Jouko Skinnarin muistoreliefi löysi kodin Lahden matkakeskukselta: "Isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen"

Saara Larkio

Valtiopäiväneuvos Jouko Skinnarin muistoreliefi paljastettiin lauantaina Lahden matkakeskuksessa. Reliefi on kiinnitetty asemarakennuksen Mannerheiminkadun puoleisen pääsisäänkäynnin viereen.

Reliefin paljasti entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Lahtelainen Jouko Skinnari oli Lipposen ensimmäisen hallituksen toinen valtiovarainministeri vuosina 1997–1999. Sibeliustalon rahoitukseen ratkaisevasti vaikuttanut Skinnari ajoi vahvasti myös oikoratahanketta.

– En tavannut urani aikana laaja-alaisempaa poliitikkoa kuin Jouko oli. Hän oli harvinaisen aikaansaava ja ahkera, kansainvälinen, urheilumies ja kulttuuripersoona. Hän viimeisteli Suomen menon euroon, ja veisteli olevansa se mies, joka lopetti markan, huumorimies kun oli, Lipponen sanoi puheessaan.

Hyisestä ja kosteasta säästä huolimatta reliefin paljastusta seurasi useita kymmeniä ihmisiä. Ryhmä Lahden Mieskuorolaisia lauloi tilaisuuden lopuksi .

Jouko Skinnari (1946-2016) oli eduskunnassa 35 vuotta, ja eri valiokuntien puheenjohtajuuksia kertyi ennätykselliset 22 vuotta. Kuvassa Skinnari poseeraa eduskunnassa viimeisenä kansanedustajavuotenaan 2015. Juha Peurala

– On hienoa, että Paavo Lipponen oli paikalla, sillä hänellä oli iso rooli Sibeliustalon ja oikoradan rahoituksen järjestymisessä, sanoo Jouko Skinnarin poika, kansanedustaja Ville Skinnari (sd.).

Hän sanoo, että muistoreliefi on nyt sellaisessa paikassa, "johon isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen".

– Seurasin isäni pendelöintiä 1970-luvulta asti, junat ja rautatieasemat olivat iso osa hänen elämäänsä. Kuinka sattuikaan, myös idea muistoreliefistä sai alkunsa junassa. Tapasin siellä kuvanveistäjä Toivo Pelkosen (k. 2006) pojan Markun, joka kertoi, että isäni oli jo suunnitellut reliefin tekemistä Pelkosen kanssa. Piti saattaa projekti loppuun, ja Reijo Huttu sattuu olemaan Pelkosen oppilas.

Matkakeskukselta kotinsa löytäneen muistoreliefin on suunnitellut ja toteuttanut lahtelainen kuvanveistäjä Reijo Huttu.

– Tekijän etuna oli, että tunsi hän isäni hyvin, mikä näkyy lopputuloksessa, Ville Skinnari sanoo.

Pysyvä koti löytyi yhteistyöllä

Eduskunnan entinen puhemies ja pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen paljasti Jouko Skinnarin muistoreliefin lauantaina Lahden Matkakeskuksella. Paljastuksessa auttoi Emmi Skinnari, vieressä isä Ville Skinnari ja Olavi Paakkunainen. Sami Kuusivirta

Muistoreliefi paljastettiin ensi kerran Malskin yritys- ja kulttuurikeskuksessa jo huhtikuussa, kun Skinnarin kuolemasta oli kulunut kaksi vuotta. Omaisten järjestämän muistonäyttelyn yhteydessä oli yleisöäänestys teoksen sijoituspaikasta. Näyttelyssä kävijät pitivät Sibeliustaloa parhaana paikkana, mutta heti toiselle sijalle nousi rautatieasema. Ville Skinnarin mukaan muistonäyttelyssä kävi satoja ihmisiä.

Reliefin päätyminen asemalle oli pitkä prosessi, ja paljastamistilaisuus järjestettiin yhteistyössä omaisten, pari viikkoa sitten perustetun Jouko Skinnarin muistoyhdistys ry:n, Lahden kaupunginmuseon, VR Groupin ja Reijo Hutun kanssa. Muistoreliefi on lahjoitettu Lahden kaupungille.

"Muista poika tuoda aurinkoa elämään"

Lahden Mieskuoron kokoonpano esitti tilaisuudessa myös Sibeliuksen Finlandian. Sami Kuusivirta

Ville Skinnarin mukaan Jouko Skinnarin muistoyhdistys perustettiin jatkamaan hänen isälleen tärkeiden asioiden edistämistä, kuten kulttuuria ja järjestötoimintaa. Yhdistys hallinnoi samalla Jouko Skinnarin muistorahastoa.

– Rahaston perustaminen oli isäni viimeisimpiä toiveita, Ville Skinnari kertoo.

Jouko Skinnari kuoli haimasyöpään 69-vuotiaana, mutta pysyi poikansa mukaan viimeiseen asti positiivisena. Vain pari päivää ennen kuolemaansa Jouko Skinnari kyseli vielä lääkäreiltä, että koskas aloitetaan hoidot. Myönteinen elämänasenne onkin yksi niistä asioista, joista Ville Skinnari isänsä muistaa.

– Viimeisinä päivinään isä sanoi minulle, että muista poika tuoda aurinkoa elämään. Riidankylväjiä riittää aina.

Ville Skinnari kaipaa myös isänsä laajaa näkemystä asioihin, joka syntyi pitkän kokemuksen myötä. Skinnari sanoo, että hänen isänsä osasi aina yhdistää asian kuin asian isompiin kokonaisuuksiin.

– Hänellä oli myös taito käsitellä vaikeita asioita huumorin avulla. Siinä minulla on vielä oppimista.

Lahtelaisen Reijo Hutun suunnittelema ja toteuttama muistoreliefi ja Ville Skinnari. Hän on isänsä tavoin SDP:n kansanedustaja. Skinnari sanoo, että lapsilleen hän ei aseta paineita saada suvulle sata vuotta täyteen eduskunnassa. Sami Kuusivirta

Poimintoja elämän varrelta

Jouko Skinnari

Syntyi Lahdessa elokuussa 1946, kuoli Lahdessa huhtikuussa 2016.Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.Naimisissa kahdesti, kaksi lasta.Hämeen vaalipiirin kansanedustaja (sd.) 1980–2015.Ministeri valtiovarainministeriössä, sosiaali- ja terveysministeriössä ja valtioneuvoston kansliassa 1997–1999.Lukuisia valiokuntien puheenjohtajuuksia ja jäsenyyksiä. Eri valiokuntien puheenjohtajuuksia eduskunnassa ennätykselliset 22 vuotta.Toimi useiden eduskunnan ystävyysryhmien puheenjohtajana, pisimpään Japanin ja Venäjän.Lahden kaupunginvaltuuston jäsen 1977–2012.Lahden Runomaratonin perustaja ja Runomaraton ry:n puheenjohtaja 1982–2012.Suomen mestari 1963, 3 x 1 000 m viesti ja maastojuoksun joukkuekilpailu (16–17 v.).Kirjoittanut neljä kirjaa, joista kaksi yhdessä Pentti Arajärven kanssa.Useita ansioita, muun muassa valtiopäiväneuvoksen arvonimi sekä Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 2. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 6. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 7. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 8. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 9. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 10. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 11. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 12. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 13. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 14. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 15. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.