”Meillä leivotaan normaalistikin paljon, mutta nyt on leivottu päivittäin. Lapsia on kotona seitsemän ja yhdellä heistä on gluteeniton ruokavalio, joten tulee leivottua sekä tavallista että gluteenitonta. Ollaan leivottu muun muassa sämpylöitä, pullia, kinuskikakkua, pannareita, juustosarvia, kaurakeksejä ja saaristolaisleipää”, Suvi Itkonen kertoo. Suvi Itkonen

Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista

Milja Kungas

Mies pyysi tuomaan lähikaupasta kuivahiivaa, kun viimeiset kaksi pussia menivät pullataikinaan. Puodissa hiivahylly ammotti tyhjyyttään, samoin toisessa.

Samaan aikaan sosiaalisen median kuvavirtaan on ilmestynyt paljon kuvia korvapuusteista, voisilmäpullista ja rahkapullista.

Näyttää siltä, että kun suomalaiset ovat karanteenissa, he leipovat pullaa. Pyysimme ESS:n lukijoita kertomaan, onko kotona leivottu pullaa – ja onhan sitä! Kuvia tuli iso joukko. Poimimme tähän niistä suuren osan.

Joku kertoi leiponeensa ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen, toinen oli leiponut viikossa enemmän kuin yleensä kuukaudessa. Onpa niitäkin, joille pullanleipominen kuuluu arkeen ja juhlaan aina – oli koronaa tai ei. Saimme kuvia myös muista ihanista leipomuksista – rieskoista hapanleipään.

