Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jouko Skinnarin muistoreliefi löysi kodin Lahden matkakeskukselta: "Isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen"

Valtiopäiväneuvos Jouko Skinnarin muistoreliefi paljastettiin lauantaina Lahden matkakeskuksessa. Reliefi on kiinnitetty asemarakennuksen Mannerheiminkadun puoleisen pääsisäänkäynnin viereen.

Reliefin paljasti entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Lahtelainen Jouko Skinnari oli Lipposen ensimmäisen hallituksen toinen valtiovarainministeri vuosina 1997–1999. Sibeliustalon rahoitukseen ratkaisevasti vaikuttanut Skinnari ajoi vahvasti myös oikoratahanketta.

– En tavannut urani aikana laaja-alaisempaa poliitikkoa kuin Jouko oli. Hän oli harvinaisen aikaansaava ja ahkera, kansainvälinen, urheilumies ja kulttuuripersoona. Hän viimeisteli Suomen menon euroon, ja veisteli olevansa se mies, joka lopetti markan, huumorimies kun oli, Lipponen sanoi puheessaan.

Hyisestä ja kosteasta säästä huolimatta reliefin paljastusta seurasi useita kymmeniä ihmisiä. Ryhmä Lahden Mieskuorolaisia lauloi tilaisuuden lopuksi .

– On hienoa, että Paavo Lipponen oli paikalla, sillä hänellä oli iso rooli Sibeliustalon ja oikoradan rahoituksen järjestymisessä, sanoo Jouko Skinnarin poika, kansanedustaja Ville Skinnari (sd.).

Hän sanoo, että muistoreliefi on nyt sellaisessa paikassa, "johon isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen".

– Seurasin isäni pendelöintiä 1970-luvulta asti, junat ja rautatieasemat olivat iso osa hänen elämäänsä. Kuinka sattuikaan, myös idea muistoreliefistä sai alkunsa junassa. Tapasin siellä kuvanveistäjä Toivo Pelkosen (k. 2006) pojan Markun, joka kertoi, että isäni oli jo suunnitellut reliefin tekemistä Pelkosen kanssa. Piti saattaa projekti loppuun, ja Reijo Huttu sattuu olemaan Pelkosen oppilas.

Matkakeskukselta kotinsa löytäneen muistoreliefin on suunnitellut ja toteuttanut lahtelainen kuvanveistäjä Reijo Huttu.

– Tekijän etuna oli, että tunsi hän isäni hyvin, mikä näkyy lopputuloksessa, Ville Skinnari sanoo.

Pysyvä koti löytyi yhteistyöllä

Muistoreliefi paljastettiin ensi kerran Malskin yritys- ja kulttuurikeskuksessa jo huhtikuussa, kun Skinnarin kuolemasta oli kulunut kaksi vuotta. Omaisten järjestämän muistonäyttelyn yhteydessä oli yleisöäänestys teoksen sijoituspaikasta. Näyttelyssä kävijät pitivät Sibeliustaloa parhaana paikkana, mutta heti toiselle sijalle nousi rautatieasema. Ville Skinnarin mukaan muistonäyttelyssä kävi satoja ihmisiä.

Reliefin päätyminen asemalle oli pitkä prosessi, ja paljastamistilaisuus järjestettiin yhteistyössä omaisten, pari viikkoa sitten perustetun Jouko Skinnarin muistoyhdistys ry:n, Lahden kaupunginmuseon, VR Groupin ja Reijo Hutun kanssa. Muistoreliefi on lahjoitettu Lahden kaupungille.

"Muista poika tuoda aurinkoa elämään"

Ville Skinnarin mukaan Jouko Skinnarin muistoyhdistys perustettiin jatkamaan hänen isälleen tärkeiden asioiden edistämistä, kuten kulttuuria ja järjestötoimintaa. Yhdistys hallinnoi samalla Jouko Skinnarin muistorahastoa.

– Rahaston perustaminen oli isäni viimeisimpiä toiveita, Ville Skinnari kertoo.

Jouko Skinnari kuoli haimasyöpään 69-vuotiaana, mutta pysyi poikansa mukaan viimeiseen asti positiivisena. Vain pari päivää ennen kuolemaansa Jouko Skinnari kyseli vielä lääkäreiltä, että koskas aloitetaan hoidot. Myönteinen elämänasenne onkin yksi niistä asioista, joista Ville Skinnari isänsä muistaa.

– Viimeisinä päivinään isä sanoi minulle, että muista poika tuoda aurinkoa elämään. Riidankylväjiä riittää aina.

Ville Skinnari kaipaa myös isänsä laajaa näkemystä asioihin, joka syntyi pitkän kokemuksen myötä. Skinnari sanoo, että hänen isänsä osasi aina yhdistää asian kuin asian isompiin kokonaisuuksiin.

– Hänellä oli myös taito käsitellä vaikeita asioita huumorin avulla. Siinä minulla on vielä oppimista.