Koronakevät on saanut neljän seinän sisälle jääneet perheet hakemaan apua verkosta – "Lahden turvakodissa tilanne ei vielä näy"

Lahden ensi- ja turvakoti on lisännyt sähköisiä palveluitaan. Mirja Hussain

Anne Honkanen

Lahden ensi- ja turvakoti on lisännyt sähköisiä palveluitaan apua tarvitsevien perheiden tavoittamiseksi poikkeuksellisena aikana.

Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen kertoo, että avopalvelut toimivat, vaikka fyysistä etäisyyttä joudutaankin nyt pitämään.

– Olemme lisänneet chat-palvelumme aukioloaikaa ja avanneet uuden päivystävän puhelimen jo olemassa olevien palveluiden rinnalle. Osa työntekijöistämme on siirtynyt vastaamaan chat-palveluun tuleviin viesteihin.

Ihalainen korostaa, että apua tarvitsevia perheitä ei jätetä pulaan, vaikka henkilökohtaiset tapaamiset ovatkin nyt rajoitettuja. 

– Haluamme pitää huolta siitä, että palveluja ei lasketa alas. Siksi niitä tarjotaankin nyt etänä. Vahva viestimme perheille onkin, että ottaisivat aina yhteyttä: apua on tarjolla.

Toiminnanjohtaja toivoo erityistä valppautta myös ongelmissa olevien perheiden lähipiiriltä. Väsyneillä tai muuten kipuilevilla ei välttämättä ole tarmoa avun hakemiseen, ja silloin tukea avun hakemiseen tarvitaan muilta. Koronaepidemian aikana avun tarpeen havaitseminen on entistä vaikeampaa, kun perheet jäävät neljän seinän sisälle.

– Yhteyttä voi pitää yllä puhelimitse, kun se ei muuten onnistu, Ihalainen kannustaa.

Verkossa keskusteluapua on hakenut aiempaa useampi vauvaperheen vanhempi. Mirja Hussain

Ensi- ja turvakotien chat-palvelulla on ollut koronakeväänä kysyntää. Valtakunnallinen Ensi- ja turvakotien liitto kertoo, että sähköiset yhteydenotot ovat moninkertaistuneet maaliskuussa koronavirusepidemian aikana. Luvut ovat valtakunnallisia eikä Jukka Ihalainen tiedä, kuinka moni niistä on tullut Lahden seudulta. Chat-keskustelut käydään nimettöminä. Yhteydenottoihin vastaa noin 80 päivystäjää.

Liiton mukaan perheitä huolettavat samat, omaan arkeen liittyvät asiat kuin aikaisemmin, mutta yhteydenottojen sävy on huolestuneempi. Väkivaltaan on haettu chatistä runsaasti apua. Chatissä on keskusteltu myös siitä, että alkoholinkäyttö on lisääntynyt.

Chat-palvelun lisäksi ensi- ja turvakotien liitto ottaa valtakunnallisesti käyttöön kahdenkeskiset suojatut videopuhelut, joilla toivotaan tavoitettavan eristyksissä olevat, apua tarvitsevat perheet.

"Pitkittyneet pyhät" ovat alkaneet näkyä poliisin työssä Hämeessä. Sekä kotihälytystehtävien että perheväkivaltajuttujen määrät ovat lisääntyneet Hämeen poliisin alueella.

Ihalainen sanoo, että tämä ei kuitenkaan ole näkynyt Lahden turvakodin asiakasmäärissä.

– Poliisien tehtävien lisääntyminen ei näy turvakodissamme ainakaan vielä.

Tällä hetkellä turvakodeissa on hyvin tilaa. Ensi- ja turvakotien liitto kertoo, että kolmannes turvakotien paikoista on vapaana.

Tarvitseeko perheesi apua?

Näihin numeroihin voit ainakin soittaa

Lahden ensi- ja turvakoti: Päivystävä puhelin avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 13–15. Tarjoaa mahdollisuuden keskusteluun avopalvelutyöntekijöiden kanssa perheen hyvinvointiin liittyvistä huolista. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Tavoittaa numeroista: 050-345 4793 ja 050-561 4132. Lahden turvakodin yhteystiedot (03-875 090, turvakoti@letk.fi) Lahden ensikodin yhteystiedot (050-917 2358, ensikoti@letk.fi). Ensi- ja turvakotien liiton chat auttaa arkipäivisin kello 10–15 sekä maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 17–19.

Lahden seurakuntayhtymä: Seurakuntien perheneuvonnassa on aloitettu poikkeustilanteen aikainen puhelinpäivystys ma–pe kello 9–15. Tarjoaa keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä. Tavoittaa numerosta 044-719 1535.

PHHykyn lapsiperheiden kotipalvelu: Palvelunumero 044-780 1163 on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 11–12. Sosiaalihuollon chatissä voi keskustella nimettömänä sosiaaliohjaajan kanssa arkisin kello 9–15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.