Lahden uusi umpisolmu: poliisia tarvitaan myös Hämeenkatu 24:ssä

Nuorisosäätiö pääsi vihdoin tutkimaan Aleksi 5:n taloyhtiön konkurssihakemusta. Säätiön talousahdinkoa helpotti Helsingissä myyty 10 miljoonan euron arvoinen kerrostalo. Myyntirahoilla maksettiin pois laina, josta GF Money peri 18 prosentin vuosikorkoa.

Nuorisosäätiö haluaa eroon Lahden Hämeenkatu 24:stä, koska säätiöllä ei ole varaa rakennuttaa käyttökiellossa olevan, purkukuntoisen talon paikalle suunniteltua Pääskynpesä-asuinliiketaloa. Uudisrakentamisen mahdollistava kaavamuutos on lausuntovaiheessa. Mirja Hussain

Kalle Puttonen

Nuorisosäätiö pyytää poliisia tutkimaan myös Hämeenkatu 24:n talokaupan Lahdessa.

– Olemme jättämässä tutkintapyyntöä koskien kaupassa maksettua hintaa, kertoo Nuorisosäätiön tuore toimitusjohtaja Kimmo Pihlman.

Kyse on loppuvuonna 2014 tehdystä kaupasta, jossa Nuorisosäätiö maksoi Salpausselän Rakentajille noin kahdeksan miljoonaa euroa tontista ja heikkokuntoisesta 1950-luvun asuinkerrostalosta.

Säätiön tuore puheenjohtaja Jari Laine kertoi jo aiemmin säätiön kannan, jonka mukaan Hämeenkadun talokauppa oli ylihintainen.

Säätiö pyrkii myymään Hämeenkatu 24:n, johon se on hakenut asemakaavan muutosta uuden asuinliiketalon rakentamista varten.

Lausuntovaiheessa olevassa kaavamuutoshakemuksessa Hämeenkatu 24:n tontille on haettu rakennusoikeutta 7 200 neliömetriä.

Rakennusoikeuden hinta vuoden 2014 kaupassa ylitti siten selvästi 1 000 euroa neliöltä. Vielä selvemmin se ylitti tyypillisen rakennusoikeuden hinnan Lahden keskustassa, 400–700 euroa neliöltä ja jopa kohua herättäneen Aleksi 5:n hinnan, joka oli noin 900 euroa neliöltä.

Aiemmin tutkittu Aleksi 5:n asioita

Poliisitutkinta olisi lyhyen ajan kuluessa jo toinen Nuorisosäätiön aloitteesta käynnistyvä Lahdessa.

Kesäkuun alkupäivinä Nuorisosäätiö pyysi poliisia tutkimaan omistamansa Aleksi 5:n taloyhtiön tekemää tontinvuokrasopimusta, joka nykyjohdon mukaan on poikkeuksellisen epäedullinen – antaen viitteitä siitä, että ”etua olisi siirtynyt kolmannelle osapuolelle”.

Jo aiemmin poliisitutkinnan kohteena ovat olleet Aleksi 5:n talokaupat maaliskuussa 2015. Vanhan pankkitalon ja tontin hinta nousi kuukaudessa moninkertaiseksi, yli 13 miljoonaan euroon. Summan maksoi kiinteistösijoittaja NREP Salpausselän Rakentajille sen jälkeen, kun Nuorisosäätiö oli tehnyt tontista sadan vuoden vuokrasopimuksen korkealla vuokratasolla.

Aleksi 5:n taloyhtiö ei ole pystynyt maksamaan nykytasolla lähes 800 000 euron vuosivuokraa, minkä seurauksena tontin omistava NREP:n tytäryhtiö NSF Finland 6 haki kesäkuun alkupuolella taloyhtiötä konkurssiin. Rästissä ovat kymmenen kuukauden vuokrat. Velkojana on myös pankki.

Konkurssihakemus pääsi viimein perille

Tilanne Aleksi 5:ssä on yhä epäselvä, vaikka Nuorisosäätiön uusi hallinto sai vihdoin tämän viikon keskiviikkona konkurssihakemuksen, jonka NREP oli jättänyt Helsingin käräjäoikeuteen perjantaina 8. kesäkuuta.

Puheenjohtaja Laine ei halua kommentoida suhtautumista konkurssihakemukseen ennen kuin se on käyty läpi oikeusoppineiden kanssa. Vastaajalla eli Aleksi 5:n taloyhtiöllä on mahdollisuus antaa oma lausumansa hakemuksesta seitsemän päivän kuluessa.

