Neljä kilometriä valaisimia - Sähkö-Lahti sai ison tilauksen Helsingin Olympiastadionilta

Yrityksen valaisimet pyritään tekemään kotimaisista raaka-aineista. Olympiastadionille menevät valaisimet valmistetaan Lahdessa hallissa, josta on lähtenyt tuhansia valaisimia myös esimerkiksi risteilijöille, kauppakeskuksiin ja urheiluhalleihin.

Näistä nelimetrisistä metalliprofiileista rakennetaan pitkiä valaisimia Helsingin olympiastadionille. Suurin osa nykyvalojen rungoista on metallisia, Sähkö-Lahden toimitusjohtaja ja osakas Timo Niskanen kertoo. Sami Lettojärvi

Terhi Säynäjärvi

Kapeita, pitkiä metalliprofiileja on pinottu iso kasa päällekkäin Sähkö-Lahden tehdashallissa. Vieressä on toinen pino alumiiniprofiileja. Toimitusjohtaja ja osakas Timo Niskanen nostaa yhden nelimetrisen profiilin ylös.

Tällaista mallia on osa olympiastadionin valaisimista. Led valaisee tehokkaasti ja muovikuvun käsitelty pintaa eliminoi heijastuksen. Sami Lettojärvi

– Seuraavaksi näihin asennetaan led-valonlähteet ja häikäisysuojat. Sitten ne ovat valmiita lähtemään Helsingin olympiastadionille.

Sähkö-Lahti on saanut stadionin remonttia urakoivalta yritykseltä ison tilauksen. Lahdesta lähtee sinne valaisimia yhteensä neljän kilometrin verran. Tyyliltään ne ovat valoviivoja, joita asennetaan käytäville ja toimistotiloihin.

Lahtelaisilla on hyvä syy olla ylpeitä näistä valaisimista, sillä ne on valmistettu alusta loppuun Lahden Ojamaantiellä.

Nykyisestä tuotantohallista on lähtenyt tuhansia valaisimia myös moniin urheiluhalleihin, kauppakeskuksiin, tehtaisiin, toimistoihin ja risteilijöihin.

Jopa itse valaisimia myyvillä tai erikoisvalaisimia valmistavilla yrityksillä saattaa olla joissakin tiloissaan Sähkö-Lahden tuotteita.

– Meidän valaisinten valossa esimerkiksi Teknoware valmistaa omia erikoisvalaisimiaan. Ja tässä on juuri kuorma lähdössä Vantaan Ikean parkkihallin valoiksi.

Maalausrobotti suihkuttaa pulverimaalia valaisimien osiin. Sami Lettojärvi

Myyntityössä kertyy kilometrejä

Suurin osa Sähkö-Lahden valaisimista tehdään mittatilaustyönä.

– Tyypillinen tilanne on, että meille näytetään rakennuspiirustuksia, ja sanotaan, että tähän pitäisi saada valaistus.

Tilaajat ovat useimmiten sähkötukkuja ja sähköurakoitsijoita. Jonkin verran valaisimia myydään myös suoraan asiakkaille, ja yrityksellä on myös tiettyjä vakiomalleja. Toimitusjohtaja Niskanen tekee myyntityötä, ja kilometrejä kertyy runsain mitoin. Ensi vuonna hän toivoo palkkaavansa apuvoimia myyntiin.

Led-tekniikka on mullistanut valaisun. Pieni valonlähde kuluttaa vain murto-osan perinteisten valaisinten energiatarpeesta. Sami Lettojärvi

– Teimme ison mullistuksen pari vuotta sitten, kun poistimme yksinmyyntioikeuden sähkötukkuliikkeeltä.

Uuden suunnan etsiminen oli tarpeen, sillä yritys oli taloudellisesti kovilla. Muutaman vuoden kestäneet tappiot on nyt selätetty ja Niskanen on saanut suunnan oikenemaan.

Vaikeudet juontavat aikaan, jolloin Aasian tuonti oli kasvanut kovasti.

– Sieltä vyöryi valtavasti led-valaisimia markkinoille, mutta nyt monet asiakkaat arvostavat onneksi myös kotimaista tuotantoa.

Sirpa Romo on työskennellyt Sähkö-Lahdessa 18 vuotta. Nyt on vuorossa kokoonpanoa, jossa myös testataan valaisimen toimivuus. Sami Lettojärvi

Led-tekniikka on mullistanut valaistuksen

Sähkö-Lahti pyrkii tekemään kaiken kotimaisista raaka-aineista. Osan led-valonlähteistäkin yritys tilaa Helvarilta Karkkilasta.

– Led-tekniikka on ollut valtava mullistus valaistukselle. Ledien avulla saadaan ympäristöystävällistä, tehokasta ja kestävää valaistusta verrattuna loisteputkiin. Meidän valmistuksesta on nyt 98 prosenttia led-valaisimia eli hyvin vähän enää käytetään perinteisiä valonlähteitä.

Myös valaisimien rungot ovat muuttuneet paljon. Ennen lähes kaikki tehtiin teräspellistä, nyt suurin osa tehdään alumiinista.

Nämä metallivarjostimet ovat osia opiskelija-asuntoihin tuleviva valaisimia. Sami Lettojärvi

– Aikoinaan Sähkö-Lahdessa valettiin jopa metallia valaisimien osiin. Nyt prosessi alkaa yleensä teräksen tai alumiinin työstämisestä.

Kun runko on muotoiltu, se saatetaan maalata. Tähän ei tarvita ihmiskäsiä, vaan maalausrobotti hoitaa työn. Maalattavat osat kiinnitetään kuljettimeen ja robotti suihkuttaa niihin pulverimaalia. Se tarttuu hyvin, kun osiin johdetaan staattista sähköä. Ja tämän jälkeen osat ”paistetaan” 180-asteisessa uunissa.

Kun metallirunko on valmis, kokoonpano tehdään käsin. Anne Kaivola ja Sirpa Romo ovat kiinnittämässä led-valonlähteitä eli led-tikkuja metalliprofiiliin. Sen jälkeen he testaavat, syttyykö valo.

– Hyvältä näyttää, nyt vain kupu päälle ja pakettiin, sanoo Kaivola ja paketoi lampun ohjeineen.

Sähkö-Lahti

Lahtelainen perheyritys

Lahtelainen Aimo Kaivola perusti Sähkö-Lahden vuonna 1959. Valaisimien valmistus sähkötukku L.M. Ericssonille alkaa 1960. Valaisimia tehdään esimerkiksi valamalla metallista ja lisäämällä lasisia osia. L.M. Ericsson lopettaa sähkötukkutoiminnan 1966 ja Sähkö-Lahti aloittaa yhteistyön Asean kanssa. Uusi tehdasrakennus Ojamaankadulla otetaan käyttöön 1984 ja tehdasta laajennetaan 1996. Ensimmäiset Sähkö-Lahden led-valaisimet valmistetaan 2009. Suurimmillaan yritys on työllistänyt noin 40 henkeä, tällä hetkellä töissä on 17. Timo Niskanen tulee osakkaaksi ja toimitusjohtajaksi vuonna 2017. Yhtiön valaisimia on käytössä ympäri maailman erilaisissa kohteissa, muun muassa urheiluhalleissa, kauppakeskuksissa, tehtaissa, toimistoissa ja risteilijöissä. Parhaillaan valmistuksessa on myös valaisimia opiskelija-asuntoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut