Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Palvelu vähenee Päijät-Hämeen neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa – työvoimaa keskitetään koronatehtäviin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vähentää neuvoloiden ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluita, jotta henkilöstöä voidaan ohjata koronaepidemian vaatimiin tehtäviin. Haavoittuvassa asemassa olevien perheiden ja nuorien tuki turvataan.

Neuvoloissa hoidetaan maanantaista 30.3. alkaen pääasiassa vain raskaana olevat ja alle vuoden ikäisten lasten tarkastukset. Lääkärintarkastukset alle 1-vuotiaille ehkäisyneuvolassa ja äitiysneuvolassa jatkuvat normaalisti. Jo varatut leikki-ikäisten lääkärintarkastukset tehdään.

Avoneuvolat on suljettu ja kaikki ryhmätoiminta on peruutettu toistaiseksi. Toimintaa on keskitetty, ja neuvolapalvelua on Lahdessa Ahtialan, Keskustan, Launeen ja Mukkulan neuvoloissa. Neuvolapalvelua on myös Asikkalan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Nastolan, Orimattilan ja Pukkilan neuvoloissa. Hartolan, Myrskylän ja Padasjoen neuvolassa on palvelua tarvittaessa.

Neuvolan asiakasohjaus palvelee arkisin kello 8–13, numerossa 044 416 3103. Neuvolan chat palvelee äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaita arkisin kello 11–13. Chat toimii yhtymän verkkosivujen kautta.

Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Koronaepidemian aikana koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa huolehditaan välttämättömistä palveluista. Muutokset tulevat voimaan viikon kuluttua 6.4. Palvelu kohdennetaan päivystysluonteiseen terveydenhuoltoon. Lääkärintarkastuksia pyritään jatkamaan normaalisti.

Etäopetuksen aikana kouluterveydenhuollon palvelut on keskitetty, mutta sitä on yhä tarjolla kaikissa kunnissa.

Kouluterveydenhuollon puhelinpalvelusta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä keskustelu- tai vastaanottoaikoja kouluterveydenhoitajalle. Kouluterveydenhuollon puhelinpalvelu on käytössä arkisin kello 8–13 numerossa 044 416 3658.

Omaa kouluterveydenhoitajaa ei 6.4. alkaen tavoita suoraan koululta, puhelimitse tai Wilma-viestillä.

Myös opiskeluterveydenhuollon palveluita keskitetään. Palvelua on tarjolla kaikissa kunnissa, joissa on opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvia oppilaitoksia. Keskitetty puhelinpalvelu toimii numerossa 044 416 3658.

Juttua korjattu 30.3. klo 12.20. Jutussa luki aiemmin, että rokotusohjelman mukaiset rokotukset järjestetään. Näin ei kuitenkaan ole, vaan leikki-ikäisten rokotuksia ei tehdä palveluiden supistamisen aikana, koska ne voidaan tehdä myöhemmin.

Päijät-Hämeessä valmistaudutaan moninkertaistamaan tehohoitopaikkojen määrää –  "20 paikkaa ei ole mikään yläraja"