Lahtelaisseniorien räppikäsi puristui nyrkkiin – äänittivät kantaaottavan räpin Lotilan koulun nuorten kanssa

Ilkka Kuosmanen

Kela, pankki, posti – HUHUU! Me halutaan henkilökohtaista palveluu!

Laulu yltyy iskulauseeksi, kädet tempaavat vaistomaisesti mukaan rytmiin. Tässä räppää Räpätit, seniori-ikäisten lahtelaisten ryhmä. Räppikäsiä ei tarvitse houkutella esiin, sillä kappaleen sanoma on vahvasti henkilökohtainen.

Ajatus ikäihmisten omasta räpistä heräsi Lahdessa viime kesänä, kun Cheek piti Valot sammuu -konserttejaan Lahden mäkimontussa.

– Haluttiin näyttää, että meidän valomme eivät sammu vielä, summaa idean äiti Eira Luonela-Ahonen.

Lahden Lähimmäispalvelun Kiinni Elämässä -hankkeen projektikoordinaattori Jonna Piipponen-Karkulowski tarttui ajatukseen. Hän houkutteli mukaan Lotilan koulun 6B-luokan ja yhteisömuusikko Laura Kaartisen, joka sävelsi senioreilta kerätyt ajatukset räpin muotoon.

– Pohdimme yhdessä sitä, mikä ennen oli paremmin ja millaista elämä nyt on. Ensiesityksensä räppi sai Lahden Iloa arkeen -tapahtumassa syyskuussa, Piipponen-Karkulowski kertoo.

Räppikäsi puristuu nyrkkiin

Koska hyvä räppi iskee kuin tuhat näppisviestiä, kappale päätettiin ikuistaa musiikkivideoksi. Marraskuun ensimmäisenä perjantaiaamuna olemme kokoontuneet Lotilan koulun musiikkiluokkaan, joka palvelee tänään äänitysstudiona.

– Jos jollekin tulee energiavaje kesken kaiken, niin karjalanpiirakoita on, Piipponen-Karkulowski opastaa laumaansa.

Muistutus on tarpeellinen, sillä äänityksiin on varattu aikaa kaksi tuntia. Tarkoituksena on saada purkkiin ääniraita, joka ympätään myöhemmin videokuvan taustalle. Lopputuote lähetetään pääministeri Juha Sipilälle ja muillekin päättäjille.

Sitten aloitetaan. Laura Kaartinen nousee tuolille kapellimestariksi. Kaiuttimista jumputtava vahva biitti nostattaa taistelumielialan kuin itsestään.

– Nyt sellainen juhlameininki! kannustaa äänityssessiota johtava Salpauksen musiikkiteknologian lehtori Martti Salminen.

Lahti Rapin tekstissä käydään läpi sitä, millaista ikäihmisten elämä nykyisin on. Suoraan sanottuna: ei kovin mukavaa. Koska ihmiskontakteihin ei tahdo löytyä aikaa eli rahaa, vanhuksilta saatetaan kysellä kuulumiset ja lääkkeiden ottamiset läppärin välityksellä. Se on syvältä; seniorin räppikäsi puristuu nyrkkiin.

Senioreiden räppibiisi yhdistää lahtelaista osaamista eri puolilta. Äänitysteknologiaa viritteli Lotilan koululla paikoilleen Salpauksen kolmannen vuoden opiskelija Teppo Halonen. Sami Lettojärvi

"On kunnia saada olla mukana"

Ensimmäinen juomatauko koittaa varttitunnin kuluttua. Siinä avautuu Lotilan 6B:lle ja Räpäteille tilaisuus ylisukupolvisen tiedon välittämiseen. Nuoret näyttävät opettavan senioreille tänään ainakin niin sanotun flossauksen (tanssiliike) jaloa taitoa.

– On kunnia saada olla tällaisessa mukana. Ja Lauran säveltämä kappale on aivan upea, sanoo kuudesluokkalainen Lotta Wessman.

Wessman uskoo, että räpillä viesti vanhustenhoidon surkeasta tilasta menee ehkä paremmin perille kuin muilla keinoilla. Kappaleen harjoituksissa on tullut itsellekin valaistumisen hetkiä.

– Omat isovanhempani ymmärtävät vielä uuden teknologian päälle, mutta heitä iäkkäämmät ehkä eivät, Wessman miettii.

Laura Kaartisen säveltämä biisi puuttuu vanhustenhuollon ongelmiin. Sami Lettojärvi

Eira Luonela-Ahonen on samaa mieltä. Räpätit asuvat vielä toistaiseksi kukin kotonaan, mutta tulevaisuudessa saattaa olla toisin.

– Kyllä se pelottaa, että missä ja miten meitä hoidetaan siinä vaiheessa, kun kotona ei enää pärjää, myöntää Luonela-Ahonen, joka jäi itse eläkkeelle vanhustenhoidosta kuutisen vuotta sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 2. Terhi Säynäjärven näkökulma: Jatkuuko sote-palveluiden eriarvoisuus huomisen yhtymäkokouksen jälkeen? Digiklinikan kaltaisten palveluiden tulisi olla kaikkien saatavilla
 3. Leevi and the Leavingsin sanoitukset houkuttelivat laulamaan yhdessä Lahdessa – "Sanoista tulee aina jotakin uutta esille"
 4. Päävalmentaja Ilir Zenelin vaihtoruletti onnistui – FC Lahti haki Dimitry Imbongon osumalla tasapelipisteen HJK:lta
 5. Kuorma-auto kaatui kyljelleen Kujalan jäteasemalla Lahdessa
 6. Keskustan varapuheenjohtajuutta tavoitteleva Hilkka Kemppi: "Keskustan viesti on sumea, ja sitä pitää kirkastaa"
 7. Korona ei hetkauttanut Hämeenmaan tuloskonetta: vaikka ravintola- ja hotellimyynti romahti, markettien kassat kilisivät ennätystahtiin
 8. Lahden Ironman-triathlon on peruttu tältä vuodelta
 9. Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen varmistui
 10. Kauppakeskuksessa avautuu jo kolmas lahtelaistaiteilijoiden yhteisnäyttely
 11. Heinolan suurpalohälytyksessä oli kyse autotallipalosta, tilanne ohi
 12. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 13. Mihin mahtaa läjä lävähtää? Olga ja Joutsi päättävät kesäisen laidunloton voittajan
 14. Auto hyytyi ohituskaistalle Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti Joutjärven liittymän kohdalla
 15. F1-kuljettaja Valtteri Bottakselle jatkosopimus – Mercedes-tallin mukaan sopimus ulottuu ainakin kauden 2021 loppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.