Päijät-Hämeen rokotekattavuus lienee hyvällä tasolla mutta tilastot puuttuvat

Rokotuskattavuus pitäisi olla noin 95 prosenttia, jotta laumasuoja suojaa niitäkin, joita ei vielä ole rokotettu. Katja Luoma

Emmi Tuomisto

Päijät-Hämeen rokotuskattavuudesta ei ole tarkkoja tilastoja tietojärjestelmäongelmien vuoksi. THL rokotusrekisterin mukaan rokotuskattavuus olisi hälyttävän alhainen, vain 86 prosenttia, mutta todellisuudessa Päijät-Hämeessä ei ole merkittävää määrää rokotteista kieltäytyjiä.

– Rokotevastaisia ihmisiä tulee vastaan neuvolassa, mutta kyse on yksittäistapauksista, kertoo hyvinvointiyhtymän neuvoloiden palveluesimies Eija Virtanen.

Viime viikon tuhkarokkotartunta Luodossa ei ole aiheuttanut liikehdintää Päijät-Hämeen neuvoloissa. Rokotuksia ei ole kyselty tavallista enempää, eikä muitakaan yhteydenottoja tapaukseen liittyen ole tullut.

Tulosyksikköpäällikkö Hannele Poutiainen hyvinvointiyhtymästä kertoo, että rokotusten merkitys käydään läpi jokaisen neuvolan asiakkaan kanssa. Myös Poutiainen sanoo, että ilmiöksi asti rokotekriittisiä ei riitä. Suurin osa ottaa rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset.

Poutiainen sanoo, että hyvinvointiyhtymässä on toivottu ajantasaisia tilastoja rokotuskattavuudesta. Ongelmana on ollut kahden aiemmin käytetyn tietojärjestelmän yhdistyminen surullisen kuuluisaksi Lifecare-järjestelmäksi.

Kun tietoja vielä oli saatavilla vuonna 2016 Päijät-Hämeen rokotekattavuus oli selvästi yli 90 prosenttia. Tuhkarokkoa torjuvan MPR-rokotteen oli saanut Lahdessa 90 prosenttia lapsista ja entisen Aavan alueella 96,7 prosenttia, Heinolassa 93,2 ja entisen Oivan alueella 92,3 prosenttia lapsista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.