Konkurssihakemus ei aluksi löytänyt tietään oikeaan osoitteeseen, koska se oli osoitettu Aleksi 5:n taloyhtiön vanhalle hallinnolle, jossa hallituksen puheenjohtajana toimi Nuorisosäätiön aiempi hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen. Hän joutui jo lopputalvesta ulos säätiöstä.

Voisiko autopaikat vuokrata?

Nuorisosäätiön uusi johto virittelee neuvotteluja Lahden kaupungin kanssa viime marraskuussa valmistuneen Aleksi 5:n talon velvoitepysäköintipaikoista. Taloyhtiöltä on ostamatta 49 autopaikkaa, arvoltaan yli 1,2 miljoona euroa. Pysäköintipaikkojen puuttuessa yhtiö ei ole voinut vuokrata kolmasosaa asunnoista.

Puheenjohtaja Laine kertoo säätiön pyrkivän nopeaan neuvotteluratkaisuun, jotta tyhjinä olevat runsaat 80 asuntoa saataisiin markkinoille.

– Esitämme kaupungille vuokrausmallia tai vaihtoehtoisesti maksuaikaa autopaikoille.

Kaupunki pitää kiinni alkuperäisestä vaihtoehdosta eli velvoitepaikoista Toriparkista.

– Rahat käteen ja paikat käyttöön, kuvaa Lahden kaupunkisuunnittelujohtaja Olli Alho.

Ensimmäinen talokauppa toteutui Helsingissä

Talousvaikeuksissa painiva Nuorisosäätiö kertoi ennen juhannusta panevansa myyntiin Lahden Hämeenkatu 24:n talon ja tontin.

– Meillä ei ole varoja kehittää kohdetta, joten toivomme, että sille löytyy hyvä omistaja, joka rakentaa ja tukee siten Lahden keskustan kehittymistä, puheenjohtaja Laine toteaa.

Valmiimpaa kerrottavaa on Helsingistä, jossa viime tiistaina tehtiin ensimmäinen säätiön vakautusohjelmaan kuuluva kiinteistökauppa.

Vuonna 1995 rakennetun Vaparatalot / Helsingin Pääskynpesän kiinteistön osti As Oy Suvilahdenkatu 9, jonka perustajayhtiöt ovat Nordic Business Investments, Diretor, Suomen Asuntoneuvoja ja New House Homes.

– Kohteen arvo oli yli 10 miljoonaa euroa. Saimme samalla maksetuksi takaisin GF Moneyn lainan, jonka korko oli 18 prosenttia, Laine kertoo.

Kauppa oli helpotus säätiölle, joka muutaman viime vuoden aikana ehti rönsyillä kovan rahan rakentamiseen.

– Velkaa on sillä puolella kymmeniä miljoonia euroja. Säätiön taloudellinen tila ei ole hyvä, Laine myöntää.

Muita kauppoja ei ole juuri nyt toteutumassa.

Pääkaupunkiseudulla on haettu purkua asuntokaupoille, joiden rahoittamiseksi Nuorisosäätiö nosti miljoonalainan GF Moneylta.

Talouden tasapainotusta tavoitteleva johto on käynnistänyt yt-neuvottelut säätiössä ja sen isännöintiyhtiössä yhteensä yli 40 työntekijän kanssa. Laine ei sulje pois lomautuksia eikä irtisanomisia.

Yleishyödyllistä ja kovaa rahaa

Nuorisosäätiö

Nuorisosäätiö perustettiin 1960-luvun alussa keskustanuorten aloitteesta tarjoamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja nuorille. Yleishyödyllisen toiminnan ohella säätiö on muutaman viime vuoden aikana rakennuttanut kymmenillä miljoonilla euroilla kovan rahan asuntoja. Julkinen asuntorahoittaja Ara huomautti asiasta vuonna 2016. Tänä keväänä säätiö sai puoli vuotta aikaa palata yleishyödylliseen perustoimintaansa. Muussa tapauksessa Ara irtisanoo lainojaan. Säätiön johto vaihtui keväällä 2018. Nuorisosäätiöllä oli vuoden 2017 lopussa Päijät-Hämeessä 464 asuntoa ja 449 asukasta. Paras käyttöaste oli Hollolan Hollonhovin 100 prosenttia, heikoin 59 prosenttia As Oy Lahden Aleksanterinkatu 5:ssä, joka valmistui marraskuussa 2017. Koko maassa asuntoja on noin 4 300 ja asukkaita 5 600.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.