HS: Nuorisosäätiötä on haettu konkurssiin – säätiön uuden puheenjohtajan mukaan saatavat ovat perusteettomia

Nuorisosäätiöllä on Lahden seudulla noin 200 vuokralaista. Aleksi 5:n asukkaat eivät enää ole mukana luvussa. Mirja Hussain

Heidi Asplund

Skandaaleissa rypenyttä Nuorisosäätiötä on haettu konkurssiin, kertoo Helsingin Sanomat. Markkinahintaisia asuntoja nuorille tarjoavalla Nuorisosäätiöllä on asuntoja myös Lahdessa kuudessa eri kohteessa.

Nuorisosäätiön aikoinaan palkkaama konsulttiyhtiö Pasilver jätti konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen torstaina.

Konkurssihakemus ei automaattisesti tarkoita säätiön toiminnan loppumista. Nuorisosäätiö vastaa konkurssihakemukseen ja käräjäoikeus tekee vasta myöhemmin päätöksen asiassa.

Helsingin Sanomien mukaan Nuorisosäätiöllä on konkurssihakemuksen lisäksi muitakin maksuhäiriömerkintöjä. Asiakastiedon mukaan säätiön kontolla on 53 837 euron yksipuolinen tuomio velkomusasiassa, 27 825 euron yksityisoikeudellinen trattaprotesti ja 383 181 euron yksityisoikeudellinen trattaprotesti.

Nuorisosäätiön nykyisellä johdolla on meneillään useita kiistoja vanhan johdon tekemistä sopimuksista. Osa näistä on Lahdessa. Maksuhäiriömerkinnöistä osa liittyy näihin kiistoihin.

Helsingin Sanomien haastattelema Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine sanoo, että itse asiassa Pasilve on velkaa Nuorisosäätiölle. Hänen mukaansa Pasilver on edellisen säätiön johdon aikana antanut lainaa Nuorisosäätiölle noin 800 000 euroa. Nyt saatavia on jäljellä 250 000, mutta ne ovat perusteettomia. Laine perustaa näkemyksensä siihen, että säätiö aikoo jättää ensi viikolla korvausvaateen, jolla se perii Pasilveriltä yli miljoonaa euroa konsultointilaskuista ja kiinteistönvälityspalkkioista.

Kalliita tonttikauppoja

Tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahaongelmista ja talousepäselvyyksistä on aloitettu yksi Suomen suurimmista talousrikostutkinnoista. Poliisin mukaan jutussa on yli kymmenen epäiltyä. Nuorisosäätiön vastikään nimitetyn uuden johdon mukaan entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan tappiot ja lähes tuhosi säätiön.

Nuorisosäätiön ongelmat kytkeytyvät tiukasti myös Lahden alueelle. Säätiö on esimerkiksi pyytänyt kesäkuun lopulla poliisia tutkimaan Hämeenkatu 24:n talokaupan Lahdessa, koska sen mukaan kaupassa maksettiin ylihintaa.

Kyse on loppuvuonna 2014 tehdystä kaupasta, jossa Nuorisosäätiö maksoi Salpausselän Rakentajille noin kahdeksan miljoonaa euroa tontista ja heikkokuntoisesta 1950-luvun asuinkerrostalosta.

Kesäkuun alkupäivinä Nuorisosäätiö pyysi poliisia tutkimaan omistamansa Aleksi 5:n taloyhtiön tekemää tontinvuokrasopimusta, joka nykyjohdon mukaan on poikkeuksellisen epäedullinen – antaen viitteitä siitä, että ”etua olisi siirtynyt kolmannelle osapuolelle”.

Tämän lisäksi Nuorisosäätiön nykyjohto selvittää, oliko entisellä johdolla toimivaltuuksia tehdä sopimus Hollolan Salpakankaalla seisovan tyhjän tontin vuokrasta. Tontti maksaa 9 300 euroa kuukaudessa, ja vuokrasopimus tehtiin 80 vuodeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 2. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 3. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 4. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 5. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 6. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 7. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 8. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 9. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 10. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 11. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 12. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 13. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 14. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 15. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.