Miksi rakennusyrittäjä Mika Wilenius rahoitti Pasi Nurmista ja Pelicansia niin voimakkaasti?

SSR-konserni kasvoi vauhdilla samoihin aikoihin, kun sen pääomistaja kasvatti rooliaan Pelicansin taustalla. Sitten alkoi sotku, jonka vakavuutta Pelicansissa ei ilmeisesti vieläkään ole täysin ymmärretty.

Viranomaiset tutkivat SSR:n entisen pääomistajan Mika Wileniuksen rahasiirtoja Pelicansin pääomistajalle Pasi Nurmiselle. Mirja Hussain

Mikael Hoikkala

Pelicansin jääkiekkojoukkue on tällä viikolla saanut hengähtää liigapeleistä maajoukkuetauon ansiosta. Seuran ympärillä ovat kuohuttaneet muut puheenaiheet, eikä ruljanssi ole vielä ohi. Kun Nuorisosäätiön ja SSR-rakennuskonsernin (nykyään Pallas Rakennus) entisiin johtohenkilöihin kohdistuva rikostutkinta aikanaan valmistuu, voi paljastua uusia yksityiskohtia, joista ei vielä julkisuudessa tiedetä.

Se on selvinnyt, että tutkinnan yksi haara ainakin sivuaa Pelicansin pääomistajaa Pasi Nurmista, vaikka häntä itseään ei epäiltäisi rikoksesta. Etelä-Suomen Sanomat uutisoi toissa viikonloppuna, että viranomaiset tutkivat SSR:n entisen pääomistajan Mika Wileniuksen rahasiirtoja Nurmiselle.

Pelicans reagoi viikkoa myöhemmin julkilausumalla, jossa seura ilmoitti kantelevansa uutisista Julkisen sanan neuvostoon ja harkitsevansa ”muita toimia”. Pelicans tai Nurminen eivät kuitenkaan ole osoittaneet artikkelista virheitä tai tehneet lehdelle oikaisupyyntöjä. on tarjonnut heille mahdollisuutta vastineeseen tai haastatteluun aiheesta.

Jo kesällä 2016 oli voimakkaita epäilyjä, että Wileniuksella olisi Pelicansin taustalla suurempi rooli kuin julkisuuteen on kerrottu. Nurminen suhtautui :n uutisointiin tulisesti ja vakuutti haastattelussa, että hän kasvatti omistustaan Pelicansissa vain omilla rahoillaan.

Nyt rahasiirroista on saatu näyttöä. Uutisointi suututti Nurmisen jälleen, mutta Wileniukselta saamaansa rahoitusta hän ei kiistänyt julkilausumassa, jonka hän antoi yhdessä Pelicansin kanssa.

Voi vaikuttaa ihmeelliseltä, miksi Wilenius on yrityssponsoroinnin lisäksi mitä ilmeisimmin käyttänyt muutamia satojatuhansia euroja jääkiekkoseuraan, kun mitään selviä vastalahjoja ei ole julkiseen tietoon tullut. Nurmiselle lainatut rahat eivät ole menneet Pelicansin toiminnan pyörittämiseen, vaan oletettavasti seuran osakkeiden ostamiseen entisiltä omistajilta. Voittoja tai osinkoja nämä osakkeet eivät tuota.

Kuviota ymmärtääkseen kannattaa vilkaista naapurimaakuntaan.

Muistatteko Sunny Car Centerin, Hämeenlinnan surullisenkuuluisan autokauppahankkeen, josta jäi lopulta muistoksi vain rujo mainostolppa moottoritien varteen sekä kallis jälkipyykki veronmaksajille ja vyyhden osallisille?

Viime vuosikymmenellä monet kotimaista jääkiekkoa seuranneet ihmettelivät muun muassa HPK:n, Jokereiden ja Suomen A-maajoukkueen peliasuissa ja kotikaukaloiden laidoissa näkyneitä Sunny Tradingin mainoksia. Ne olivat isoja ja erottuvia mainoksia. Silti harvalla katsojalla oli mitään käsitystä, mitä Sunny Trading myi, vaikka yleensä näin suuret urheilusponsorit ovat tuttuja joko kuluttajatuotteidensa tai muuten vahvan yritysbrändinsä kautta.