”Peetu Varpa (kohta 3v) leipoo äidin kanssa muffinsseja ja tarkistaa taikinan makua. Emme leivo enemmän kuin yleensä, mutta aina silloin tällöin. Pullaa ei vielä olla leivottu”, Kiti Laitinen kertoo. Kiti Laitinen
”Leivoin sunnuntaina 57 korvapuustia, kun vaimo täytti saman verran vuosia. Osa syödään tuoreeltaan ja osa menee pakkaseen tuottaakseen mielihyvää myöhemmin”, Vesa Puustinen kertoo. Vesa Puustinen
”Äiti-tytärlaatuaikaa karanteenissa – leivoin Sofia Nikulan kanssa viikonloppuna kotona korvapuusteja. Sillä aikaa pikkuveli ja iskä olivat päiväunilla ja saivat herätä ihanaan pullan tuoksuun. Meillä leipominen ei ole ainakaan toistaiseksi lisääntynyt”, Paula Nikula kertoo. Paula Nikula
”Terveisiä Leccon kaupungista, joka sijaitsee 50 km pohjoiseen Milanosta. Uutisista olette varmaan nähneet, että tämä on koronaviruksen kannalta pahinta aluetta Euroopassa. Nyt moraalia nostattamaan oli ihan pakko tehdä suomalaista pullaa; korvapuusteja ja voisilmäpullia. Valitettavasti muille en voi näitä nyt tarjota, mutta pakastimeen meni iso erä parempia aikoja odotellessa”, kertoo Katriina Koskenmies-Riva. Katriina Koskenmies-Riva
”En ole tehnyt pullataikinaa ainakaan kymmeneen vuoteen, mutta kun ei minnekään pääse ja kaupasta löytyi hiivaa, sai yhden iltapäivän mukavasti kulumaan ja taloon ihanan pullantuoksun. Leivoin pikkupullia ja voisilmäpullia. Niitä on nyt syöty neljä päivää iltapäiväkahvin kera ja pakkasesta löytyy lisää”, kertoo Soile Halsti. Soile Halsti
”Esikoiseni Noel Westerbegin kanssa leivottiin pullia pakkaseen, jotta voidaan sitten juhlia pikkusiskon syntymää perheen kesken, kun kotiudutaan sairaalasta”, kertoo lahtelainen Sarita Siponen. Sarita Siponen
"Kyllä on leivottu. Parasta terapiaa täällä kotona", kertoo Heli Ratilainen. Heli Ratilainen
"Leivoin suklaisen bostonkakun ja jäljelle jääneestä taikinasta tuli vielä muutama kierrepulla lisäksi. Täällä Saimaankadulla ei varsinaisesti tällä hetkellä leivota normaalia enempää vaan aina sille päälle sattuessa – siis aika usein", lahtelainen Jukka Koukkari kertoo. Jukka Koukkari
"Kuvassa 94 kierrepullaa. Vaimo Pirjo Heikkinen leipoi ja minä voitelin ja paistoin pullat. Olemme talviasuttavalla mökillä Nurmeksessa. Eilen vaimo leipoi sämpylöitä. Yleensä meillä on itseleivottua kahvileipää pakastimessa. Eli leipominen ei ole uutta", Matti Heikkinen kertoo. Matti Heikkinen
"Leipominen helpottaa stressiä ja ahdistusta. Viime viikolla tein karjalanpiirakoita ja tänään marjamuffinseja, joista osan mussutimme mieheni kanssa heti lämpimänä", Pirjo Kontio-Dufva kertoo. Pirjo Kontio-Dufva
Anja, 7 v. leipoo Mäntsälässä: Eilen illalla oli vuorossa karjalanpiirakat. Viikonloppuna leivottiin kaksi kertaa sämpylöitä. Leipominen on lisääntynyt kuukauden takaiseen moninkertaisesti", Pirjo Hämäläinen kertoo. Pirjo Hämäläinen
"Olen aina tykännyt leipoa, mutta pari kuukautta sitten löysin hapanjuurta ja siitä lähtien olen vakavasti "sairastunut" leipoosiin. Nyt karanteeniaikana pakko myöntää, että on kyllä leivottu melkein joka toinen päivä", Ari Huttunen De Carvalho kertoo. Ari Huttunen De Carvalho
"Meillä leivotaan pullia, tosin leivotaan aina kun on aikaa. Viikonlopuksi vielä mustikkapiirakkaa", kertoo Minna Tuominen. Minna Tuominen
"Leivoin tiistaina Karanteeni-pullaa Nastolan kirkonkylässä. Pullien ja sämpylöiden leipominen kuuluu arkiseen elämään muulloinkin kuin nyt ikä-karanteenissa ollessa", Ritva Laitinen kertoo. Ritva Laitinen
"Täällä Kukkilassa leipoi lady of the house Mari Sorvali. Sama lady, joka yleensäkin tässä residenssissä leipoo! Ei siis meillä poikkea normaalista", Mari Sorvali kertoo. Mari Sorvali
Aina minä leivon. En hamstraa aineksia, vaan muutenkin kaapeissa on runsaasti leivontaan aineksia. Maarit Launia
