Cheek lopettaa – ”Kyllä mä oon pitkillä nauloilla naulannut tämän arkun kiinni”

Räppäri Cheek kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan tiedotustilaisuudessa hotelli Kämpissä Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Cheek eli Jare Tiihonen aikoo lopettaa rap-artistin uransa. Asiasta tiedotustilaisuudessa kertoneen Tiihosen (s. 1981) mukaan ajatus lopettamisesta on kypsynyt jo loppuvuodesta 2014 lähtien, kun hän jäi keikkatauolle.

Tuolloin hänestä tuntui, että kaikki oli jo tehty ja annettu.

– Mietin, voinko antaa enää mitään. Sitten 2014 loppuvuodesta keksin, että albumi, kirja ja elokuva. Kaavitaan vielä viimeiset, mitä tässä tarinassa on jäljellä, Tiihonen kertoo STT:lle.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut lopettaa silloin, mutta olen iloinen, että tämä meni näin. Pitkä loppusoitto.

Tiihonen ei anna lupauksia tai vihjauksia takaportin auki jättämisestä Cheekin mahdolliselle jatkolle.

– Ainoa asia, jota tulee ikävä, on keikkailu. Se on aina siistiä. On tosi paljon asioita, joita ei todellakaan tule ikävä, paineet ja kaikki. Jengi tuntee minut systemaattisena ja sanansa pitävänä tyyppinä. Kun sanon jotain, teen sen. Kyllä mä olen pitkillä nauloilla naulannut tämän arkun kiinni.

Muun muassa toiset artistit ovat yrittäneet kääntää Tiihosen päätä, mutta hän haluaa lopettaa huipulla.

– Toiset artistit ovat sanoneet, että et voi nyt lopettaa, olet urasi piikissä, olet nyt parhaimmillasi. Mutta eikö silloin ole hyvä lopettaa, ennen kuin alkaa toistaa itseään ja tehdä jotain yhdentekevää? Piikistä ei ole muuta tietä kuin alas.

Tiihonen ei kadu mitään

Cheekin viimeinen konsertti on ensi vuoden elokuussa Tiihosen kotikaupungissa Lahdessa.Viimeisen konsertin jälkeen luvassa on Tiihosen mukaan pitkä loma, mutta sen tarkemmin hän ei tulevaisuudensuunnitelmiaan avaa.

– Sitten mietitään miltä tuntuu, jos vaikka löytyisi joku uusi unelma vielä joskus. Kyllähän jotain täytyy tehdä, ettei vain tylsisty himassa ja pelaa pleikkaria.

Tiihonen kertoo, että hän ei kadu urallaan mitään. Mutta jotkut asiat hävettävät.

– Jos joku hävettää, niin ne ensimmäiset omakustannelevyt ja enkkuräpellykset. Toisaalta olen iloinen, että olen ollut niin huono ja pystynyt kehittymään, siinä näkee sen taipaleen.

Vain elämää antoi nostetta

Cheekin ensimmäinen studioalbumi julkaistiin vuonna 2004. Uransa alkuvaiheessa Tiihonen kiersi Suomea pienten keikkapalkkioiden turvin ja teki myös musiikkiaan pienellä budjetilla. Lopullinen läpilyönti tapahtui television avulla, kun räppäri osallistui Nelosen suositun Vain elämää -ohjelman ensimmäiselle tuotantokaudelle.

Ohjelman syksyllä 2012 esitetystä ensimmäisestä tuotantokaudesta tuli Nelosen katsotuin kotimainen sarja siihen mennessä.

Tiihonen nähtiin Vain elämää -ohjelman myötä ruuduissa myös tänä syksynä, kun sen seitsemännelle kaudelle koottiin kattaus aiemmilla kausilla nähdyistä artisteista.

Kansansuosion myötä myös keikkapuolella tapahtui suuria. Ensin Tiihonen toteutti pitkäaikaisen haaveensa jäähallikeikoista, kun hän konsertoi kahdesti Helsingin jäähallissa vuonna 2013. Vielä paremmaksi hän pani jo seuraavana vuonna, sillä elokuussa 2014 Tiihonen esiintyi kahteen otteeseen loppunmyydyllä Helsingin Olympiastadionilla. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kotimainen sooloartisti järjesti keikan Olympiastadionilla. Stadionkeikkojen jälkeen Tiihonen piti noin vuoden mittaisen keikkatauon, joka päättyi hänen esiinnyttyään Blockfest-tapahtumassa Tampereella elokuussa 2015.

Kirja sisälsi paljastuksia

Julkisuuskuvastaan tarkka artisti avautui yksityiselämästään viime vuonna julkaistussa elämäkertakirjassa. Toimittaja Mikko Aaltosen kirjoittaman teoksen paljastuksista suurin oli se, että Tiihonen kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Tiihonen on käsitellyt sairauttaan ja sen aiheuttamia mielialan aaltoiluja useissa teksteissään.

Kirjan paljastuksiin lukeutuivat myös kertomukset väkivallasta, alkoholinkäytöstä ja naissuhteista.

Ensi vuoden alkupuolella ensi-iltaan tulee Tiihosesta ja hänen kaksoisveljestään kertova elokuva Veljeni vartija. Elokuvassa veljeksiä esittää Antti Holma.

Cheekin albumeita on myyty yhteensä lähes 500 000 kappaletta. Ohjelmatoimisto Fullsteamin tiedotteen mukaan Tiihonen on ainoa artisti, jonka kolme peräkkäistä levyä (Sokka irti, Kuka muu muka, Alpha Omega) ovat olleet yli vuoden Suomen virallisella albumilistalla. Lisäksi hän on Suomen Spotifyn striimatuin artisti.

Emma-palkintoja Tiihonen on kahminut urallaan 11 kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.