Ei Sunny Trading tavallisille kuluttajille mitään myynytkään. Kyseessä oli Markku Ritaluoman yritys, joka oli tehnyt miljoonavoittoja kiinteistökaupoilla.

Sunny Trading häipyi pelipaidoista vuonna 2010, tilalle tuli Sunny Car Center. Ne olivat kaksi eri yritystä, mutta molemmat Ritaluoman hallinnassa.

”Jääkiekon sponsorointi avasi Ritaluomalle myös kaupungin päättäjien ovia. Jääkiekko yhdisti Hämeenlinnan ja Sunny Car Centerin”, Ylen MOT-ohjelman laajassa SCC-selvityksessä todettiin lokakuussa 2014.

Tätä edesauttoi muun muassa se, että HPK:n silloinen toimitusjohtaja, valtakunnallisestikin raskaan sarjan kiekkovaikuttaja Heikki Hietanen valittiin SCC:n hallitukseen.

Pelicansilla ei ole Lahdessa kaupungin päättäjiin yhtä voimakasta sidettä kuin HPK:lla Hämeenlinnassa, mutta paikallisesti merkittävä toimija Pelicanskin on.

Varmuudella emme tiedä Mika Wileniuksen motiiveja sijoittaa Pelicansiin. Sen voimme todeta, että SSR-konserni kasvoi voimakkaasti ja voitti tarjouskilpailuja isoista rakennushankkeista Lahden seudulla samoihin aikoihin kun Wilenius kasvatti rooliaan Pelicansin taustalla.

Siinä, että hankkii vaikutusvaltaa paikallisen urheiluseuran kautta, ei sinällään ole mitään laitonta. Se on lobbausta. Jos Wilenius on tätä tavoitellut, hän on tehnyt sen taitavasti välikäsien kautta laittamatta omaa naamaansa peliin.

Kun Pasi Nurminen hankki enemmistöomistuksen Lahden Pelicans oy:stä, yhtiön hallitukseen valittiin vahvasti verkostoituneita osaajia ja vaikuttajia, kuten Päijät-Hämeen silloinen maakuntajohtaja Jari Parkkonen, muusikko-bisnesmies Sipe Santapukki ja puheenjohtajaksi kansanedustaja Ville Skinnari (sd.). Tällaisella kokoonpanolla saa ovia auki moneen suuntaan.

Näissä valinnoissa ei tarvitse nähdä mitään epäilyttävää. Skinnari ja Parkkonen ovat Nurmisen ystäviä lapsuudesta asti, ja Santapukilla on vuosia ollut kausikortti Pelicansin kotipeleihin.

On epätodennäköistä, että Wilenius olisi pystynyt tai edes pyrkinyt ohjailemaan kaikkia hallituksen jäseniä. Nurmiseen ja hallitukseen tuolloin tulleeseen Perttu Nousiaiseen hänellä oli varmuudella vahvat suhteet, samoin Arto Kukkoseen, joka oli tuolloin siirtymässä SSR:n talousjohtajaksi.

Skinnari, Parkkonen ja Kukkonen jäivät hallituksesta pois muutaman kuukauden tynkäkauden jälkeen. Santapukilla taas on niin vahvasti puhtoisena säilynyt maine suosittuna muusikkona ja nykyään myös menestyneenä bisneksentekijänä, että olisi häneltä omituinen ratkaisu ja valtava riski ryhtyä tietoisesti mihinkään hämärähommiin. Sama pätee muihin nykyisiin Pelicans-hallituksen jäseniin.

Santapukin johtama Apulanta oy vaikuttaa nykyään kiinteistöbisneksessä, mutta tiedossa ei ole, että Nuorisosäätiöön ja SSR:ään kohdistuva rikostutkinta liippaisi Apulantaa millään tavoin.

