Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä

STT

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona kahden miehen syytteet miljoonavahingot aiheuttaneesta Lahden Mukkulan ostoskeskuksen palosta. Oikeuden mukaan miehiä ei voitu varmuudella tunnistaa palopaikalta kuvatulta videolta.

Mukkulan ostarin polttamisesta noin kahden miljoonan euron vahingot – syytetyt kiistävät

Ostoskeskus sytytettiin palamaan syyskuun 2018 lopulla. Öinen palo aiheutti suuret vahingot. Liekit tuhosivat noin 600–800 neliömetrin kokoisen alueen, jossa sijaitsi useita liikkeitä, muun muassa parturiliike ja kaksi ravintolaa. Kukaan ei loukkaantunut.

Palon syttymishetkeltä on valvontakameran tallenne, jolla näkyy kaksi miestä. Toinen heistä oli naamioitunut, eikä häntä siksi voitu käräjäoikeuden mukaan tunnistaa. Toisella miehellä oli oikeuden mukaan selvästi havaittavissa parta, ja hän muistutti ulkonäöltään toista syytetyistä miehistä. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan saatu.

Myöskään esimerkiksi miesten televalvontatiedot eivät tukeneet tai poissulkeneet sitä, että he olisivat olleet tapahtuma-aikana ostoskeskuksen läheisyydessä. Koska miesten syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily, oikeus päätyi hylkäämään syytteet.

Toinen miehistä tuomittiin kuitenkin myöhemmästä, viime vuoden toukokuussa tapahtuneesta tuhotyöstä Mies sytytti tuleen Lahdessa sijaitsevan pienkerrostalon, jossa asui hänen entinen tyttöystävänsä.

Kuulusteluissa syytetty tunnusti teon ja kertoi, että oli halunnut "savustaa" toisen miehen ulos ex-tyttöystävänsä asunnosta.

Pienkerrostalossa oli syttymishetkellä yöllä sisällä yhteensä neljä ihmistä, jotka selvisivät palosta vähin vammoin. Palosta kuitenkin aiheutui rakennukselle merkittävät vauriot.

Oikeus tuomitsi Janne Olavi Lahtisen, 35, yhteensä 2,5 vuoden vankeuteen tuhotyöstä ja vahingonteosta. Oikeus huomioi rangaistusta mitatessaan, että mies oli palon sytyttämisen jälkeen itse soittanut palokunnan sekä pelastanut yhden asukkaista palavasta rakennuksesta.

Vahingontekosyyte liittyi siihen, että Lahtinen oli yrittänyt myöhemmin toukokuussa sytyttää tuleen kioskirakennuksen siinä kuitenkaan onnistumatta. Hän myönsi myös tämän teon.

Kaksi miestä sai syytteen Lahden Mukkulan ostoskeskuspalosta

Lahdessa keväällä talon sytyttäneen motiivina lienee ollut kosto – epäillään myös Mukkulan ostarin palon sytyttämisestä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 4. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 5. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 6. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 7. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 8. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 9. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 10. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 11. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 12. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 13. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 14. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa
 15. Hanhituhoja korvataan nopeutetusti, 2,7 miljoonan euron hakemuspotista osa kohdistuu Päijät-Hämeeseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.