilla lukemaan +20 (+16). Rakentamisessa saldoluku laski –2:een (heinäkuussa +18), minkä EK arvioi johtuvan osin kausiluonteisista syistä.

Teollisuuden tilauskanta keskimääräistä vahvempi

Teollisuuden saamien uusien tilausten määrä kasvoi alkusyksyllä tuntuvasti. Tilauskanta on teollisuudessa hieman keskimääräistä vahvempi, rakentamisessa lähellä keskitasoa. Teollisuudessa 86 prosentilla vastaajista on koko kapasiteetti hyödynnettynä.

Työvoiman määrä on kasvanut etenkin teollisuudessa ja palveluissa, ja loppuvuoden aikana henkilöstömäärän ennakoidaan yhä kasvavan.

Barometri paljasti rekrytointivaikeuksien yleistyneen. Rakentamisessa ja palveluissa ne olivat jo yleisin toiminnan este. Kaikista vastaajista 23 prosenttia kärsi rekrytointiongelmista.

EK:n johtaja Jussi Mustonen arvioi positiiviseksi sen, että Suomessa on päästy muutaman tahmean vuoden jälkeen samaan suhdannenousuvaiheeseen kuin muukin Eurooppa. Hän painotti, että jatkossakin on syytä pitää huolta Suomen työmarkkinoiden kilpailukyvystä.

EK tiedusteli lokakuussa arvioita suhdannekehityksestä loppuvuoden aikana ja vuoden 2018 alussa. Kyselyyn vastasi 1 270 yritystä, jotka työllistävät Suomessa reilut 260 000 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 9. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 10. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 11. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 12. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 13. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 14. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 15. Tartuntojen määrä on Venäjällä kolmanneksi suurin maailmassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.