Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä

STT

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona kahden miehen syytteet miljoonavahingot aiheuttaneesta Lahden Mukkulan ostoskeskuksen palosta. Oikeuden mukaan miehiä ei voitu varmuudella tunnistaa palopaikalta kuvatulta videolta.

Mukkulan ostarin polttamisesta noin kahden miljoonan euron vahingot – syytetyt kiistävät

Ostoskeskus sytytettiin palamaan syyskuun 2018 lopulla. Öinen palo aiheutti suuret vahingot. Liekit tuhosivat noin 600–800 neliömetrin kokoisen alueen, jossa sijaitsi useita liikkeitä, muun muassa parturiliike ja kaksi ravintolaa. Kukaan ei loukkaantunut.

Palon syttymishetkeltä on valvontakameran tallenne, jolla näkyy kaksi miestä. Toinen heistä oli naamioitunut, eikä häntä siksi voitu käräjäoikeuden mukaan tunnistaa. Toisella miehellä oli oikeuden mukaan selvästi havaittavissa parta, ja hän muistutti ulkonäöltään toista syytetyistä miehistä. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan saatu.

Myöskään esimerkiksi miesten televalvontatiedot eivät tukeneet tai poissulkeneet sitä, että he olisivat olleet tapahtuma-aikana ostoskeskuksen läheisyydessä. Koska miesten syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily, oikeus päätyi hylkäämään syytteet.

Toinen miehistä tuomittiin kuitenkin myöhemmästä, viime vuoden toukokuussa tapahtuneesta tuhotyöstä Mies sytytti tuleen Lahdessa sijaitsevan pienkerrostalon, jossa asui hänen entinen tyttöystävänsä.

Kuulusteluissa syytetty tunnusti teon ja kertoi, että oli halunnut "savustaa" toisen miehen ulos ex-tyttöystävänsä asunnosta.

Pienkerrostalossa oli syttymishetkellä yöllä sisällä yhteensä neljä ihmistä, jotka selvisivät palosta vähin vammoin. Palosta kuitenkin aiheutui rakennukselle merkittävät vauriot.

Oikeus tuomitsi Janne Olavi Lahtisen, 35, yhteensä 2,5 vuoden vankeuteen tuhotyöstä ja vahingonteosta. Oikeus huomioi rangaistusta mitatessaan, että mies oli palon sytyttämisen jälkeen itse soittanut palokunnan sekä pelastanut yhden asukkaista palavasta rakennuksesta.

Vahingontekosyyte liittyi siihen, että Lahtinen oli yrittänyt myöhemmin toukokuussa sytyttää tuleen kioskirakennuksen siinä kuitenkaan onnistumatta. Hän myönsi myös tämän teon.

Kaksi miestä sai syytteen Lahden Mukkulan ostoskeskuspalosta

Lahdessa keväällä talon sytyttäneen motiivina lienee ollut kosto – epäillään myös Mukkulan ostarin palon sytyttämisestä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 2. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 3. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 4. "Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua
 5. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 6. Kysely: Ammatillisen koulutuksen järjestäjät tyytyväisiä hallituksen koronatoimiin – "Rajoitukset on toteutettu hyvin ja määrätietoisesti"
 7. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia
 8. Chiméne Bavardin Esalainen: Vuosien pohdiskelu päättyi koronakeväänä – topakka Tyyne teki meistä jälleen koirallisen perheen
 9. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 10. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 11. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 12. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 13. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 14. Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia
 15. Kiuru: Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.