"Vellonta on laantunut ja laantumassa" - vanhat omistajat, kohukonsultit ja SSR-kilvet ovat nyt poissa

Suomen puhutuimmassa lahtelaisyhtiössä SSR Groupissa pitävät valtaa miehet Lapista, Tampereelta ja Vantaalta. Tilauskantaa on hulppeat 300 miljoonaa euroa. Kasvua hidastetaan, mutta vielä pitäisi valloittaa Turku, Jyväskylä ja Oulu.

Arto Jokinen Vantaalta ja Jyrki Lautarinne Tampereelta tulivat johtamaan lahtelaisen, mutta lappilaiseen pääomistukseen siirtyneen SSR Groupin uudistumista. Mirja Hussain

Kalle Puttonen

Kerinkallion kupeessa on rauhallista.

Lehtevät puut ja pensaat eristävät vaalean konttorirakennuksen Saksalankadun kuhinasta ja läheisistä asuntoalueista.

Levolliselta vaikuttaa tunnelma myös sisällä rakennusliike SSR.n pääkonttorissa.

Yrityksen omistus ja johto vaihtuivat huhtikuussa.

Hotellikeisari luo uutta valtakuntaa

Lapin hotellikeisari, Lapland Hotelsin omistaja Pertti Yliniemi ja vielä nimeämätön joukko kotimaisia sijoittajia ostivat SSR Groupin vanhoilta omistajilta, joista suurin oli 51 prosentin osuudellaan Mika Wilenius.

Pian vaihtui johto. Konsernin toimitusjohtajaksi nousi kokenut rakentaja, SSR Länsi-Suomen toimitusjohtaja, tamperelainen Jyrki Lautarinne.

Konsernin varatoimitusjohtajana ja lahtelaisen Salpausselän Rakentajien toimitusjohtajana aloitti Arto Jokinen, jonka pääasiallinen työpaikka oli ollut SSR Uusimaan toimitusjohtajana Vantaalla.

SSR Groupin aiempi toimitusjohtaja Arto Kukkonen palasi taloudesta vastaavaksi varatoimitusjohtajaksi eli rooliin, johon oli konserniin tullutkin.

Tiivis kolmen miehen johtoryhmä hoitaa operatiivisen vastuun. Muu organisaatio jatkaa pääosin entisellään.

– Vanhoilla omistajilla ei ole enää yhtään osakkeita. Uudet omistajat panostivat yritykseen merkittävän summan oman pääoman ehdoin. Se oli signaali liikekumppaneille, että meihin voi luottaa, Lautarinne toteaa.

SSR Group ja sen perusyhtiö Salpausselän Rakentajat (SR) olivat ennen yrityskauppaa ”nauttineet” lahtelaiselle yritykselle poikkeuksellisesta, valtakunnallisesta julkisuudesta, josta kukaan ei välittäisi.

SR:n aiempien vastuuhenkilöiden verorikosepäilyt, epämääräisten, aiemmissa vaalirahasotkuissa ryvettyneiden konsulttien käyttö, pääomistajan talokaupat sun muut eivät kummoista yrityskuvaa rakentaneet.

"Nahanluonti" menossa

Nyt on aika katkaista siteet menneeseen toimintaan – Lautarinteen sanoin "luoda nahka", muutoinkin kuin vaihtamalla kohua aiheuttaneet SSR-rekisterikilvet pois yhtiön autoista.

– Nimiä en sano, mutta konserni ei käytä enää konsultteja. Kaikki sellaiset sopimukset, jotka sopimusteitse voi katkaista, on aktiivisesti katkaistu. Vellonta on tasaantunut ja luottamus on palautunut ja palautumassa.

Varmemmaksi vakuudeksi johto ja omistajat työstävät SSR:lle uusia, muun muassa eettisyyttä korostavia arvoja, jotka on määrä julkistaa vielä ennen kesälomia.

Kaikesta menneestä ei tietenkään pääse heti irti.

– Annamme kaikki mahdolliset selvitykset verottajalle ja jos avoinna olevista selvityksistä seuraa jotain maksuja, hoidamme kaiken, toimitusjohtaja Lautarinne vakuuttaa viitaten mainittuun verorikosepäilyyn.

Tampereella vaikuttava Jyrki Lautarinne antoi lahtelaiselle SSR Groupille uudet kasvot. Konsernijohtaja poikkesi viikolla johtoryhmän kokouksessa Lahdessa. Johtoryhmän muut kokoontumispaikat ovat Tampere ja Vantaa. Mirja Hussain

"Nuorisosäätiö-uutisilla ei vaikutusta"

Nuorisosäätiölle SSR ei nyt rakenna. Vanhoista urakoista on taloudelliset loppuselvitykset tehty ja ”sovittu”.

