Näin saat joulukukat kestämään pyhien yli

STT

Suomalaiset kodit ovat vuodenvaihteen juhlapyhien aikaan lämpimiä paikkoja. Kynttilät palavat, tupa on täynnä väkeä ja kylmien ilmojen sattuessa patterit hehkuvat.

Vaikka kukka saattaa lämpimässä tulla tavallista janoisemmaksi, kastelussa kannattaa säilyttää maltti.

– Sesongin kasvit kestävät pitkään kohtuullisella kastelulla. Älä myöskään sijoita kukkaa patterin päälle tai asunnon kuumimpaan paikkaan, vaan tietenkin paraatipaikalle olohuoneen tai keittiön pöydälle, neuvoo Taina Hinskala, Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja.

Sammalia ja lehtiä kannattaa hieman sumutella suihkepullolla kastelukertojen yhteydessä.

Floristimestari Saija Sitolahti muistuttaa, että joulutähti tykkää lämpimästä, eli se ei saa olla viileässä eikä vetoisessa huoneessa. Kukka kannattaa kastella niin, että multa pysyy kosteahkona.

Hyasintin ja amarylliksen kukinnon avautumiseen vaikuttaa huoneen lämpötila. Jos haluaa hidastaa kehitystä, kasvia voi joko säilyttää viileässä tai laittaa sinne yöksi.

– Hyasintti ja amaryllis eivät tarvitse paljon vettä. Kerran viikossa desi maksimissaan, Sitolahti sanoo.

Jouluruusu viihtyisi parhaiten reilusti tavanomaista viileämmässä huoneessa. Jos pyhiin osuu plussakelejä, Sitolahti sijoittaisi jouluruusun esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle.

Jouluruusu on suurin piirtein yhtä janoinen kuin joulutähti. Atsalealle ja sypressille puolestaan vettä voi antaa vähän reilummin, noin puoli desiä päivässä.

Yksi nuupahtaja ei pilaa koko asetelmaa

Leikkokukat säilyvät hyvinä, jos veden pitää puhtaana joko vaihtamalla sitä säännöllisesti tai käyttämällä kukkavirkistettä. Jos on mahdollista, kukat kannattaa nostaa yöksi viileään.

Saija Sitolahti huomauttaa, että kimppujen ja asetelmien kukat saattavat kehittyä ja nuupahdella eri tahtiin.

– Esimerkiksi anemone ei kestä äärimmäisen kauan. Jos sen napsaisee pois, kokonaisuus ei kärsi, vaan on yhä tosi kaunis.

Sitolahti leikkaa tulppaanit maljakkoon huomattavasti lyhyemmäksi kuin ne kauneimmillaan olisivat.

– Tulppaani venyy vedensaannin mukaan ja voi kasvaa ihan parissa päivässä 5–10 senttiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.