Nuorisosäätiön rahoituspohja lepää julkisen tuen varassa

Säätiölle erilaisia tukia myöntänyt Ara uhkaa edelleen irtisanoa säätiön lainat ja lakkauttaa korkotuet

ESS.fi uutisoi 17.10., että Nuorisosäätiöllä on Lahden seudulla noin 200 vuokralaista. Aleksi 5:n asukkaat eivät enää ole mukana luvussa. Mirja Hussain

Nuorisosäätiö on saanut vuosien varrella merkittävästi julkista rahoitusta. Yhteiskunnan tukea on kanavoinut säätiölle esimerkiksi Lahdessa toimiva Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara), joka myöntää avustuksia, tukia ja takauksia sekä valvoo Ara-asuntokannan käyttöä. Tarkoituksena on esimerkiksi tukea pieni- ja keskituloisten kotitalouksien asunto-olojen parantamista. Tällä hetkellä säätiön asuntokannasta noin kolme neljäsosaa on Ara-tuotantoa.

Säätiöllä on tällä hetkellä Aran valvontapäällikkö Sami Turusen mukaan yli 100 miljoonan euron edestä valtion myöntämiä, takaamia tai tukemia lainoja.

Ara myös valvoo osaltaan säätiön toimintaa. Se alkoi selvittää säätiön sotkuja keväällä 2016 muun muassa Ylen toimittajien havaintojen perusteella. Selvityksen lopputuloksena Ara päätti viime kesänä peruuttaa Nuorisosäätiön aseman yleishyödyllisenä toimijana, koska säätiön toiminta ei täyttänyt sen mukaan lain vaatimuksia yleishyödyllisyydelle. Päätöstä perusteltiin sillä, että Nuorisosäätiöllä on paljon aravalain ja korkotukilain vastaista toimintaa, eikä riittäviä korjaustoimia ole tehty lukuisista huomautuksista huolimatta.

Kesäkuussa Ara myös irtisanoi ehdollisesti Nuorisosäätiön aravalainat ja lakkautti säätiölle maksettavan korkotuen.

Säätiö vei Aran päätöksen oikeuteen

Aran päätöksen jälkeen Nuorisosäätiöllä on lain mukaan kuusi kuukautta aikaa korjata toimintaansa, jotta aravalainojen irtisanominen ja korkotuen lakkauttaminen peruuntuisivat. Aikaa on kuitenkin enemmän, sillä säätiö riitautti Aran päätöksen hallinto-oikeudessa, eikä yleishyödyllisyyden peruuttaminen saa lainvoimaa ennen oikeuden päätöstä.

– Vaikka Ara vahvistaisi joulukuussa päätöksen lainojen peruuttamisesta ja korkotuen lakkauttamisesta joulukuussa, sekään päätös ei saa lainvoimaa ennen hallinto-oikeuden ratkaisua, valvontapäällikkö Turunen kertoo.

Syksyllä Ara teki myös tutkintapyynnön Nuorisosäätiöstä. Aran mukaan on tarpeen, että poliisi tutkii, ovatko Nuorisosäätiön toiminnasta tammikuun 2014 ja kesäkuun 2018 välisenä aikana vastuussa olleet henkilöt syyllistyneet avustuspetokseen tai törkeään avustuspetokseen. Näihin henkilöihin kuuluvat ainakin ex-puheenjohtaja Perttu Nousiainen ja ex-asiamies ja ex-toimitusjohtaja Aki Haaro.

Yhtenä tulonlähteenä rahapelit

Avustusrahaa on tullut myös Raha-automaattiyhdistykseltä. Säätiön nykyisen toimitusjohtajan Kimmo Pihlmanin mukaan säätiö on saanut 2000-luvulla RAY:n avustuksia yli 35 miljoonaa euroa.

Vuoden 2016 lopulla lakkautettu RAY on nykyään osa Veikkausta.

RAY oli tapetilla myös Nuorisosäätiön kuuluisimman sotkun, vaalirahajupakan, yhteydessä. Raha-automaattiyhdistyksen entinen hallituksen puheenjohtaja Jukka Vihriälä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Vihriälä otti Nuorisosäätiöltä ja sen läheisyhtiöiltä vastaan Tallinnan-matkoja ja muita etuja vuosina 2001–2007. Samaan aikaan Nuorisosäätiö sai avustuksia RAY:ltä.

Olli-Pekka Paajanen / STT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuone laajenee Sokoksen kolmanteen kerrokseen
 2. Hämeen poliisipäällikkö näki helsinkiläistä alamaailmaa vuosikaudet - silti Lahdessa odotti jotain sellaista, joka sai hänet huolestumaan
 3. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 4. Näpistelijä jäi kiinni kaupassa, varas Fazerin tehtaalla
 5. Asemies piinasi poliisia ja omakotialueen asukkaita koko päivän Lahden Patomäessä
 6. Entinen Vuohelan Herkku hakeutui yrityssaneeraukseen – taustalla Lahteen rakennetusta leipomosta periytyvät velat
 7. Vironviina-nettisivuston pitäjän kaikki syytteet nurin, oikeuden mukaan alkoholin nettimyynti ei ollut laitonta
 8. Jenkkifutiksen Vaahteramalja pelataan ensi syksynä Lahdessa
 9. Jukka Oksaharjun kolumni: Maakunnissa asuminen auttaa säästämään ja sijoittamaan
 10. "Kolmas vuosi oli kulttuurishokki", sanoo lahtelaistunut pietarilainen – tiukat kielitaitovaatimukset vaikeuttavat työllistymistä
 11. Saksan ampumista epäillään terroriteoksi – teossa viitteitä muukalaisuusvastaisuudesta
 12. Pääkirjoitus: Haaviston piina vain pahenee
 13. Chiméne Bavardin Esalainen: Yksinäisyyttä, sekavia suhteita ja lukuisia hittejä – kolmen englantilaisen rokkikukon vaiheissa on ollut paljon yhteistä
 14. Sibeliustalon uudet tuolit saatetaan tehdä Unkarissa, Virossa tai Suomessa: "Alihankinnassa ei ole mitään väärää", sanoo Lahden kaupungin rakennuttajapäällikkö
 15. Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.