Jouko Skinnarin muistoreliefi löysi kodin Lahden matkakeskukselta: "Isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen"

Saara Larkio

Valtiopäiväneuvos Jouko Skinnarin muistoreliefi paljastettiin lauantaina Lahden matkakeskuksessa. Reliefi on kiinnitetty asemarakennuksen Mannerheiminkadun puoleisen pääsisäänkäynnin viereen.

Reliefin paljasti entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Lahtelainen Jouko Skinnari oli Lipposen ensimmäisen hallituksen toinen valtiovarainministeri vuosina 1997–1999. Sibeliustalon rahoitukseen ratkaisevasti vaikuttanut Skinnari ajoi vahvasti myös oikoratahanketta.

– En tavannut urani aikana laaja-alaisempaa poliitikkoa kuin Jouko oli. Hän oli harvinaisen aikaansaava ja ahkera, kansainvälinen, urheilumies ja kulttuuripersoona. Hän viimeisteli Suomen menon euroon, ja veisteli olevansa se mies, joka lopetti markan, huumorimies kun oli, Lipponen sanoi puheessaan.

Hyisestä ja kosteasta säästä huolimatta reliefin paljastusta seurasi useita kymmeniä ihmisiä. Ryhmä Lahden Mieskuorolaisia lauloi tilaisuuden lopuksi .

Jouko Skinnari (1946-2016) oli eduskunnassa 35 vuotta, ja eri valiokuntien puheenjohtajuuksia kertyi ennätykselliset 22 vuotta. Kuvassa Skinnari poseeraa eduskunnassa viimeisenä kansanedustajavuotenaan 2015. Juha Peurala

– On hienoa, että Paavo Lipponen oli paikalla, sillä hänellä oli iso rooli Sibeliustalon ja oikoradan rahoituksen järjestymisessä, sanoo Jouko Skinnarin poika, kansanedustaja Ville Skinnari (sd.).

Hän sanoo, että muistoreliefi on nyt sellaisessa paikassa, "johon isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen".

– Seurasin isäni pendelöintiä 1970-luvulta asti, junat ja rautatieasemat olivat iso osa hänen elämäänsä. Kuinka sattuikaan, myös idea muistoreliefistä sai alkunsa junassa. Tapasin siellä kuvanveistäjä Toivo Pelkosen (k. 2006) pojan Markun, joka kertoi, että isäni oli jo suunnitellut reliefin tekemistä Pelkosen kanssa. Piti saattaa projekti loppuun, ja Reijo Huttu sattuu olemaan Pelkosen oppilas.

Matkakeskukselta kotinsa löytäneen muistoreliefin on suunnitellut ja toteuttanut lahtelainen kuvanveistäjä Reijo Huttu.

– Tekijän etuna oli, että tunsi hän isäni hyvin, mikä näkyy lopputuloksessa, Ville Skinnari sanoo.

Pysyvä koti löytyi yhteistyöllä

Eduskunnan entinen puhemies ja pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen paljasti Jouko Skinnarin muistoreliefin lauantaina Lahden Matkakeskuksella. Paljastuksessa auttoi Emmi Skinnari, vieressä isä Ville Skinnari ja Olavi Paakkunainen. Sami Kuusivirta

Muistoreliefi paljastettiin ensi kerran Malskin yritys- ja kulttuurikeskuksessa jo huhtikuussa, kun Skinnarin kuolemasta oli kulunut kaksi vuotta. Omaisten järjestämän muistonäyttelyn yhteydessä oli yleisöäänestys teoksen sijoituspaikasta. Näyttelyssä kävijät pitivät Sibeliustaloa parhaana paikkana, mutta heti toiselle sijalle nousi rautatieasema. Ville Skinnarin mukaan muistonäyttelyssä kävi satoja ihmisiä.

Reliefin päätyminen asemalle oli pitkä prosessi, ja paljastamistilaisuus järjestettiin yhteistyössä omaisten, pari viikkoa sitten perustetun Jouko Skinnarin muistoyhdistys ry:n, Lahden kaupunginmuseon, VR Groupin ja Reijo Hutun kanssa. Muistoreliefi on lahjoitettu Lahden kaupungille.

"Muista poika tuoda aurinkoa elämään"

Lahden Mieskuoron kokoonpano esitti tilaisuudessa myös Sibeliuksen Finlandian. Sami Kuusivirta

Ville Skinnarin mukaan Jouko Skinnarin muistoyhdistys perustettiin jatkamaan hänen isälleen tärkeiden asioiden edistämistä, kuten kulttuuria ja järjestötoimintaa. Yhdistys hallinnoi samalla Jouko Skinnarin muistorahastoa.

– Rahaston perustaminen oli isäni viimeisimpiä toiveita, Ville Skinnari kertoo.

Jouko Skinnari kuoli haimasyöpään 69-vuotiaana, mutta pysyi poikansa mukaan viimeiseen asti positiivisena. Vain pari päivää ennen kuolemaansa Jouko Skinnari kyseli vielä lääkäreiltä, että koskas aloitetaan hoidot. Myönteinen elämänasenne onkin yksi niistä asioista, joista Ville Skinnari isänsä muistaa.

– Viimeisinä päivinään isä sanoi minulle, että muista poika tuoda aurinkoa elämään. Riidankylväjiä riittää aina.

Ville Skinnari kaipaa myös isänsä laajaa näkemystä asioihin, joka syntyi pitkän kokemuksen myötä. Skinnari sanoo, että hänen isänsä osasi aina yhdistää asian kuin asian isompiin kokonaisuuksiin.

– Hänellä oli myös taito käsitellä vaikeita asioita huumorin avulla. Siinä minulla on vielä oppimista.

Lahtelaisen Reijo Hutun suunnittelema ja toteuttama muistoreliefi ja Ville Skinnari. Hän on isänsä tavoin SDP:n kansanedustaja. Skinnari sanoo, että lapsilleen hän ei aseta paineita saada suvulle sata vuotta täyteen eduskunnassa. Sami Kuusivirta

Poimintoja elämän varrelta

Jouko Skinnari

Syntyi Lahdessa elokuussa 1946, kuoli Lahdessa huhtikuussa 2016.Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.Naimisissa kahdesti, kaksi lasta.Hämeen vaalipiirin kansanedustaja (sd.) 1980–2015.Ministeri valtiovarainministeriössä, sosiaali- ja terveysministeriössä ja valtioneuvoston kansliassa 1997–1999.Lukuisia valiokuntien puheenjohtajuuksia ja jäsenyyksiä. Eri valiokuntien puheenjohtajuuksia eduskunnassa ennätykselliset 22 vuotta.Toimi useiden eduskunnan ystävyysryhmien puheenjohtajana, pisimpään Japanin ja Venäjän.Lahden kaupunginvaltuuston jäsen 1977–2012.Lahden Runomaratonin perustaja ja Runomaraton ry:n puheenjohtaja 1982–2012.Suomen mestari 1963, 3 x 1 000 m viesti ja maastojuoksun joukkuekilpailu (16–17 v.).Kirjoittanut neljä kirjaa, joista kaksi yhdessä Pentti Arajärven kanssa.Useita ansioita, muun muassa valtiopäiväneuvoksen arvonimi sekä Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.