Jouko Skinnarin muistoreliefi löysi kodin Lahden matkakeskukselta: "Isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen"

Saara Larkio

Valtiopäiväneuvos Jouko Skinnarin muistoreliefi paljastettiin lauantaina Lahden matkakeskuksessa. Reliefi on kiinnitetty asemarakennuksen Mannerheiminkadun puoleisen pääsisäänkäynnin viereen.

Reliefin paljasti entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Lahtelainen Jouko Skinnari oli Lipposen ensimmäisen hallituksen toinen valtiovarainministeri vuosina 1997–1999. Sibeliustalon rahoitukseen ratkaisevasti vaikuttanut Skinnari ajoi vahvasti myös oikoratahanketta.

– En tavannut urani aikana laaja-alaisempaa poliitikkoa kuin Jouko oli. Hän oli harvinaisen aikaansaava ja ahkera, kansainvälinen, urheilumies ja kulttuuripersoona. Hän viimeisteli Suomen menon euroon, ja veisteli olevansa se mies, joka lopetti markan, huumorimies kun oli, Lipponen sanoi puheessaan.

Hyisestä ja kosteasta säästä huolimatta reliefin paljastusta seurasi useita kymmeniä ihmisiä. Ryhmä Lahden Mieskuorolaisia lauloi tilaisuuden lopuksi .

Jouko Skinnari (1946-2016) oli eduskunnassa 35 vuotta, ja eri valiokuntien puheenjohtajuuksia kertyi ennätykselliset 22 vuotta. Kuvassa Skinnari poseeraa eduskunnassa viimeisenä kansanedustajavuotenaan 2015. Juha Peurala

– On hienoa, että Paavo Lipponen oli paikalla, sillä hänellä oli iso rooli Sibeliustalon ja oikoradan rahoituksen järjestymisessä, sanoo Jouko Skinnarin poika, kansanedustaja Ville Skinnari (sd.).

Hän sanoo, että muistoreliefi on nyt sellaisessa paikassa, "johon isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen".

– Seurasin isäni pendelöintiä 1970-luvulta asti, junat ja rautatieasemat olivat iso osa hänen elämäänsä. Kuinka sattuikaan, myös idea muistoreliefistä sai alkunsa junassa. Tapasin siellä kuvanveistäjä Toivo Pelkosen (k. 2006) pojan Markun, joka kertoi, että isäni oli jo suunnitellut reliefin tekemistä Pelkosen kanssa. Piti saattaa projekti loppuun, ja Reijo Huttu sattuu olemaan Pelkosen oppilas.

Matkakeskukselta kotinsa löytäneen muistoreliefin on suunnitellut ja toteuttanut lahtelainen kuvanveistäjä Reijo Huttu.

– Tekijän etuna oli, että tunsi hän isäni hyvin, mikä näkyy lopputuloksessa, Ville Skinnari sanoo.

Pysyvä koti löytyi yhteistyöllä

Eduskunnan entinen puhemies ja pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen paljasti Jouko Skinnarin muistoreliefin lauantaina Lahden Matkakeskuksella. Paljastuksessa auttoi Emmi Skinnari, vieressä isä Ville Skinnari ja Olavi Paakkunainen. Sami Kuusivirta

Muistoreliefi paljastettiin ensi kerran Malskin yritys- ja kulttuurikeskuksessa jo huhtikuussa, kun Skinnarin kuolemasta oli kulunut kaksi vuotta. Omaisten järjestämän muistonäyttelyn yhteydessä oli yleisöäänestys teoksen sijoituspaikasta. Näyttelyssä kävijät pitivät Sibeliustaloa parhaana paikkana, mutta heti toiselle sijalle nousi rautatieasema. Ville Skinnarin mukaan muistonäyttelyssä kävi satoja ihmisiä.

Reliefin päätyminen asemalle oli pitkä prosessi, ja paljastamistilaisuus järjestettiin yhteistyössä omaisten, pari viikkoa sitten perustetun Jouko Skinnarin muistoyhdistys ry:n, Lahden kaupunginmuseon, VR Groupin ja Reijo Hutun kanssa. Muistoreliefi on lahjoitettu Lahden kaupungille.

"Muista poika tuoda aurinkoa elämään"

Lahden Mieskuoron kokoonpano esitti tilaisuudessa myös Sibeliuksen Finlandian. Sami Kuusivirta

Ville Skinnarin mukaan Jouko Skinnarin muistoyhdistys perustettiin jatkamaan hänen isälleen tärkeiden asioiden edistämistä, kuten kulttuuria ja järjestötoimintaa. Yhdistys hallinnoi samalla Jouko Skinnarin muistorahastoa.

– Rahaston perustaminen oli isäni viimeisimpiä toiveita, Ville Skinnari kertoo.

Jouko Skinnari kuoli haimasyöpään 69-vuotiaana, mutta pysyi poikansa mukaan viimeiseen asti positiivisena. Vain pari päivää ennen kuolemaansa Jouko Skinnari kyseli vielä lääkäreiltä, että koskas aloitetaan hoidot. Myönteinen elämänasenne onkin yksi niistä asioista, joista Ville Skinnari isänsä muistaa.

– Viimeisinä päivinään isä sanoi minulle, että muista poika tuoda aurinkoa elämään. Riidankylväjiä riittää aina.

Ville Skinnari kaipaa myös isänsä laajaa näkemystä asioihin, joka syntyi pitkän kokemuksen myötä. Skinnari sanoo, että hänen isänsä osasi aina yhdistää asian kuin asian isompiin kokonaisuuksiin.

– Hänellä oli myös taito käsitellä vaikeita asioita huumorin avulla. Siinä minulla on vielä oppimista.

Lahtelaisen Reijo Hutun suunnittelema ja toteuttama muistoreliefi ja Ville Skinnari. Hän on isänsä tavoin SDP:n kansanedustaja. Skinnari sanoo, että lapsilleen hän ei aseta paineita saada suvulle sata vuotta täyteen eduskunnassa. Sami Kuusivirta

Poimintoja elämän varrelta

Jouko Skinnari

Syntyi Lahdessa elokuussa 1946, kuoli Lahdessa huhtikuussa 2016.Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.Naimisissa kahdesti, kaksi lasta.Hämeen vaalipiirin kansanedustaja (sd.) 1980–2015.Ministeri valtiovarainministeriössä, sosiaali- ja terveysministeriössä ja valtioneuvoston kansliassa 1997–1999.Lukuisia valiokuntien puheenjohtajuuksia ja jäsenyyksiä. Eri valiokuntien puheenjohtajuuksia eduskunnassa ennätykselliset 22 vuotta.Toimi useiden eduskunnan ystävyysryhmien puheenjohtajana, pisimpään Japanin ja Venäjän.Lahden kaupunginvaltuuston jäsen 1977–2012.Lahden Runomaratonin perustaja ja Runomaraton ry:n puheenjohtaja 1982–2012.Suomen mestari 1963, 3 x 1 000 m viesti ja maastojuoksun joukkuekilpailu (16–17 v.).Kirjoittanut neljä kirjaa, joista kaksi yhdessä Pentti Arajärven kanssa.Useita ansioita, muun muassa valtiopäiväneuvoksen arvonimi sekä Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 7. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 8. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 9. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 10. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 11. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 12. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 13. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 14. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 15. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.