Aukusti-ehdokkaat 5/5: Valot sammui, Lahti syttyi

Cheekin jäähyväiskonserteista muodostui näytön paikka Lahden mäkimontulle.

Cheekin Valot sammuu -jäähyväiskeikka oli viimeisen päälle koreografioitu show. Aku Isotalo

Ilkka Kuosmanen

Noin kaksi ja puoli vuotta sitten Lahden kaupungin tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä sai kantaakseen suuren salaisuuden: Lahden mäkimonttuun oli vireillä suurkonsertti kesäksi 2018. Asiasta ei saanut hiiskua kenellekään.

– Ensimmäiseen puoleen vuoteen emme tienneet edes sitä, kenestä on kyse. Sen jälkeen konserttijärjestäjä Fullsteam paljasti, että sinne on tulossa Cheek. Yllättävän hyvin se pysyi salassa loppuun asti, Määttä ihmettelee.

Määttä toimi yhteyshenkilönä Fullsteamin ja kaupungin välillä. Cheek oli hänelle mieluisa vieras. Hän muistelee buukanneensa lahtelaissyntyistä räppäriä keikoille jo siinä vaiheessa, kun Jare Tiihosesta oli vasta kasvamassa koko kansan tuntema artisti.

– Kyllä mä 80 prosenttia Valot sammuu -konserttienkin biiseistä tunnistin. Ensimmäisen illan juoksin asioilla tuottajien tukena, mutta toisella keikalla ehdin jo laulaa vähän itsekin mukana, Määttä sanoo.

Cheek oli käsikirjoittanut uransa mahtipontisen lopetuksen tarkkaan. Tuplakonsertin toteutus asetti rakentajille ennen näkemättömän haasteen, sillä esiintymislava piti pystyttää maauimalan päälle. Sitä ei ollut tehty koskaan aiemmin.

Myös Fullsteamin promoottori Rauha Kyyrö myöntää, että olosuhteet mäkimontussa olivat poikkeuksellisen vaikeat.

– En ole koskaan järjestänyt tapahtumaa yhtä haastavissa puitteissa, vuosituhannen alusta asti alalla ollut Kyyrö luonnehtii.

Mäkimonttu on hyvä – mutta kallis

Lahden mäkimonttu esiintyi konserteissa edukseen. Esiintymislava rakennettiin suoraan maauimalan päälle. Sami Kuusivirta

Valot sammuu -konserttien aktiivinen järjestely- ja rakennusvaihe kesti noin vuoden. Toteutukseen osallistui Lahden kaupungin puolelta viitisenkymmentä ihmistä.

Koska jättimäisen esiintymislavan alle jouduttiin valamaan tukipilarit, maauimala jouduttiin sulkemaan oletettua aikaisemmin, mikä närkästytti joitakin lahtelaisia. Kokonaisuus jäi kuitenkin reilusti positiivisen puolelle. Konsertteihin osallistui yhteensä 60 000 ihmistä. Kaupungin arvion mukaan tapahtuma tuotti kaupungille ja yrittäjille suoraan 3–4 miljoonaa euroa.

– Suurimmat fanit menivät suorinta tietä asemalta monttuun, mutta muut viettivät varmasti aikaa myös keskustan palveluiden parissa. Ainakin kaikki ravintolat olivat täynnä, Määttä huomauttaa.

Tapahtumalla oli valtava merkitys myös kaupungin brändäämisen kannalta. Nelonen lähetti toisen konserteista suorana, ja tv-kamerat suorastaan herkuttelivat Lahden keskeisillä maamerkeillä.

Heti tapahtuman jälkeen kaupungille tulvi kyselyjä muilta mäkimontusta kiinnostuneilta tapahtumanjärjestäjiltä. Vastaavia megatapahtumia ei ole kuitenkaan lyöty lukkoon.

– Kilpailu isoista tapahtumista on tosi kovaa. Mäkimonttu tulee järjestäjälle aika kalliiksi, jos esiintymislavan haluaa juuri siihen uima-altaan päälle. Montun reunoja on tarkoitus muokata ensi kesänä niin, että katsomoon ei tarvittaisi väliaikaisia rakenteita, Määttä sanoo.

Noin 15 000 kuulijan yleisöjä varten Lahdella on tarjota Mukkulan tapahtumapuisto, jossa on tosin myös omat ongelmansa.

– Kävijäkyselyissä sitä on pidetty vähän pussimaisena, Määttä kertoo.

Fanit muistavat tapahtuman ikuisesti

Cheekin faneille Valot sammuu oli elämys, jota kelpaa muistella yhä. Mira Ihonen, Tiia Putkonen ja Anniina Haapala antavat mäkimontulle kritiikkiä oikeastaan vain siitä, että anniskelualue ruuhkautui pahoin.

Eturivistä keikkaa seurannut Ihonen huomauttaa myös, että konsertin päättänyt ilotulitus ei näkynyt lavan reunalle juuri lainkaan.

– Mutta Jare oli tietysti parempi kuin ne raketit, hän lisää.

Tiia Putkonen kertoo palaavansa yhä toisinaan konsertin tunnelmiin katsomalla keikan taltiointia. 28-vuotias nainen on viettänyt Cheekin tuotannon parissa käytännössä koko nuoruutensa.

– Olen kasvanut Cheekin musiikin kanssa aikuiseksi. Toista samanlaista ei vain tule.

Yleisöäänestys

Kenelle kuuluu Aukusti?

Vuoden Aukusti-ehdokkaat ovat: 1. Lemmenlatu-elokuva, 2. Painovoima-yhdistys, 3. ohjaaja Timo Taulo, 4. Virtapiiri-kuoro, 5. Cheekin Valot sammuu -konsertit. Yleisöäänestykseen voi osallistua joko netissä tai tekstiviestillä. Äänestys jatkuu vuoden loppuun. Tekstiviestiäänestys: lähetä viesti AUKUSTI ja ehdokkaan numero tekstiviestillä numeroon 13300. (esimerkiksi AUKUSTI 1). Viestin hinta on 0,70 €. Palvelu toimii kaikilla kotimaisilla liittymillä. Nettiäänestyslomake löytyy tästä linkistä.Aukustin voittaja ratkeaa 4. tammikuuta. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan erikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vuokramarkkinat ylikuumenivat pahasti, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 2. Pääkirjoitus: Faktat tarpeen koronaviruksesta
 3. Tänään selviää, onko Suomessa uusi koronavirukseen sairastunut - lue yön uutiskooste
 4. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 5. Osaatko hinnoitella asuntosi vai kuvitteletko vain? Liika kiltteys hintaneuvottelussa voi maksaa vuoden palkan
 6. "Lähivuosina on edessä isot purkutalkoot" – ARA-asuntojen jyräämistahti kiihtyy jälleen kohti uutta ennätystä, 1500:n raja meni jo rikki
 7. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 8. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 9. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 10. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 11. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 12. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 13. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 14. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 15. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.