Pelicansia taas on ainakin välillisesti käytetty pienenä pelinappulana Wileniuksen ja Nousiaisen asuntobisneksissä, mutta tiedossa ei ole, että tältäkään osin epäiltäisiin rikosta.

Puhtaita papereita Pelicansin johdolle ja hallituksen jäsenille ei voi antaa. Wileniuksen ja Nousiaisen toimiin ja motiiveihin kohdistui voimakkaita epäilyjä jo kaksi vuotta sitten. toi nämä julkisuuteen ja yritti penkoa taustoja, mutta seura teki kaikkensa vakuutellakseen, että tässä vain uudistetaan seuraorganisaatiota eikä mitään sen kummempaa.

Hallituksesta tuolloin pois jättäytyneistä Jari Parkkonen myönsi suoraan, että kielteinen mediajulkisuus vaikutti hänen luopumispäätökseensä, ja Ville Skinnarikin epäsuorasti.

Eikö muilla hälytyskellot soineet ja herättäneet kysymään, miksi Nurminen kasvatti omistustaan niin valtavalla vauhdilla, ja mitä Nousiainen hallituksessa hääräsi? Miksi Nousiaisen piti saada jatkaa hallituksessa ja Skinnarin ja Parkkosen lähteä, vaikka Nousiainen oli se, joka tuli kokonaan piirien ulkopuolelta? Tiesikö edes Nurminen itse, mitä hänen uudet liittolaisensa tekivät ja mihin he pyrkivät?

Se, että uutisoi nyt viranomaisten tutkivan Wileniuksen ja Nurmisen välisiä rahasiirtoja, ei ole ajojahtia. Asia olisi tullut julkiseksi viimeistään tutkinnan valmistuttua. Yleisöllä ja muilla sidosryhmillä on oikeus tietää asiasta viipymättä.

Pelicansin reaktio toissa viikon uutisointiin viittaa siihen, ettei seurassa välttämättä vieläkään ymmärretä, kuinka vakavista asioista on kysymys.

Sanotaan se ääneen: Pelicansin entinen hallituksen jäsen ja keskeinen rahoittaja ovat pääepäiltyjä Suomen tämän vuosikymmenen suurimmassa talousrikostutkinnassa, jossa epäillään kymmenien miljoonien eurojen puhallusta. Pasi Nurminen on saanut rahoitusta toiselta heistä, ja osa siitä on tullut virolaisen pöytälaatikkofirman kautta.

Tätä ei voi kuitata Nurmisen yksityisasiaksi, sillä hän antaa Pelicansille pääomistajana kasvot, ja viitteet rahoituksen liittymisestä Pelicans-osakehankintoihin ovat ilmeisiä.

Pelicans on jääkiekkoseura, joka esiintyy itsensä elättävänä ja yhteiskuntavastuullisena toimijana. Torjuva reaktio uutisointiin ja vastahakoinen lausuma siitä, että seura ja Nurminen eivät itse ole epäiltyinä rikoksesta, on vastuun väistelyä.

Vajaa kuukausi sitten Sipe Santapukki pääsi isossa haastattelussa kertomaan roolistaan Pelicansin taustalla. Hän muun muassa kertoi keskustelleensa Nurmisen kanssa paljon ”nuorisotyöllisestä näkökulmasta” ja että ”se tuntuu olevan Pelsun organisaatiossa iso asia eikä vähiten Pasin ansiosta”.

”Tulemme painottamaan yhteiskuntavastuullista puolta. Vitsi kun voisin sanoa enemmän, mutta vuoden sisällä tulette kuulemaan”, Santapukki sanoi.

Kuulostaa vilpittömästi hyvältä. Toivottavasti Pelicans pystyy edistämään tällaisia hankkeita.

Sitä odotellessa seuran taustahahmot joutuvat kyselemään itseltään, oliko välttämätöntä ottaa vastaan rahaa taustavaikuttajilta, joille joutuu tekemään liian suuria vastapalveluksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.