Peikko osti suuren tehtaan Romaniasta - tasaa tuotantoa kuumana käyvällä Lahden tehtaalla

Teräksinen Delta-palkki muistuttaa reikäjuustoa. Rakennustyömaalla se täytetään betonilla. Armi Salonen

Lahtelainen Peikko Group on ostanut suuret tuotantotilat sekä niitä ympäröivät maa-alueet Romaniasta, läheltä Bukarestia.

Tilojen myyjä on ruotsalaisen teräsyhtiön SSAB:n romanialainen tytäryhtiö. Peikon tavoitteena on käynnistää tuotanto uusissa toimitiloissa maaliskuussa.

Kiinteistössä on peräti 30 000 neliötä eli kolme hehtaaria tuotantotilaa sekä kuusi hehtaaria ulkovarastoa.

– Tuotteemme ovat isoja ja vaativat tilaa, selittää kiinteistön kokoa Peikko Group oy:n toimitusjohtaja Topi Paananen.

Tuotantotilat on rakennettu vuonna 2007 terästeollisuuden tarpeisiin. Nykyaikaiset tehdasnosturit ja maalauslinjastot soveltuvat suoraan Peikon tuotantotarpeisiin.

Suuret tilat voidaan ottaa käyttöön vaiheittain. Ensimmäiseksi Romanian-tuotantoon otetaan liittopalkit, komposiittipilarit sekä muut runkoratkaisuun tarvittavat teräsosat.

Peikko ei aio supistaa nykyisten tehtaittensa toimintaa, vaan Romaniaan on tarkoitus kasvattaa neljäs iso tuotantoyksikkö Lahden, Slovakian ja Liettuan oheen. Markkinat ovat Etelä- ja Keski-Euroopassa.

– Tehtaamme käyvät jo ylikierroksilla: Lahdessa tehdään kolmea vuoroa ja Slovakiassa 24/7. Romanian tehdas ei ehkä kasvata volyymiä, mutta tasaa tuotantoa.

Romanian-tehdas on tarkoitus saada täyteen vauhtiin 2–3 vuoden kuluessa. Silloin se työllistäisi yli sata työntekijää. Ensi aiheessa investoinnin suuruus on yli 10 miljoonaa euroa. Vuosi sitten Peikko avasi uuden tehtaan Liettuaan. Investoinnin arvo oli saman suuruinen.

Kysyntä kasvaa Euroopassa

Uusi tuotantolaitos palvelee pääsääntöisesti Keski-Euroopan kasvanutta kysyntää.

– Peikon tulee laajentaa tuotantokapasiteettiaan vastatakseen Delta-palkkirunkoratkaisun kovaan ja kasvavaan kysyntään. Romanian toimintojen avulla voimme saavuttaa 250 miljoonan euron liikevaihtotavoitteemme vuoteen 2020 mennessä.

Yhtiön  liikevaihto oli viime vuonna 188 miljoonaa euroa ja noussee tänä vuonna 220 miljoonaan, arvioi Paananen. Hän selittää kasvuharppausta monella tekijällä:

– Monella markkinalla on nyt hyvä kysyntä, olemme onnistuneet rakennussuunnittelu-softan myynnissä ja (rakennus)bisneksessä halutaan käyttää kansainvälisen yhtiön ratkaisuja nyrkkipajan sijaan. 

Peikko on vuonna 1965 perustettu perheyhtiö ja sen palveluksessa on yli 1 800 ammattilaista.

Peikolla on tytäryhtiöt 30 maassa Aasian-Tyynenmeren alueella, Euroopassa, Kiinassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Amerikassa, ja sertifioitua tuotantoa seitsemässä maassa. Suomen liiketoiminnasta vastaa Peikko Finland oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.