Uusia lunnasvaateita paljastuu jo joka viikko – kiristyshaittaohjelma vaanii koneen käyttäjää

Kiristyshaittaohjelma lukitsee koneen ja uhkaa hävittää sieltä kaikki tiedostot, ellei koneen käyttäjä maksa lunnaita. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Kiristyshaittaohjelmista on tullut arkipäiväinen ongelma Suomessakin. Uusia kiristyshaittaohjelmia esiintyy joka viikko ja nykyään ne leviävät kaikkein yleisimmin sähköpostiin tulleen viestin välityksellä, sanoo Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus.

– Sähköposti on selkeästi yleisin tapa, kertoo keskuksen erityisasiantuntija Ilkka Sovanto.

– Selaimen kautta tulee nykyisin hyvin vähän kiristyshaittaohjelmia, mutta toisinaan sitä kautta voi tulla esimerkiksi Flash-toistimen päivitykseksi tekeytyvä haittaohjelma, joka käyttäjä yritetään erehdyttää asentamaan koneelleen, Sovanto selvittää.

Kiristyshaittaohjelma lukitsee koneen ja uhkaa hävittää sieltä kaikki tiedostot, ellei koneen käyttäjä maksa lunnaita. Vaarassa ovat siis kaikki koneelle tallennetut lomakuvat tai muut tärkeät muistot ja asiakirjat, yrityksillä jopa liikesalaisuudet.

Virtuaaliraha bitcoineilla maksettavat lunnaat ovat yleensä parinsadan euron luokkaa. Sovanto korostaa, että lunnaita ei kannata maksaa.

– Se johtaa siihen, että tämä on rikollisille tuottavaa liiketoimintaa ja että jatkossa tulee lisää.

Sovannon mukaan ennakointi on paras keino kiristyshaittaohjelman torjumiseksi. Tietokoneen tietoturva on syytä pitää ajan tasalla ja tärkeät tiedostot kannattaa varmuuskopioida ulkoiselle kovalevylle.

Haittaohjelman purkutyökaluja yhä enemmän

Kiristyshaittaohjelmien purkutyökaluja on koottu kansainvälisen viranomaisverkoston yhteiseen verkkopalveluun nomoreransom.org. KRP:n rikosylikomisario Timo Piiroinen kertoo, että sivustolta löytyy lääke moniin haittaohjelmiin, mutta ei kaikkiin.

– Tämä on jatkuvaa kilpajuoksua, hän kuvailee haittaohjelmien kehitystä.

Piiroinen arvioi, että rikollisten löytämä bisnesmalli jatkaa vahvaa kehittymistään.

– Kehitys on ollut hyvin vahvasti kasvussa viimeiset pari vuotta. Se liittyy virtuaalivaluuttojen bitcoinien yleistymiseen. Rahan kotiuttaminen on niin helppoa. En näe mitään, mikä estäisi kehityksen jatkumisen, Piiroinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.