Nuorisosäätiölle Lahdessa rakennetut Lahden Aleksi 5:n yläkerroksen asunnot eivät ole SSR-konsernin taseessa. Sopimus kattaa vain SR:n osallistumisen asuntojen markkinointiin.

– Nuorisosäätiö-uutiset eivät vaikuta meihin, Lautarinne sanoo.

Menneisyyden painolasti rasittaa

Ennen keväistä yrityskauppaa SSR kamppaili rahavaikeuksissa. Pankkirahoitus oli käytännössä tukossa. Uusia rakennushankkeita oli vaikea saada liikkeelle.

SSR on toki rakentanut kaiken aikaa. Viime vuoden liikevaihto kasvoi puolella edellisvuodesta, 176 miljoonaan euroon.

Omaisuuserien alaskirjaukset painoivat tuloksen muutamia miljoonia euroja tappiolle.

– Kaikki alueyhtiöt rakentavat voitolla, muistuttaa hallituksen kokoustauolle tullut uusi pääomistaja Pertti Yliniemi.

Lisävalaistusta omistajakuntaan

SSR:n kasvot ovat Lautarinteen kasvot. Pääomistaja Yliniemi ei halua valokuvaan, mutta keskustelu yhtiön näkymistä sopii.

– Konsernilla on keskeneräisiä työmaita ja muuta tilauskantaa 300 miljoonan euron arvosta ulottuen ensi vuoden syyskuulle asti. Saman verran on hankkeita kehitteillä.

Yliniemi vieraili tällä viikolla Lahdessa. Hän lupasi, että ”tulemme myöhemmin julkisuuteen muiden omistajien nimien kanssa”.

– Omistajat ovat kotimaisia, vakavaraisia ja muilta aloilta kuin rakentamisesta.

Yliniemi on toki rakennusalan lähipiiriä, sillä Lapland Hotels -ketjun emoyhtiö on tähän mennessä rakentanut hotellikonsernin kiinteistöt. Lisäksi Yliniemi on ollut vuodesta 2016 alkaen osaomistaja SSR:n alueyhtiössä Pohjois-Suomessa.

Punainen matto tervehtii pääkonttorin vierasta. Mirja Hussain

Salppuri ollut liian hajanainen

Salpausselän Rakentajat on jo melko vanha lahtelainen yhtiö, jonka pohjalle konsernia on rakennettu keväästä 2015 alkaen. Alueyhtiöitä on nyt seitsemän.

"Salppurilla" on viime vuosina ollut työmaita Riihimäkeä ja Kouvolaa myöten. Onko syynä alueen hajanaisuus vai mikä, mutta konsernijohto ei ole tyytyväinen taloudelliseen tulokseen.

– Tulevaisuudessa Salpausselän Rakentajien toiminta keskittyy enemmän Lahden seudulle. Täällä on paljon hyviä kohteita, Lautarinne toteaa.

Kohteiden kärkipäässä on jo jonkin aikaa rakentamista odottanut Kaarikadun tontti Lahden Asemantaustassa.

– Saneeratulla linja-autoasemalla on vielä 500 neliötä rakentamatta. Koneharjun alue tulee markkinoille syksyllä. Pari hyvää paikkaa on vielä jäljellä Hollolan kuntakeskuksessa, jonne valmistui aiemmin yksikohde Lahden Taloille. Lahden Karistossa on pientalokohteita, SR:n toimitusjohtaja Arto Jokinen lisää.

SSR Group

Omistus, hallitus ja johto uusiksi

Lapland Hotels -ketjun omistajan Pertti Yliniemen johdolla toimiva sijoittajaryhmä osti SSR Groupin 13. huhtikuuta 2018. Konsernin toimitusjohtajana aloitti 17. huhtikuuta Jyrki Lautarinne ja varatoimitusjohtajana sekä perusyhtiö Salpausselän Rakentajien toimitusjohtajana Arto Jokinen, molemmat kokeneita rakennusyritysten johtajia. Konsernin johtoryhmään kuuluu myös taloudesta ja hallinnosta vastaava varatoimitusjohtaja Arto Kukkonen. SSR Groupin hallitukseen kuuluvat nyt Pertti Yliniemi puheenjohtajana sekä Leena Roiko ja Jukka Haukkala jäseninä. Roiko on lakiyritys Fondian lakimies ja Haukkala Lapland Hotelsin emoyhtiön toimitusjohtaja. Hallitus täydentynee myöhemmin. SSR Group on liikevaihdoltaan Päijät-Hämeen kymmenenneksi suurin yritys. Vuoden 2017 liikevaihto oli 176 miljoonaa euroa ja tulos alaskirjausten seurauksena muutamia miljoonia euroja tappiolla. Henkilökuntaa noin 400.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 5. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 8. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 9. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 10. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 11. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 12. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 13. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 14. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 15. Pääkirjoitus: Vääksyn yhteiskouluhankkeella pitkä puinti, mutta selvä päätös

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.