Päijäthämäläisten jätemaksut nousevat vuoden vaihteessa – huolellinen lajittelu voi pienentää laskua

Jätteiden käsittelystä johtuvat kustannukset vaikuttavat myös kuluttajien jätteiden hinnoitteluun. Pirjo Kamppila

Heidi Nikunen

Päijäthämäläisten jätemaksut nousevat ensi vuoden alusta alkaen. Syynä jätemaksujen korotuksiin ovat jätteenkäsittelyn ja työkustannusten nousu. Tämän lisäksi jätteestä syntyvän polttoaineen ja kierrätysmuovin kehno markkinatilanne nostaa jätteiden käsittely- ja vastaanottomaksuja.

Käytännössä korotukset tarkoittavat sitä, että kotitalouksien jätteiden keräilystä huolehtivien jäteasemien pienerämaksuihin tulee korotuksia ja asuntokohtainen perusmaksuna toimiva ekomaksu nousee kahdella eurolla vuodessa. Näin vakituisen asunnon ekomaksu on ensi vuonna 29,50 euroa ja vapaa-ajan asunnon 17 euroa vuodessa.

Ekomaksulla katetaan setsemän palvelualueen jäteasemien toimintaa, roinaralli-keräyskierroksia, vaarallisten jätteiden ja puutarhajätteiden maksutonta vastaanottoa, palvelu- ja lajitteluneuvontaa, osaa jo suljettujen kaatopaikkojen jälkihoidosta ja jätelautakunnan toimintaa.

– Kotitalouksien jätelasku saattaa kasvaa myös, kun jätteenkuljetusyhtiöt joutuvat tarkastamaan hinnoitteluaan kasvaneiden kustannusten vuoksi. Oma jätteenkuljetus kannattaakin kilpailuttaa nyt ennen vuoden vaihtumista, Päijät-Hämeen Jätehuollon toimitusjohtaja Tuula Honkanen sanoo.

Jäteasemien pienerämaksut nousevat energiajätteen osalta eurolla kahdeksaan euroon kuutiolta ja sekajätteen osalta kolmella eurolla 30 euroon kuutiolta.

Syynä kohonneet kustannukset

Maksujen korotukset koskevat pääasiassa lajittelulaitoksiin vastaanotettavia sekajätteitä sekä energia- ja biojätteitä. Syynä korotuksille on, että sekajätteiden käsittelykustannukset ovat nousseet eikä energiajätteen kysyntä ole ollut odotuksien mukainen.

– Energiajätteen maksujen korotukseen vaikuttaa etenkin SFR-polttoaineen markkinatilanne, missä polttoaineen hinta on muuttunut positiivisesta negatiiviseksi, Honkanen sanoo.

Käsittelymaksujen korotukset nostavat myös kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla jäteastian tyhjennysmaksuja siten, että korotuksen vaikutus 240 litraisen jäteastian tyhjennykseen on 0,03–0,43 euroa kerralta. Kuljetusmaksut nousevat jätteenkuljetusindeksin mukaisesti.

– Asukkaat voivat säästää jätekuluissaan lajittelemalla jätteensä mahdollisimman hyvin. Näin jäljelle jää vain hyvin vähän sekajätettä, jonka käsittely on kaikkein kalleinta. Pientaloille suosittelemme ruokajätteen kompostointia, mikä vähentää syntyvän sekajätteen määrää kaikkein eniten. Vuoteen 2024 mennessä ruokajätteen lajittelu erilleen on tulossa pakolliseksi kaikille kiinteistöille, Honkanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 6. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 7. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 8. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 9. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 10. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 11. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 12. Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 13. Viiden mitalin saalis tyydyttäisi Ahkeraa Kalevan kisoista – "Erityisesti lämmittää nuorten ensikertalaisten osanotto"
 14. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 15. Jukka Oksaharjun Vierailija-kolumni: Suomalaisten pörssiyhtiöiden kriisi jatkuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.