Tällainen on suomalainen joulu - oletko kuin tilastojen keskivertosuomalainen?

Suomalainen joulu on melko perinteinen, mutta esimerkiksi joulupöytään halutaan jo uusiakin makuja. Katja Luoma

Milja Kungas

Suomalaisilla on monenlaisia jouluperinteitä. Poimimme muutaman numeron joulun tilastoista.

Kinkkua kiitos

7 kotitaloutta kymmenestä hankkii joulukinkun tänä vuonna. Kotimaisen kinkun valitsee 58 prosenttia talouksista. Suosituimpia ovat pienet, luuttomat kinkut. Joulukinkkuja myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Joka neljäs talous ei aio ostaa kinkkua lainkaan. Kinkun korvaa kalkkuna, kala, riista, kasvikset, tofu, seitankinkku tai muu liha, mutta yli puolet ei aio korvata kinkkua mitenkään.

Uutta joulupöytään

48 prosenttia suomalaisista arvostaa perinteisiä jouluruokia, mutta haluaa joulupöytään myös jotakin uutta. Lidlin kyselyyn vastanneista 11 prosenttia on kyllästynyt perinteisiin jouluruokiin tai ei pidä niistä. Kalaruokia aikoo lisätä joulupöytään 16 prosenttia ja kasvisruokia 17 prosenttia.

Jouluna palaa rahaa

580 euroa kuluu keskimäärin suomalaiselta aikuiselta joululahjoihin ja muihin jouluhankintoihin tänä vuonna. Viime vuonna vastaava summa oli noin sata euroa vähemmän. Suomalaiset antavat keskimäärin kuusi joululahjaa. Aineettomat lahjat ovat suosittuja, lähes joka viides suunnittelee antavansa lahjaksi yhteistä aikaa tai tekemistä.

Junissa tungosta

40 000 kuppia kahvia keitetään VR:n junissa joululiikenteen aikaan. Ruoka-annoksia valmistetaan 6 000. VR odottaa joululiikenteeseen yli puolta miljoonaa matkustajaa.

Joulukortteja postitetaan yhä

66 prosenttia suomalaisista lähettää joulukortteja. Postin kyselyyn vastanneista 17 prosenttia ei aikonut lähettää lainkaan joulutervehdyksiä.

Kotimaisia tuotteita

37 prosenttia suomalaisista arvelee, että jouluhankinnoista yli puolet on kotimaisia tuotteita ja palveluita. Noin kolmannes sanoo tarkistavansa aina tai useimmiten, onko tuotteessa tai palvelussa kotimaisuudesta ja suomalaisesta työstä kertova Avainlippu-merkki.

Joulukukkia kaikille

2,6 miljoonaa kotimaista hyasinttia on viljelty täksi jouluksi, joulutähtiä 1,8 miljoonaa ja ritarinkukkia noin miljoona. Neljä viidestä hankkii kotiin joulukukkia itselleen tai lahjaksi. Joulukukkia ostetaan vuosittain noin sadalla miljoonalla eurolla. Kotimaisten kukkien osuus koko joulun kukkamyynnistä on hieman alle puolet.

Kauneimmat joululaulut perinteenä

800 000 lauluvihkoa painettiin tämänvuotisiin Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksiin. Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien järjestämiä Kauneimpia joululauluja kokoonnutaan laulamaan nyt 46. kerran.

Joulusauna

80 prosenttia suomalaisista saunoo jouluaattona. Innokkaimpia joulusaunojia ovat 31–40-vuotiaat miehet, joista 87 prosenttia saunoo jouluna.

Punaviiniä

2 miljoonaa litraa punaviiniä myydään Alkossa kahtena joulua edeltävänä viikkona, eli yli kaksi kertaa enemmän kuin vastaavana juhlattomana ajankohtana.

Hyväntekeväisyyttä

34 prosenttia suomalaisista lahjoittaa jouluna rahaa hyväntekeväisyyteen. Lisäksi 8 prosenttia käyttää jouluna aikaansa hyväntekeväisyyteen esimerkiksi vapaaehtoistyössä.

Valkea joulu vai ei?

40 senttiä lunta on yleensä pohjoisessa jouluna. Keski-Suomessa lunta on tavallisesti jouluna noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessa 5–10 senttiä. Hyvin vähälumisia jouluja on ollut vuosina 1972, 1992, 2000, 2006, 2007 ja 2013.

Kotimaisia kuusia

1,5 miljoonaa joulukuusta hankitaan vuosittain Suomessa. Myytävistä kuusista 85 prosenttia tulee kotimaisilta joulupuuviljelmiltä. Kuusia haetaan myös omista metsistä ja tuodaan ulkomailta.

Moni matkustaa

220 000 matkaa tehtiin Suomesta Viroon joulukuussa 2017. Kaikkiaan suomalaiset tekivät ulkomaille 650 000 matkaa viime joulukuussa. Kotimaan vapaa-ajan matkoja, joissa yövyttiin vähintään kerran, tehtiin 2,1 miljoonaa. Näistä noin 1,6 miljoonassa majoituttiin ilmaiseksi sukulaisten tai tuttavien luona tai omassa loma-asunnossa.

Lähteet: Tilastokirjasto, Tilastokeskus, Lidl Suomi, Lihatiedotus, Joulupuuseura, VR, Posti, Suomalaisen Työn Liitto, Kauppapuutarhaliitto, Suomen Lähetysseura, Harvia, Ilmatieteenlaitos, YouGov, Nordea

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 3. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 4. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 5. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 6. Pelicansin A-nuoret käyvät kriittiseen loppurutistukseen – katso suora lähetys ottelusta tänään kello 18.30
 7. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 8. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 9. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 10. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 11. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan
 12. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 13. Hollolan kunta tarjoaa kesätyösetelin jokaiselle 9.-luokkalaiselle
 14. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.
 15. Linja-autoista varastettiin polttoainetta Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.