"80v. karanteenikumppanini toivoi tuoreita korvapuusteja. Yritin kauppareissulla löytää hiivaa, mutta hiivahyllyt olivat tyhjiä. Kurkistin pakastimeen ja löysin yhden vanhan hiivan. Tehot olivat menneet, taikina ja pullat eivät kohonneet yhtään!! Varoitus hiivan hamstraajille: muistakaa käyttää parin vuoden sisällä, ettei tehot häviä", Kirsi Hakkarainen neuvoo. Kirsti Hakkarainen
"Leivottu on nyt karanteenissa vaikka mitä, mutta korvapuusteista tuli napattua kuva", mikkeliläinen Ira Myyryläinen kertoo. Ira Myyryläinen
"Kyllä meillä on leivottu pullaa ja mokkapaloja normaalia enemmän. Arki-illat kuluvat normaalisti perheen harrastusten parissa, mutta nyt on aikaa toteuttaa arjessa muita iloja. Emilia Louhelainen
"Leivoin karanteenipullaa myös pakastimeen yli 20 vuoden tauon jälkeen", Marita Forss kertoo. Marita Forss
Olen leiponut tavallista pullaa, korvapuusteja ja rahkapullia. Kuva on leipomistani joulupullista, hapanjuurella tehty. Leivon myös vaaleaa/sekaleipää ja mausteleipää, kaikki juurella. Korona vaikuttaa niin, että leipomiseen on nyt enemmän aikaa", helsinkiläinen Seija Sirén kertoo. Seija Siren
"Karanteeni on saanut minut leipomaan enemmän viikossa kuin normaalisti parissa kuukaudessa. Eilen päätin tehdä amerikkalaisia versioita korvapuusteista, eli ”cinnamon rolls”, lahtelainen Laura Lampiselkä kertoo. Laura Lampiselkä
Perunarieskoja – leipurina lahtelainen Matti Juvonen. Matti Juvonen
"Olen hapanjuurileipuri ja leivon miltei kaiken hapanjuurella ilman teollista hiivaa joka on myös kaupoistakin loppu, ainakin melkein. Nyt on aikaa kun olen kotona paljon koronan takia. Kuulun riskiryhmään. Kuvissa jo maankuulut Ulpullat.", Ulla Niemi Haminasta kertoo. Ulpu Niemi
"Leivon yleensä vieraille, en omaan tarpeeseen, lähinnä suolaisia ja makeita piirakoita tai kakkuja. Nyt on ollut mielessä leipoa pullaa pitkästä aikaa ja olin varautunut ostamalla tarvittavat aineet. Lähikaupasta oli kylläkin loppunut kardemumma ja raesokeri, joten niitä oli haettava toisesta kaupasta. Ilmeisesti muutkin ovat innostuneet leipomisesta näinä kotoilun aikoina. Tein samasta taikinasta isännän suosikkeja, voisilmäpullia ja korvapuusteja ja niistä riitti lämpimäisiä naapureillekin", lahtelainen Marjo Enqvist kertoo. Marjo Enqvist
"Mies näki reseptin ja pyysi kokeilemaan peltilihapiirakan", Sirpa Löytönen kertoo. Sirpa Löytönen
"Tässä Hollolan kirkonkylällä mökillä leivotut korona-ajan korvapuustit ilman raesokeria. Raesokeri ei kuulunut hätävaraan. Hyvin silti maistuivat. Leipominen oli lähes uusi elämys, edellisestä kerrasta taitaa olla 10–15 vuotta", Kaisu Nyman kertoo. Kaisu Nyman
"Teen nyt etätöitä kotona ja tyttäreni Aada käy 9 luokkaa etäopiskellen. Meillä leivotaan nyt huomattavasti enemmän kuin ennen. Olemme tehneet kierrepuusteja ja porkkana-perunarieskoja ( hävikki muusista). Uunituore leipä ja pulla maistuu välipalana ja äidille kahvitauolla. Kaurapeltileipää teimme myös yhdessä", kertoo asikkalalainen Johanna Uusi-Uitto. Johanna Uusi-Uitto
"Meillä lapset leipovat ihan oma-aloitteisesti ja ihan mitä vain. Lapset ovat tehneet mutakakkua, kuppikakkuja, pizzaa ja leipiä. Tämän herkullisen pullapitkon teki Milla 10v. Herkullisen taikinan vaivasi Silja 12v.", kertoo Henna Leinonen. Henna Leinonen
"Tänään kotona, jauhopeukalo Arja Koivula. Alkoi tehdä mieli kunnon ruisleipää. Samoin vastapainoksi kukkafoccaciaa, joka meinasi kärähtää kun seurustelin puhelimen kanssa, mutta hyvä maku säilyi,eikä tähteet feta,oliivit,aurinkokukkatomaatit päässeet jääkaapissa pilaantumaan", Arja Koivula kertoo. Arja Koivula
"Mokkapalat leipoi ja kuvasi Elisa Arola 10 v., isoveli on leiponut kahdesti pullia reilun viikon sisällä osin myös pakkaseen etäkoulun ja -työn iltapäiväkahveja varten eli kyllä, normaalia enemmän meillä nyt kotona leivotaan", Saila Arola kertoo. Elisa Arola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt