Lapset ja nuoret sytyttäneet roskis- ja maastopaloja Lahdessa – "Tällaisella hölmöilyllä on tapana levitä"

Päijät-Hämeen pelastuslaitos on huolissaan lasten ja nuorten sytyttämistä roskis- ja maastopaloista. Kuvituskuva. Vesa Tapiola

Anne Honkanen

Lahdessa on viime aikoina ollut useita lasten ja nuorten sytyttämiä roskis- ja maastopaloja, kertoo Päijät-Hämeen pelastuslaitos.

–Toistaiseksi näistä tilanteista ei ole aiheutunut suurempia vahinkoja, mutta tilanteet sitovat turhaan viranomaisten resursseja, ruiskumestari Tommi Katila Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kertoo.

Ilkivallan vuoksi apu saattaa todellisessa pelastustilanteessa viivästyä. Pelastuslaitos toivoo, että vaarallisen leikin riskejä ja seurauksia käytäisiin kodeissa läpi. Poikkeustilanteessa viranomaisilla ovat kädet täynnä töitä, eikä tahallinen lisäkuormitus ole toivottavaa.

– Tällaisella hölmöilyllä on tapana levitä. En tiedä, onko tämä seurausta siitä, että koulut ovat kiinni ja on liikaa aikaa miettiä kaikenlaista hölmöä tekemistä, vai onko takana joku some-ilmiö, Katila pohtii.

Pelastuslaitoksen mukaan ilmiö leviää usein jollakin tietyllä alueella tai kaupunginosassa.

Päijät-Hämeessä oli vielä hetki sitten voimassa ruohikkopalovaroitus. Kevään aikana kuivia kausia tullee lisää. Tällöin pienikin palo saattaa lähteä leviämään hallitsemattomasti. Pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio muistuttaa, että pelastuslaki kieltää kaikenlaisen avotulen tekemisen ruohikkopalovaroituksen aikana, ja lain rikkomuksesta seuraa rangaistus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.