KORJAUS: Koti-Idean velkojat jäivät nuolemaan näppejään, ex-johdolle puhtaat paperit

Yhtiö yritti valloittaa Suomen, mutta rahat loppuivat kesken

Suomen Koti-Ideaksi yrityskaupan kautta muuttuneen ja konkurssin tehneen huonekaluketjun Koti-Idean kolmen ex-johtajan syytteet kaatuivat Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaati ex-toimitusjohtajalle ja hallituksen entiselle puheenjohtajalle yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Entiselle myyntijohtajalle vaadittiin ehdollista vankeutta avunannosta.

Toimitusjohtajana toimi yhtiön pääomistaja Mauri Ikola, suomalaisen huonekalukaupan "grand old man". Hän on kertomansa mukaan toiminut Askon ja Indoor Clubin hallituksessa, ostanut Askon, perustanut sittemmin myymänsä Unitulin sekä perustanut nykymuotoisen Sotkan ja Vepsäläinen-konsernin.

Syyttäjän mukaan syytetyt muun muassa lisäsivät jo maksukyvyttömään tilaan ajautuneen yhtiön velkoja tilaamalla tavaraa velaksi noin seitsemän miljoonan euron arvosta.

Oikeus oli kuitenkin eri mieltä syyttäjän kanssa siitä, milloin maksukyvyttömyys alkoi, eikä löytänyt näyttöä siitä, että tilaukset olisi tehty velkojien vahingoksi. Oikeus ei myöskään löytänyt näyttöä alihintaan myymisestä eikä siitä, että kauppa olisi heikentänyt Koti-Idean kykyä maksaa velkojaan.

Yhtä kaikki, velkojien käteen jäi kaiken päätteeksi tyhjä arpa. Myyntijohtajan puolustusasianajaja Kai Kotiranta kertoo, etteivät velkojat saaneet euroakaan.

Nopean kasvun tavoittelu ja lama kaatoivat firman

Tuomiosta ilmenee, että Koti-Idean pääomistaja Ikola halusi kasvattaa huonekaluketjun markkinajohtajaksi Suomessa. Ensimmäiset vuodet olivat olleet tappiollisia, ja yhtiössä odotettiin nollatulokseen pääsyä vuonna 2008. Myytäviä tuotteita hankittiin velaksi, ja rahaa käytettiin kasvuun.

Toiminnan laajentamiskustannukset söivät yhtiön katetta, minkä lisäksi talouskriisi nakersi huonekalualaa. Yhtiön tulot eivät riittäneet menojen kattamiseen, ja tappiot kasvoivat entisestään.

Vuonna 2009 yhtiöllä oli 36 myymälää, mutta yhtiö oli konkurssin partaalla. Lopulta maksuvaikeuksiin ajautuneen yhtiön liiketoiminta myytiin Suomen Koti-Idealle tammikuun lopussa. Myös liiketoiminnot ostanut Suomen Koti-Idea teki konkurssin samana vuonna jo ennen kuin se oli maksanut koko kauppahintaa.

Olli-Pekka Paajanen/STT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.