Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Seurakunnan puhelinpäivystykseen voi soittaa päivittäin aamu- ja iltayhdeksän välillä. Sami Lettojärvi

Janne Nieminen

Kun koronapandemia pakottaa pysymään neljän seinän sisällä, ajatukset saattavat alkaa kiertää kehää ja ahdistus nousta pintaan. Lahden seurakuntayhtymä päätti reagoida tilanteeseen laittamalla pystyyn puhelinpäivystyksen, jonka kautta asiakkaat voivat halutessaan keskustella seurakunnan työntekijöiden kanssa.

Päivystyspalvelua koordinoinut diakonian ja sairaalasielunhoidon vs. johtaja Riku Suokas kertoo, että ensimmäisen viikon aikana päivystykseen on tullut kymmeniä yhteydenottoja koronan järkyttämiltä ihmisiltä.

– Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei mitenkään ruuhkaksi asti. Kyllä ihmiset ovat ihan pitkiäkin puheluita jutelleet ja se on ollut tärkeätä heille, Suokas sanoo.

Hän arvelee, että kriisin pitkittyessä keskusteluseuraa kaipaa jatkossa entistä useampi.

–  Nyt kun ei pääse normaalisti liikkeelle ja juttelemaan ihmisille, niin kotona oleminen on aika hiljaista, etenkin jos ei ole muita perheenjäseniä. Näitä ihmisiä haluamme palvella, Suokas sanoo.

Päivystyspuhelimeen voi soittaa joka päivä aamuyhdeksän ja iltayhdeksän välillä. Puhelimeen vastaa pappi, diakoniatyöntekijä tai muu seurakunnan viranhaltija.

– Päivystystä hoitaa parisenkymmentä henkilöä. Halusimme nimenomaan, että vastaajat ovat paikallisia, sanoo Suokas.

“Olen kaikkia varten” – lahtelainen Sonja Turunen päätyi papiksi vaikeiden kokemusten kautta

Suokkaan mukaan seurakuntayhtymä seuraa tilanteen etenemistä muutenkin valppaasti.

– Kyllä tässä koko ajan koittaa ideoida, miten voisi jeesata ihmisiä. Olemme kovasti kuulolla sen suhteen, jos esimerkiksi ruoanjakelussa tarvitaan lisävoimia. Emme ole vielä lähteneet konkreettiseen ruoanjakamiseen, Suokas kertoo.

Seurakuntayhtymä on kuitenkin yhtenä toimijana mukana hyvinvointiyhtymän ja kaupungin järjestämässä kauppa- ja asiointiavussa.

Suokkaan mukaan miltei kaikki seurakunnat järjestämät tilaisuudet ovat siirtyneet verkkoon. Muuttuneessa tilanteessa yhtymän vapaaehtoistyöntekijät ovat ottaneet aktiivisen roolin ihmisten lähestymisessä.

– Meillä on satoja vapaaehtoisia, jotka soittelevat aktiivisesti omien verkostojensa jäsenille ja kysyvät, mitä kuuluu, Suokas kertoo.

Lahden seurakuntayhtymä avaa koronasta huolestuneille puhelinpäivystyksen, jumalanpalvelukset järjestetään ilman seurakuntalaisia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.