Täältä tulee valiojoukko – Salpauksen kokki- ja tarjoilijaopiskelijat pääsevät avustamaan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle

Tällainen valiojoukko kokki- ja tarjoilijaopiskelijoita pääsee avustamaan presidentinlinnan juhlavastaanotolle.

Heidi Nikunen

Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla nähdään tänä vuonna tavallista vahvempi lahtelainen kädenjälki, kun Koulutuskeskus Salpauksen kokki- ja tarjoilijaopiskelijat pääsevät näyttämään taitojaan avustavan tarjoilijan tehtävissä presidentinlinnassa. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon osallistuu opiskelijoita sekä Lahden keskustan kampukselta että Heinolasta.

Kokiksi vuodenvaihteessa valmistuva Elina Marttinen on pestistä innoissaan.

– On ilo ja kunnia lähteä työskentelemään itsenäisyyspäivän vastaanotolle, Marttinen sanoo.

Myös tarjoilijaksi ensi keväänä valmistuva Sebastian Hämäläinen pitää juhlavastaanottoa ainutlaatuisena tilaisuutena kehittyä ammatillisesti.

– Tämä on sanoinkuvailemattoman hieno juttu, että meille aukesi tällainen mahdollisuus. Vastaanotto on varmasti mielenkiintoinen tilaisuus ja ei varmasti tule tylsää, Hämäläinen iloitsee.

Salpauksen opiskelijoille mahdollisuus osallistua presidentin itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin on historian ensimmäinen kerta. Opiskelijoiden ikä vaihtelee nuorista vähän jo varttuneempiin. Myös Marttinen on innoissaan mahdollisuudesta päästä kokemaan linnan tunnelma.

– Parasta tässä on se, että pääsee kokemaan juhlat ja miten siellä toimitaan. Emme vielä tarkkaan tiedä, mitä kaikkea tulemme tekemään juhlissa, Marttinen sanoo.

Leipuri- ja kondiittoriopiskelijat mukana

Tulevien tarjoilijoiden ja kokkien lisäksi myös Salpauksen leipuri-kondiittoriopiskelijat ovat päässeet tekemään tarjottavia juhliin. Opiskelijat ovat mukana tarjoilujen viimeistelyssä, esille laitossa ja astioiden keräämisessä. Vaikka juhlat ovatkin opiskelijoille arjesta poikkeava oppimisympäristö, kokkien ja tarjoilijoiden perustyö on samanlaista missä tahansa ympäristössä.

– Juhlavastaanotolla työskentelyssä on kyse oppimistilanteesta. Monet mukaan lähtevistä kokkiopiskelijoista ovat opiskelleet tilaus- ja juhlaruokien valmistuksen tutkinnonosan. Tarjoilujen rakentamisessa tärkeää on järjestelmällisyys, siisteys ja nopeus, lehtori Hannu Joutselainen kertoo.

Etukäteen linnaan

Salpauksen opiskelijat ja mukaan lähtevät opettajat kävivät tutustumassa presidentinlinnan tiloihin jo etukäteen.

– Tarjoilujen parissa työskentelevät ammattilaiset toivottivat meidät todella tervetulleiksi. Opiskelijoita kannustetaan, ohjataan ja opastetaan juhlissa. He saavat myös kokeneet työparit, opettaja Kaija Taipale iloitsee.

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän työrupeama kestää noin 12 tuntia. Se on alalla tavallinen työpäivän pituus sesonkiaikaan. Itsenäisyyspäivän työtehtäviin valmistautuminen tapahtuu työskentelemällä ja harjoittelemalla tarkan, saadun ohjeistuksen mukaan.

– Opiskelijat pääsevät näkemään juhlavastaanotolla ravintola- ja catering-alan laaja-alaisuutta ja mitä kaikkea alalla voikaan tehdä, Taipale sanoo.

Myös Hannu Joutselainen pitää linnanjuhlia hienona ja ainutlaatuisena mahdollisuutena päästä tutustumaan alaan aivan huipulla.

– Onhan tämä iso luottamuksen osoitus opiskelijoita kohtaan, Joutselainen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kauppakeskus Trion K-Supermarket suljetaan - "Asiakkaat eivät löytäneet kellarikerrokseen"
 2. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 5. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 6. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 7. Miten olisi roskapihdit ulkoilukaveriksi? Lahden Ankkuri halutaan pitää yhdessä siistinä
 8. Keskusta torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Vaikuttaa poliittiselta operaatiolta"
 9. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 10. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 11. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 12. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 13. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 14. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 15. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.