KORJAUS: Koti-Idean velkojat jäivät nuolemaan näppejään, ex-johdolle puhtaat paperit

Yhtiö yritti valloittaa Suomen, mutta rahat loppuivat kesken

Suomen Koti-Ideaksi yrityskaupan kautta muuttuneen ja konkurssin tehneen huonekaluketjun Koti-Idean kolmen ex-johtajan syytteet kaatuivat Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaati ex-toimitusjohtajalle ja hallituksen entiselle puheenjohtajalle yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Entiselle myyntijohtajalle vaadittiin ehdollista vankeutta avunannosta.

Toimitusjohtajana toimi yhtiön pääomistaja Mauri Ikola, suomalaisen huonekalukaupan "grand old man". Hän on kertomansa mukaan toiminut Askon ja Indoor Clubin hallituksessa, ostanut Askon, perustanut sittemmin myymänsä Unitulin sekä perustanut nykymuotoisen Sotkan ja Vepsäläinen-konsernin.

Syyttäjän mukaan syytetyt muun muassa lisäsivät jo maksukyvyttömään tilaan ajautuneen yhtiön velkoja tilaamalla tavaraa velaksi noin seitsemän miljoonan euron arvosta.

Oikeus oli kuitenkin eri mieltä syyttäjän kanssa siitä, milloin maksukyvyttömyys alkoi, eikä löytänyt näyttöä siitä, että tilaukset olisi tehty velkojien vahingoksi. Oikeus ei myöskään löytänyt näyttöä alihintaan myymisestä eikä siitä, että kauppa olisi heikentänyt Koti-Idean kykyä maksaa velkojaan.

Yhtä kaikki, velkojien käteen jäi kaiken päätteeksi tyhjä arpa. Myyntijohtajan puolustusasianajaja Kai Kotiranta kertoo, etteivät velkojat saaneet euroakaan.

Nopean kasvun tavoittelu ja lama kaatoivat firman

Tuomiosta ilmenee, että Koti-Idean pääomistaja Ikola halusi kasvattaa huonekaluketjun markkinajohtajaksi Suomessa. Ensimmäiset vuodet olivat olleet tappiollisia, ja yhtiössä odotettiin nollatulokseen pääsyä vuonna 2008. Myytäviä tuotteita hankittiin velaksi, ja rahaa käytettiin kasvuun.

Toiminnan laajentamiskustannukset söivät yhtiön katetta, minkä lisäksi talouskriisi nakersi huonekalualaa. Yhtiön tulot eivät riittäneet menojen kattamiseen, ja tappiot kasvoivat entisestään.

Vuonna 2009 yhtiöllä oli 36 myymälää, mutta yhtiö oli konkurssin partaalla. Lopulta maksuvaikeuksiin ajautuneen yhtiön liiketoiminta myytiin Suomen Koti-Idealle tammikuun lopussa. Myös liiketoiminnot ostanut Suomen Koti-Idea teki konkurssin samana vuonna jo ennen kuin se oli maksanut koko kauppahintaa.

Olli-Pekka Paajanen/STT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 2. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 3. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 4. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 5. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 6. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 7. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 8. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 9. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 10. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 11. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 12. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 13. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 14. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 15. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Fingerpori 29.5.2020
 3. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.