Lahti päättää koululaisten kielivalinnoista: tarjolle tulossa kiinaakin

Emmi Tuomisto

Lahdessa halutaan, että kaikki koululaiset aloittavat jatkossa ensimmäisen vieraan kielen opiskelun jo ensimmäisenä kouluvuonnaan. Lahdessa ensin alkava kieli olisi englanti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisen vieraan kielen eli A1-kielen opetusta lisätään yhteensä kaksi vuosiviikkotuntia ensimmäisellä ja toisella luokalla. A1-kielen vuosiviikkotuntimäärä oppivelvollisten perusopetuksessa lisääntyy 16 vuosiviikkotunnista 18 vuosiviikkotuntiin. Muiden aineiden opetuksen tuntimäärät pysyvät ennallaan.

Lahden linjauksen taustalla on Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallinen linjaus.

Kiinaa tulossa, ruotsi kiinnostaa

Sivistyslautakunnalle esitetään myös, että vapaaehtoisen valinnaisen A2-kielen opiskelu alkaisi jatkossa kolmannella luokalla. Valittavia kieliä lahtelaisille lapsille olisi saksa, ranska, ruotsi, venäjä. Vuonna 2021 kolmannen luokan aloittavilla oppilailla uusina valittavina vaihtoehtoina olisi myös espanja ja kiina. Kielivalikoimassa halutaan tarjota maailman suuria kieliä. Oppilaille tehdyn kyselyn mukaan eniten kiinnostavat englannin lisäksi espanja ja ruotsi.

Vapaaehtoinen kielikokeilu kiinnostaa

Valtaosa Lahden koululaisista opiskelee jo nyt englantia ekalta luokalta tai jopa esikoulusta asti. Lähes kaikissa Lahden kouluissa opetetaan vierasta kieltä jo ensimmäisen luokan oppilaille. Kokeiluun osallistuu tänä lukuvuonna Lahdessa 20 koulua.

Ensimmäisen vieraan kielen opetuksen aloittaminen kolmannen luokan sijasta jo ensimmäisellä luokalla on osa hanketta, joka käynnistyi Lahdessa syksyllä 2017. Kokeiluun osallistuminen on ollut oppilaille vapaaehtoista. Oppilaista suurin osa, 83 prosenttia, on kuitenkin päättänyt osallistua kokeiluun.

Opetusta ruotsiksi ja englanniksi

Sivistyslautakunnan esityksessä ehdotetaan myös, että jatkossa ruotsinkielinen opetus jatkuisi Lahden ruotsinkielisessä koulussa aina 9. vuosiluokkaan saakka. Tähän mennessä Lahden ruotsinkielinen koulu on tarjonnut ruotsin kielen opetusta esikoululaisille ja vuosiluokille 1-6. Käytännössä yläluokkien ruotsinkielinen opetus toteutuisi edelleen Tiirismaan peruskoulussa. Muutos mahdollistaisi oppilaille aiempaa eheämmän ruotsinkielisen opinpolun erityisesti äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärän suorittamisessa.

Lahdessa jatkuu myös laajamittainen kaksikielinen opetus Tiirismaan englanninkielisillä luokilla. Opetusta annetaan esiopetuksessa ja vuosiluokilla 1- 9. Opetuskielenä ovat suomi ja englanti. Valintaperusteita englanninkielisille luokille ajanmukaistetaan, ja päivitysesitys tuodaan sivistyslautakunnan joulukuun kokoukseen.

Sivistyslautakunta päättää uudesta kieliohjelmasta tiistaina 6. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 2. Rikoksilla oireilevia nuoria pitää auttaa jo vankilassaoloaikana – "Me emme tuomitse tai ylenkatso"
 3. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 4. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
 5. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
 6. Lahden seudun ilmaa on hyvä hengittää suurimman osan ajasta, kertoo tuore raportti
 7. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 8. Maailmassa ei ole vain yhtä viittomakieltä, kuten monet kuulevat luulevat – Jotkut jopa pähkäilevät, voivatko viittomakieliset ajaa autoa
 9. Pääkirjoitus: Koronakriisistä seuraa kaikkien aikojen hevoskuuri
 10. Ennätysmäärä kokelaita kirjoitti tänä keväänä vähintään viisi laudaturia – huippuarvosanoja kirjoittavien määrä on noussut kymmenessä vuodessa
 11. Mikael Hoikkalan Esalainen: Olenko juppi vai juntti, kun viiletän trikoissa pitkin maaseudun teitä?
 12. Ripeys pelasti vesistön Lahden Jokimaan suurpalossa – "Alussa meinasi tulla pieni paniikki"
 13. Ohikulkijat hieraisivat silmiään Lahdessa – rasismin vastainen kannanotto ilmestyi LAD-museon seinään, asialla muraalitaiteilijat
 14. Lisätalousarvioesitys on jättimäinen 5,5 miljardin euron toimenpidekokonaisuus
 15. Tikka hakkasi väärää puuta – aiheutti maastopalon Padasjoella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.