Lamkin opiskelijat suunnittelivat erikoiset hätämajoituskalusteet – nyt tähytään maailmanmarkkinoille

Lahtelainen Rehome-huonekalumallisto sai taakseen 400 000 euron kehityshankkeen.

Ilkka Kuosmanen

Lahtelainen Rehome-huonekalumallisto ponnistaa kohti maailmanmarkkinoita 2,5-vuotisen kehityshankkeen turvin.

Euroopan aluekehitysrahasto myönsi Lahden ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteishankkeelle kesäkuussa 280 000 euron rahoituksen. Elokuussa startanneen hankkeen kokonaisbudjetti on 400 000 euroa. Tarkoituksena on selvittää, voidaanko vaneri- ja kartonkipohjaisten Rehome-hätämajoituskalusteiden varaan rakentaa mielekästä liiketoimintaa.

– Nyt ollaan eräällä tapaa tienristeyksessä. Mallisto on jo herättänyt kiinnostusta maailmalla, esimerkiksi huonekalumessuilla Milanossa. Seuraavaksi sille pitää hankkia CE-merkintä, kertoo lehtori Vesa Damski Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista.

CE-merkintä on välttämättömyys

Rehome-kalusto käsittää nopeasti ilman työkaluja koottavia sänkyjä, pöytiä, tuoleja ja hyllyjä. Mallisto syntyi Muotoiluinstituutin opiskelijoiden aloitteesta syksyllä 2015, kun Eurooppaan saapui ennennäkemättömän paljon pakolaisia.

Eurooppalainen CE-merkintä takaa, että tuotetta on turvallista käyttää. Ilman sitä kansalaisjärjestöt eivät ota Rehomea edes harkintaan perustaessaan väliaikaisia majoitustiloja kriisialueille.

– CE-testaus on mahdollista toteuttaa vain Lahden ammattikorkeakoulussa, sillä meillä on Suomen ainoa kalustetestauslaboratorio. Sen jälkeen mallisto voi saada hyväksynnän esimerkiksi YK:lta, mikä takaisi sille kilpailuedun, Damski kuvaa.

Rehomea ei ole suunniteltu varsinaisten pakolaisleirien tarpeisiin vaan sisätiloihin perustettaviin väliaikaisiin majoitustiloihin. Kalusteiden CE-testaus käynnistyy Lahdessa ensi keväänä ja voi johtaa myös muutostarpeisiin.

– Onhan se poikkeuksellista, että opiskelijoiden aloitteesta syntyy jotain tällaista. Rehome profiloi Lahden ammattikorkeakoulua humanitäärisen muotoilun paikkana, Damski arvelee.

Edessä on vielä pitkä tie

Hätämajoitteiden tarve tuskin loppuu aivan lähiaikoina. Siitä pitävät huolen erilaiset aseelliset konfliktit ja ilmastonmuutos.

Rehomen puolesta puhuu biopohjaisten kierrätysmateriaalien käyttö, sillä suurin osa maailman hätämajoituskalusteista on muovia. Moni asia voi kuitenkin mennä pieleen, ennen kuin Rehome pääsee valloittamaan maailmaa. Damski arvelee, että esimerkiksi paloturvallisuus voi aiheuttaa päänvaivaa.

– Seuraavaksi tarvitsisimme pilottikohteen maailmalta. Pitää saada käyttäjäpalautetta, jotta voimme kehittää mallistoa edelleen, Damski suunnittelee.

Rehome-mallisto esillä Lahden Pro Puu -galleriassa 29.11. asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 3. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 4. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 5. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 7. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 8. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 9. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 10. Lukijalta: Perusterveydenhuoltoa kehitetään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä asiakkaiden tarpeista
 11. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 12. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 13. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 14. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 15. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.