Aleksi 5 aikoo riitauttaa konkurssihakemuksen - voisiko talous oieta asuntomyynneillä?

Nuorisosäätiön hallitus kokoontui torstaina käsittelemään Lahden tilannetta. Säätiö jatkaa autopaikkavääntöä Lahden kaupungin kanssa.

Tuliterät huoneistot ovat siistejä, mutta osa niistä on täysin tuottamattomia. Aleksi 5:n taloutta kiristää se, että yhtiö ei ole autopaikkojen puutteessa voinut vuokrata kaikkia asuntojaan. Mirja Hussain

Kalle Puttonen

Nuorisosäätiö pyrkii kaikin mahdollisin keinoin välttämään konkurssin taloyhtiössään Lahdessa.

Säätiön hallitus kokoontui torstaina, jolloin listalla oli säätiön täysin omistaman Asunto-osakeyhtiö Lahden Aleksanterinkatu 5:n tilanne sen jälkeen, kun tontinomistaja oli hakenut yhtiötä konkurssiin.

– Talon rakentaminen ja konkurssi päälle ei ole ainakaan minun eikä Nuorisosäätiön malli, miten tulevaisuudessa toimitaan, sanoo Nuorisosäätiön tuore hallituksen puheenjohtaja Jari Laine.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi torstaina, että maanomistaja NREP haki viime viikon perjantaina Aleksi 5:n taloyhtiötä konkurssiin maksamattomista maanvuokrista. Rästissä on vuokria kymmeneltä kuukaudelta. Maan vuosivuokra on tällä hetkellä 783 000 euroa.

Hallitus käsitteli torstaina myös konkurssihakemukseen laadittavaa vastinetta, vaikka itse hakemus ei vielä ollut tullut puheenjohtajan pöydälle.

– Tulemme vastaamaan hakemukseen ja todennäköisesti riitautamme sen, Laine sanoo.

Yksi mahdollinen peruste on vuokrasopimuksen kohtuuttomuus.

Mistä löytyisi miljoona autopaikkoihin?

Talousahdinkoa on lisännyt se, että Nuorisosäätiö ei ole pystynyt järjestämään riittävästi velvoitepysäköintipaikkoja Aleksi 5:een. Toriparkista on lunastamatta 49 autopaikkaa, joiden ostohinta on runsaat 1,2 miljoonaa euroa.

Autopaikkojen puuttuessa kolmasosa taloyhtiön 200 vuokra-asunnosta on tyhjinä, joten vuokratuotto on jäänyt tavoitteista.

Nuorisosäätiö pyrki keskiviikkona neuvotteluihin Lahden kaupungin kanssa velvoitepysäköinnistä, mutta tuolloin neuvottelukumppania ei löytynyt.

– Olisi kaikkien etu, että voisimme toteuttaa sä��tiön toiminta-ajatusta ja edistää nuorten asumista.

Pienempienkin asuntojen myynti harkintaan?

Kiinteistöliitossa pidetään Aleksi 5:n tilannetta erittäin poikkeuksellisena.

– Olen kymmenen vuoden aikana törmännyt vain yhteen vastaavaan konkurssihakemukseen. Siinä oli poikkeava riitatilanne taustalla, ja hakemus oli pikemminkin tarkoitettu uhkaukseksi (jotta velallinen hoitaisi laskun). En Lahden tapauksen jälkeenkään olisi erityisen huolissani, että asunto-osakeyhtiöillä menisi yleisesti huonosti, sanoo apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Suomen Kiinteistöliitosta.

Yhden omistajan asunto-osakeyhtiö poikkeaa valtavirrasta. Tavallisesti yhtiössä on useita osakkaita, jotka omistavat asuntonsa.

Aleksi 5:n ongelmiin olisi ainakin yksi ratkaisu. Ainakin teoriassa säätiö voisi myydä osan pienistä vuokra-asunnoista. Yläkerran isot asunnot oli jo alkujaan tarkoitettu myyntiin.

– Kun tässä on asunto-osakeyhtiö ja uusi talo, huoneistojen myynti esimerkiksi sijoittajille olisi hyvinkin mahdollista, jos vain säätiön säännöt sallivat sellaisen, Pynnönen katsoo.

Myynti voisi tapahtua huoneisto kerrallaan tai isommissa erissä.

– Asuntojen myynti ei varsinaisesti ole säätiön toimintamallin mukaista, eikä säännöissä oteta kantaa myyntiin. Erilaisten asioiden selvittely on nyt menossa, Nuorisosäätiön puheenjohtaja Jari Laine toteaa.

"Hirvenän monimutkainen vyyhti"

Kiinteistöliiton Kristel Pynnönen kuvaa vyyhteä ”hirveän monimutkaiseksi jutuksi”, jossa konkurssihakemus on vain yksi asia.

Voiko asunnoille löytyä ostajia ennen kuin autopaikkavelvoitteet on täytetty?

Jos taas konkurssi tulisi, pesä voisi myydä asuntoja edellä mainittuun tapaan.

Mikäli konkurssi ei tulisi kyseeseen voisi vaihtoehto olla velkomuskanne, omaisuuden ulosmittaus ja omaisuuden realisointi pakkohuutokaupassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 3. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 4. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 5. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 6. Pelicansin A-nuoret käyvät kriittiseen loppurutistukseen – katso suora lähetys ottelusta tänään kello 18.30
 7. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 8. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 9. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 10. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan
 11. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 12. Hollolan kunta tarjoaa kesätyösetelin jokaiselle 9.-luokkalaiselle
 13. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.
 14. Linja-autoista varastettiin polttoainetta Heinolassa
 15. Antti Röngän esikoisromaanin käännösoikeudet myytiin Ranskaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaksi loukkaantui lievästi ulosajossa Hollolassa, kuljettajaa epäillään vammantuottamuksesta
 2. Salpausselän kisat alkavat tänään - lue yön uutiskooste
 3. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 4. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona
 5. Linja-autoista varastettiin polttoainetta Heinolassa
 6. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 7. Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies
 8. Hollolan kunta tarjoaa kesätyösetelin jokaiselle työpaikan saaneelle 9.-luokkalaiselle
 9. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 10. Lahtelaiselle urkutaiteilijalle Kalevi Kiviniemelle taiteilijaeläke
 11. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 12. Torstai toi soittoruuhkia muttei uusia koronadiagnooseja – "Jokainen flunssa oletetaan nyt koronavirukseksi"
 13. IS: Vasemmistoliiton aluepomon epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan – poliisi aloittaa esitutkinnan
 14. Lahden kaupunki on parantanut toimintavalmiuksiaan koronaviruksen varalta
 15. Mervi Pasasen kolumni: Monen talvilomalaisen matkaan tuli odottamaton käänne – rohkeasti koronaviruksen keskelle vai sittenkin loma kotona?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.