Lahtelainen Jekku on Vuoden poliisikoira – Suomen ensimmäinen poliisiterrieri etsii huumeita, rahaa, passeja ja aseita

Nina Räty

Hämeen poliisin vauhdikas parsonrussellinterrieri Wildfay's Captain K eli Jekku valittiin Vuoden poliisikoiraksi 2018.

Lahdessa asemapaikkaansa pitävä Jekku on Suomen pienin poliisikoira. Se on koulutettu etsimään huumeiden lisäksi rahaa, passeja ja ampuma-aseita. Näitä on löytynyt virkavuosien aikana huomattava määrä.

Erikoisiinkin paikkoihin mahtuva Jekku on usein yllättänyt ohjaajansa, vanhemman konstaapelin Miikka Ounilan tekemällä löytöjä sellaisista paikoista, joista ihminen ei voi kuvitella löytyvän mitään.

Jekku on edelläkävijä poliisin erikoiskoirana, sillä se on ensimmäisiä huumekoiria, joille opetettiin myös ampuma-aseiden etsintä. Aseita se on ehtinyt löytää jo kymmenittäin.

Pitkän uran erikoisetsintäkoirien parissa tehnyt Ounila on ollut mukana vakiinnuttamassa rahakoiratoimintaa yhdeksi poliisin työkaluista.

Maan ensimmäinen poliisiterrieri on niittänyt mainetta aiemminkin. Se on muun muassa virkahuumekoirien Suomen mestari 2016.

Suomen Kennelliitto palkitsee Vuoden virkakoira -arvonimen saavat viisi koiraa Koiramessuilla Helsingissä 15. joulukuuta. Poliisikoira Jekun lisäksi palkitaan rajakoira Loki, sotakoira Ego, vankilakoira Iiro ja tullikoira Manu. Palkittavat koirat ovat valinneet Poliisi, Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos ja Tulli.

Parsonrussellinterrieri Jekku on Vuoden poliisikoira. Kennelliitto / Jukka Pätynen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.